Skip to content
Начало » Най-емблематичната кола, правена някога от всеки голям автомобилен производител

Най-емблематичната кола, правена някога от всеки голям автомобилен производител

В автомобилния свят думата „емблематичен“ може да означава почти всичко, което пожелаете.

the most iconic car-35

Може да опише кола, която капсулира историята и духа на своя производител, или изключителен модел, който няма връзка с нищо друго. Или може да се отнася за нещо съвсем различно.

Каквото и да е определението, ние вярваме, че 50 бранда са произвели автомобили, които биха могли да се считат за емблематични по един или друг начин, като по-широкото им културно въздействие или начина, по който представят ценностите на своя производител. Ето ги, подредени по азбучен ред. Можете да не сте съгласни с нашите избори, но се надяваме да сте доволни поне от някои от тях.

AC Cobra

the most iconic car-12

AC има много повече от Cobra, но това е най-известният модел. Той е създаден от Карол Шелби, който смята, че няма нищо нередно в спортния автомобил Ace на AC, което да не може да бъде поправено чрез поставяне на двигател с малък блок Ford Windsor V8 (или по-късно FE с голям блок) под капака .

Получената Cobra беше както пътна кола, така и изключително успешен състезател. Производството, което започна през 1962 г., продължи на крачки през десетилетията, но новата Cobra (на снимката) бе пусната в продажба през 2023 г.

Alpine A110

the most iconic car-13

Оригиналният A110 започва през 60-те години като атрактивен, но не особено бърз спортен автомобил с компоненти на Renault. В рамките на едно десетилетие той се превърна в най-успешната рали кола на планетата, унищожавайки Fiat и Ford по пътя си към спечелването на Световния рали шампионат през 1973 г.

Има основание да се каже, че това е емблематичният Alpine, но вместо това се спряхме на подобен на вид, но технически несвързан автомобил със същото име, представен през 2017 г. Нарекохме го „безумно възнаграждаващ“ и го описахме като притежаващ едно от най-прощаващите, експлоатируеми и брилянтно завладяващи шасита, които пазарът на спортни автомобили е произвеждал от десетилетия. Дори старият A110, колкото и страхотен да беше, никога не е получавал толкова висока оценка.

Alfa Romeo GTAm

the most iconic car-36

GTAm, сама по себе си интелигентно изглеждащата купе версия на седан Giulia от 60-те години на миналия век. Първоначално известен като 1750 GTAm (но въпреки името, задвижван от 2,0-литров двигател с две искри), той е произведен в много малки количества от Autodelta като специална серия, създадена просто за да позволи на Alfa Romeo да го използва в Touring Състезание с коли.

За времето си това беше един от най-добрите автомобили от този тип, печелейки европейския шампионат през 1970 г. в ръцете на холандския пилот Тойн Хеземанс (роден през 1943 г.). Още по-бърза версия, наречена 2000 GTAm, с 240 к.с. вместо предишните 210 к.с., спечели на Alfa Romeo титлата на европейските производители през следващата година.

Austin Seven

the most iconic car-19

Бог знае, че Остин е произвел някои запомнящи се коли през годините, но ако трябва да изберем една – което буквално току-що направихме – това ще трябва да е Seven. В известен смисъл това беше по-малък, британски еквивалент на Ford Model T – евтина и проста, но „подходяща“ кола, която беше в рамките на възможностите на купувачи, които преди може би трябваше да се задоволят с далеч по-малко привлекателен велосипеден автомобил.

Произведен по лиценз в Германия, Seven е първият автомобил, произведен от BMW. Освен това, въпреки скромната си позиция в живота, беше много регулируем и се представи изключително добре както в състезания, така и в чупене на рекорди. Производството приключва през 1939 г., но Seven остава популярен (и като шосеен, и като състезателен автомобил) сред класическите ентусиасти и до днес.

Austin-Healey 3000

the most iconic car-22

3000 беше последният и най-великият от „големите Healey“, разработени съвместно от BMC и компанията за спортни автомобили Healey. Произведен от по-ранните модели от серия 100, той беше оборудван с 2,9-литрова версия на двигателя BMC C-Series, който се среща по-често в големите седани.

Освен че е олицетворение на спортната кола в пътна форма, 3000 е една от най-страхотните рали коли от началото на 60-те години на миналия век и се представя добре (макар и по-малко успешно) в спортни коли за дълги разстояния състезания.

Bentley Arnage

the most iconic car-11

Ако една кола представя цялата история на марката Bentley, това е Arnage. Той е кръстен на завой на пистата Льо Ман, където Bentley печели 24-часовото състезание пет пъти между 1924 и 1930 г., и се задвижва най-вече от разработката на 6,75-литров двигател L-Series V8, който датира от 1959 г.

И все пак това беше напълно модерна кола, представена в края на 20-ти век и оцеляла през първото десетилетие на 21-ви. Духът му продължава да живее в по-късния Mulsanne и все още живее в днешния Flying Spur.

BMC Mini

the most iconic car-2

Поне исторически, ако не и финансово, Mini беше върховното постижение на British Motor Corporation. Всъщност той никога не е бил с марката BMC, а вместо това носеше имената на Austin, Morris, Innocenti, Authi и, във формата на седан с три кутии, Riley и Wolseley, въпреки че в крайна сметка беше продаден просто като Mini.

По-малко от десетилетие в производствения си живот, започнал през 1959 г., той беше три неща едновременно: ежедневен семеен транспорт (който беше много по-удобен и по-безопасен от микроавтомобилите, които до голяма степен измести), кола, в която знаменитостите искаха да бъдат видени, и свиреп състезател в състезанията, ралитата и почти всяка друга форма на моторния спорт. Той вече беше сериозно остарял през 1980 г., но беше толкова обичан, че остана в продажба още 20 години, като най-накрая изчезна малко след като беше поставен на второ място след Ford Model T в еднократния списък Автомобил на века.

BMW M3 E30

the most iconic car-1

BMW произвежда седани M3 от 1986 г. и всички те са били великолепни по свой начин, но в оригиналния модел E30 има магия, която според нас никога не е била уловена оттогава. Той беше единственият в серията с четирицилиндров двигател (от 2,3 или 2,5 литра) и ако смятате, че това е разочароващо, вероятно не сте чували някой да крещи на пълна газ.

Страхотно пъргав дори в шосейна форма, той беше и брилянтен състезател, печелейки шампионати за туристически автомобили до световно ниво, и един от най-вълнуващите (и най-добре звучащи) рали автомобили от края на 80-те и началото на 90-те години.

Buick Riviera (first generation)

the most iconic car-25

Buick за първи път използва името Riviera за версията с твърд покрив с две врати на Roadmaster през моделната 1949 година, преди да го приложи към отделен модел за осем поколения. Не е лошо, че по-малкият от двата налични двигателя Nailhead V8 беше с обем 6,6 литра (по-големият беше 7,0), но става дума най-вече за стила, благодарение на шефа на дизайна на GM Бил Мичъл. Лесно можеше да е Cadillac, както наистина беше първоначално предназначен.

За масова кола, представена в края на 1962 г., тя изглеждаше невероятно модерна и все още можеше да изглежда сравнително свежа, ако беше в продажба десетилетие по-късно. От W-образния нос (както се вижда отгоре) до остро заострената C колона, той беше много отличителен и американски като ябълков пай с пуканки и голяма кока-кола.

Cadillac Escalade

the most iconic car-3

Има много причини да се отдръпнем от идеята Cadillac да бъде представен от Escalade в този списък. Може да почувствате, че не може да се сравнява с Елдорадо от 50-те или V-16 от 30-те години на миналия век, или може би се чувствате неудобно за превозно средство, предпочитано от базирани в Лос Анджелис знаменитости, или може би ненавиждате огромни SUV. Но няма съмнение, че това е голямата история на успеха на луксозната марка GM за 21 век досега.

Продажбите на Escalade (както в стандартни, така и в ESV форми с дълго междуосие) бомбардираха през 2022 г., тъй като производството беше силно ограничено от проблеми с веригата за доставки – и все пак, въпреки това, той все още беше най-популярният Caddy от всички в САЩ, а лидер в категорията на пълноразмерните луксозни SUV автомобили с още по-голяма разлика.

Chevrolet Corvette

the most iconic car-37

За това просто няма спор. Първото поколение Corvette може и да се е продавало бавно в началото, но потръгна, когато Chevy направи новия си малък блок V8 двигател през 1955 г. и оттогава е на върха на играта. Твърденията, че това е най-успешната спортна кола в света в историята на автомобилостроенето, са толкова солидни, колкото Скалистите планини.

Днешният Corvette, първият с двигател, разположен по-скоро в средата, отколкото в предната част, е триумф, колкото всеки от неговите предшественици. В родната си страна той се изправя срещу 11 други модела в сектора на премиум спортните автомобили, включително две Porsche-та. През 2022 г. надмина продажбите на всички тях, взети заедно.

Chrysler 300

the most iconic car-26

Chrysler произвежда много автомобили, наречени 300 през 20-ти век, повечето от които в серията „letter“ или „non-letter“. Нашият избор не е един от тях. Вместо това се спряхме на много по-скорошния 300 (продаван в Европа като 300C, въпреки че това се прилага само за версии с по-ниски спецификации в Северна Америка), който се произвежда в две поколения от моделната година 2005 и също за кратко се продава като Lancia Thema.

300 възстановява прекъснатата традиция на Chrysler за изграждане на големи седани със задно задвижване, често задвижвани от мощен V8 двигател (в този случай най-новият в серията Hemi с капацитет до 6,4 литра). Като такъв, той повече или по-малко стои сам сред продуктите на Chrysler от последните няколко години и може да се счита за емблематичен поради тази причина, както и като представител на икони от друга епоха.

Citroën DS

the most iconic car-31

Можеше да е 2CV, но не – вместо това избрахме много по-голямата гама DS. Докато 2CV имаше съвременни съперници, DS беше колата, която останалата част от автомобилната индустрия трябваше много време, за да настигне, до степента, в която изобщо успя. От самото начало той имаше хидропневматично окачване и високи задни мигачи. През 1967 г., към тях се присъединиха насочени фарове, които направиха DS още по-екзотичен, отколкото беше първоначално.

И изглеждаше просто невероятно. Френският философ Ролан Барт (1915-1980) пише през 1957 г., че той „е паднал от небето, като превъзходен обект“. За коя друга масова кола, с производствен тираж над милион, би могло да се каже това?

Datsun 240Z

the most iconic car-14

Известно в Япония като Nissan Fairlady Z, това беше първото в дълга поредица от високопроизводителни купета с все по-големи цифри в заглавията си, за да отрази увеличаването на капацитета на техните (винаги шестцилиндрови) двигатели – поне до настоящият модел, известен просто като Nissan Z, се появи през 2022 г.

Те формират горда традиция, но 240Z беше първият, който показа, че Nissan – неизвестен преди 1970 г. с нещо подобно – може да създаде такава кола, и то толкова добре.

De Tomaso Pantera

the most iconic car-32

Pantera беше най-успешният модел на малката италианска компания, основана през 1959 г. от Алехандро де Томасо (1928-2003). Беше предшестван от Vallelunga, който имаше 1,5-литров двигател Ford Kent с предварителен напречен поток, и от много по-мощния V8 Mangusta, който беше доста тежък и доста труден за управление.

Това бяха сравнително краткотрайни коли, което не можеше да се каже за Pantera. С много мощност и стабилност, която върви с него, той остава в производство повече от две десетилетия, през целия път от 1971 до 1992 г. Ако има един модел кола, с който да запомните De Tomaso, това е този.

Dodge Charger Daytona

the most iconic car-39

Dodge е произвел три Charger Daytona, но няма съмнение, че първият е най-зрелищният от всички. Това беше един от Winged Warriors, подгрупа на Aero Warriors, създадени за продажба на обществеността в достатъчно бройки, за да могат да участват в състезанията на NASCAR. Обикновен Charger в повечето отношения, той имаше аеродинамичен нос за намаляване на съпротивлението и огромно задно крило за увеличаване на притискащата сила.

Освен че изглеждаше невероятно, той имаше фантастичен рекорд в състезанията, поне докато правилата не бяха променени, за да забавят драстично всички Warriors. Боби Айзък (1932-1977) спечели шампионата на НАСКАР през 1970 г. с Daytona, докато Бъди Бейкър (1941-2015) използва своя, за да стане първият пилот в историята на сериите, записал средна скорост на обиколка от над 200 мили в час (на Talladega Superspeedway) през същата година.

Ferrari F40

the most iconic car-4

F40 беше последният пътен автомобил на Ferrari, който влезе в производство по време на живота на Енцо Ферари (1898-1988) и беше кръстен на факта, че беше обявен по време на 40-ата годишнина от създаването на първата кола на компанията под собственото си име.

В ограничена степен той беше наследник на Ferrari 308 от 70-те години на миналия век, но изглеждаше почти напълно различно, като състезателна кола, адаптирана за пътя (въпреки че този процес всъщност се случи наобратно). За 1987 г. F40 с турбокомпресор беше почти шокиращ и имаше нещо от аурата на „паднал от небето“, която Ролан Барт беше виждал в Citroën DS преди три десетилетия.

Fiat Nuova 500

the most iconic car-5

Fiat създаде няколко модела, наречени 500 (или cinquecento, което означава същото на италиански), но най-известният от всички тях е вторият в линията. Той се произвежда от 1957 до 1975 г. и първоначално е известен като Nuova, или „нов“, 500, за да се разграничи от предвоенната версия, обикновено наричана Topolino.

Този 500 – единственият със задно монтиран двигател – беше строг и функционален и предназначен за италиански шофьори, които едва ли можеха да си позволят нещо друго. Няма нищо бляскаво в това, но 500 си проправя път в сърцата на хората, отчасти защото беше толкова познат, отчасти защото беше един от най-очарователните автомобили за масово производство, създавани някога, и отчасти – с произведени четири милиона – той беше колата, която правилно постави родната си нация на четири колела, често за първи път в живота на собственика си.

Ford Model T

the most iconic car-44

Най-емблематичният Ford? Модел T може да е най-емблематичната кола, точка. Имаше за цел да накара американците (и до известна степен хората в други части на света) да тръгнат по пътя и, за добро или лошо, го направи. С помощта на първата движеща се поточна линия в индустрията, Ford построи около 15 милиона екземпляра, много висока цифра сега и доста удивителна за периода от 1908 до 1927 г.

През 1999 г. Model T е обявен за автомобил на века. След време може да бъде приветствана като колата на всеки век. Той промени света по начин, по който нито един автомобил никога повече няма да го направи.

Hillman Imp

the most iconic car-45

Imp беше толкова нехарактерен за Hillman, колкото би бил двуместен спортен автомобил днес за Dacia. Представен през 1963 г., през десетилетието, когато гамата на марката включваше много конвенционалните Minx и Hunter, той беше най-малкият Hillman (директен конкурент на Mini) и единственият със задно монтиран двигател.

Въпросният двигател беше изцяло алуминиева горна камера, проектирана от Coventry Climax и способна да произвежда огромна мощност за своя размер, когато е подходящо настроена. Следователно Imps и техните производни (включително няколко киткар-а и едноместни автомобили) бяха изключително успешни в конкуренцията, подпомогнати от отличното им управление. За съжаление, шосейната версия никога не достига популярността на Mini, но каква кола беше това.

Hindustan Ambassador

the most iconic car-6

Шофьорите, които живеят далеч от Индия, нямат много причини да знаят много за Hindustan Motors. Стартира през 1957 г. като местно произведено трето поколение Morris Oxford, но постепенно се развива през годините, като напоследък се задвижва от двигатели Isuzu.

През по-голямата част от живота си Ambassador едва ли щеше да бъде смятан за страхотен автомобил на запад, но той пасна идеално на индийския пазар, тъй като беше здрав, надежден и просторен. Забележително е, че Hindustan упорства с него повече от половин век, превръщайки Ambassador в един от най-дълголетните автомобили в историята. Бяха направени около 900 000 до края на производството през 2014 г.

Holden Maloo

the most iconic car-38

Австралийците много обичат високоефективните пикапи, базирани на седан, известни на местно ниво като „utes“. Един от най-известните е Maloo, който е базиран на няколко поколения Commodore и е любимият ни Holden.

Той беше достъпен в Обединеното кралство в продължение на няколко години, носейки марката на Vauxhall. Тествайки екземпляр от 51 500 британски лири с 6,2-литров V8 двигател през 2012 г., подозирахме, че няма да се продава добре, но заключихме: „Ако някой иска Maloo, той просто ще го иска, така че правете това, което ви прави щастливи.”

Honda Civic Type R

the most iconic car-27

Да, разбира се, знаем за NSX, но това е хот хеч версията на средноразмерния хечбек на Honda, която получава нашия глас. Малкото чудовище вече е в своето шесто поколение, след като направи своя дебют през 1997 г. с високооборотен и много мощен 1,6-литров двигател.

От 2001 г. Type R имат 2,0-литров двигател, който първоначално се върти до 9000 об/мин и обикновено произвежда поне 200 к.с. Голяма промяна настъпи през 2015 г., когато новият Type R влезе в продажба с версия с турбокомпресор на същия агрегат. Ограничението на оборотите беше значително понижено и нотката на двигателя беше далеч по-малко завладяваща, но изходната мощност скочи с 50 процента. Настоящият модел произвежда 324 к.с. и може да ускори от 0-62 мили в час за 5,4 секунди.

Hummer H1

the most iconic car-7

Възможно е да се погледне критично към всеки Hummer, дори към сравнително малкия H3 или текущия Pickup EV, който, макар и колосален, поне се задвижва от електрически двигатели, а не от силно замърсяващ двигател с вътрешно горене. Въпреки това никой Hummer никога не е бил гледан с такава поляризирана смес от възхищение и ужас като оригиналния H1, поради което смятаме, че е най-емблематичният.

H1 (име, прието, когато GM закупи правата през 1999 г.) беше цивилната версия на военния Humvee, разработена от AM General. Абсолютно никой не се нуждаеше от такова нещо, което отчасти беше причината да бъде толкова търсено. Както ще ви кажат поведенческите икономисти, възможността да си позволите нещо много скъпо и напълно безполезно е един от най-мощните сигнали за статус, които можете да изпратите на другите хора.

Jaguar E-Type

the most iconic car-40

Известен официално в Северна Америка като XK-E, E-Type е представен през 1961 г. като най-новият в гамата двуместни спортни автомобили Jaguar. Той беше технически новаторски, задвижван от доказан шестцилиндров двигател (по-късно към него се присъедини V12) и беше на конкурентна цена.

Нищо от това не обяснява защо представлява Jaguar в този списък. Тук е, защото беше просто красив – повече, както бихте казали, от всичко друго, което компанията някога е създавала, и може би повече от всичко, което някой друг е създал. Да, колите са функционални, механични обекти, но някои от тях надхвърлят това, просто защото изглеждат толкова задоволително. Малцина са правили това толкова ефективно, колкото E-Type.

Lamborghini Countach

the most iconic car-20

Всъщност не сме проучвали това, но изглежда вероятно Countach да е бил изобразен на повече плакати по стените на детската спалня на любителите на колите през 70-те години, отколкото всяко друго Lamborghini. За времето си изглеждаше невероятно с ниското си, широко, клиновидно тяло и удивителната характеристика на врати с ножици. Когато беше пуснат на пазара през 1974 г., просто нямаше нищо подобно в продажба.

Разбира се, за децата нямаше значение, че видимостта отзад беше ужасна, а възрастните фенове също нямаха нищо против това. Естетически погледнато, нещата просто се подобриха, когато Lamborghini добави голямо задно крило. В крайна сметка формата остаря, но производството на Countach продължи до 1990 г. – впечатляваща серия за суперавтомобил.

Lancia Stratos

the most iconic car-41

В началото на 70-те години на миналия век Lancia се представя добре в международните ралита с Fulvia HF, купе с предно задвижване и 1,6-литров V4 двигател, но спортът се развива толкова бързо, че нещо друго очевидно бе необходимо скоро. Stratos, представен през 1974 г., представлява почти невероятен скок напред. Беше много по-модерен от Fulvia и имаше двигател Ferrari Dino V6, монтиран между задните колела.

Освен това беше унищожително ефективен. Lancia спечели Световния рали шампионат (отворен по това време само за производители, не и за пилоти) три пъти подред от 1974 до 1976 г. и въпреки че производството е спряно през 1978 г., Stratos спечели своя 18-ти и последен WRC кръг три години след това. Близо половин век след първата си поява, той остава един от най-вълнуващите рали автомобили, създавани някога.

Lincoln Continental (1970s)

the most iconic car-16

Continental от това десетилетие беше един от най-великите луксозни автомобили в САЩ и по някакъв начин представляваше края на този тип превозно средство. До известна степен това беше и крачка назад. От 1958 г. до 1969 г. Continentals се отличаваха с конструкция с едно тяло, дотогава очевидният начин за конструиране на кола, но през 1970 г. Lincoln се върна към старомодния метод на каросерия върху рама.

Докато конкурентните марки намаляваха размерите на най-големите си модели, Continental всъщност се разрасна, отчасти поради законодателството, изискващо по-значителни предни и задни брони. В своя пик той измерва 5918 мм (233,0 инча), което го прави най-дългата кола в Северна Америка и една от най-дългите в света. Continental от 1980 г., който го замени, беше с един фут по-къс.

Lotus Elise

the most iconic car-30

Ако на феновете на Lotus беше дадено гласуване тук, щеше да има голяма подкрепа за Seven, оригиналния Elite и първото поколение Elan, и има сериозни аргументи за всички тях. Ние обаче се спряхме на Elise, който със сигурност е най-емблематичният Lotus на съвременната епоха и може би на дългата история на компанията.

Във всяко от трите си поколения Elise следваше стария принцип на Lotus да бъде бърз не защото беше особено мощен (въпреки че мощността се увеличаваше с годините), а защото беше лек. Липсата на тегло също беше основен фактор за превъзходното му управление. Ако основателят Колин Чапман (1928-1982) все още беше наоколо, смятаме, че щеше да е много доволен от него.

Mazda MX-5

the most iconic car-8

Малката, открита двуместна спортна кола с предно монтиран двигател и задвижване на задните колела, от които толкова много бяха произведени по-рано през века, беше почти изчезнала, когато Mazda пусна MX-5 (или Miata или Eunos, в зависимост къде е бил продаден) през 1989 г.

Това, което направи MX-5 незабавен хит, не беше фактът, че имаше много мощност. Всъщност имаше много малко в първите дни, но беше изключително добър във всяка друга област и чудесен за шофиране. Mazda поддържа основната концепция в продължение на четири поколения и беше възнаградена през 2016 г., като достигна крайъгълен камък в производството от един милион бройки. Никоя друга кола от същия тип никога не се е доближавала до това.

Mercedes 300 SL Gullwing

the most iconic car-9

300 SL беше извън гамата на Mercedes от 50-те години на миналия век и изобщо не беше планиран като пътна кола. Започва като не много мощен, но изключително лек и аеродинамичен спортен състезател, който завършва първи и втори както в 24-те часа на Льо Ман, така и в Карера Панамерикана в Мексико през 1952 г.

Шосейна версия беше предложена от американския вносител Макс Хофман (1904-1981) през септември 1953 г. Мерцедес имаше една изложена бройка на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк само пет месеца по-късно и го предлага за продажба оттогава до 1957 г. Той е заменен от механично подобен роудстър, който остава на пазара шест години. Роудстърът беше красива кола, но ние предпочитаме Gullwing.

MG MGB

the most iconic car-42

MGB беше първият шосеен спортен автомобил MG с монолитна конструкция, а не с каросерия, закрепена с болтове към шаси. Предлагаше се както като роудстър, така и като купе, последното известно като MGB GT, и имаше производствен цикъл от 1962 до 1980 г. По това време той стана първият MG, който достигна продажби от 500 000.

В рамките на гамата MGB най-емблематичният модел със сигурност е 3,5-литровият GT V8 с двигател Rover. Въпреки славата си, той беше на пазара по-малко от четири години и бяха произведени само 2591. Той беше лансиран много по-късно като RV8 (с 3,9-литрова версия на същия двигател), който се произвеждаше от 1992 до 1995 г.

Mitsubishi Evo

the most iconic car-43

Във всяко от десетте си поколения, Evolution производното на Mitsubishi Lancer беше седан с четири врати със задвижване на четирите колела и 2,0-литров бензинов двигател с турбокомпресор. През 2014 г. Mitsubishi UK, празнувайки своята 40-та годишнина, построи 40 екземпляра от Evo X FQ-440 MR, който произвежда, както подсказва името му, 440 к.с. При 220,2 к.с. на литър, това е най-високата специфична мощност на всеки четирицилиндров шосеен автомобил и второ общо след Koenigsegg Jesko.

Evo бяха невероятни шосейни автомобили с висока производителност, но най-голямата им стойност беше публичността, която спечелиха за Mitsubishi благодарение на успеха си в международните ралита. Tommi Mäkinen (роден през 1964 г.) печели Световния рали шампионат за пилоти всяка година от 1996 до 1999 г. с тези автомобили, а Mitsubishi печели титлата при производителите през 1997 г.

Nissan Skyline GT-R

the most iconic car-10

Подобно на Datsun 240Z, споменат по-рано, Skyline GT-R е извън гамата на Nissan. Почти не е за вярване, че компанията, която произвежда Micra, Qashqai и Sunny, също може да измисли нещо подобно.

Имаше Skyline GT-R в шест поколения от 1969 г. насам (макар и с 16-годишна разлика) и наследството беше пренесено към настоящия GT-R, който вече не носи името Skyline. Всички версии, произведени от 1989 г. насам, са изключителни и според нас заслужават титлата икона.

Opel Manta

the most iconic car-46

За масов производител Opel е създал някои удивителни автомобили, включително огромния луксозен модел 24/110 Regent от края на 20-те години на миналия век и красивия малък двуместен GT от 1968-1973 г. Но ако ще назовем емблематичния модел на марката, това трябва да е Manta.

С това имаме предвид не първото поколение Manta, произведено през първата половина на 70-те години на миналия век, а негов заместител, който имаше 13-годишен производствен цикъл, започващ през 1975 г. Това беше просто обновена версия на съвременния Opel Ascona/Vauxhall Cavalier , но изглеждаше прекрасно. Най-прочутата версия е Manta 400, която Opel използва в международните ралита през ерата на група B.

Peugeot 205 GTI

the most iconic car-47

До 80-те години на миналия век Peugeot си създаде репутация на производител на добри, но неприключенски автомобили. Това се промени драматично през 1983 г., когато 104 на компанията беше заменен от 205. Това веднага беше приветствано като едно от най-добрите европейски суперминита и все още се мисли по същия начин четири десетилетия по-късно.

Най-вълнуващият 205 беше T16 със средно разположен двигател, турбокомпресор и задвижване на четирите колела, но не достатъчно от тях бяха направени, за да позволят на Peugeot да използва модифицирани производни в рали група B. GTI с предно задвижване, предлаган или с 1,6-литров, или по-късно с 1,9-литров двигател, беше емблематичният модел не само в гамата, но и в цялата история на Peugeot. Беше бързо, беше красиво, беше достъпно и беше абсолютен бунт за шофиране.

Porsche 911

the most iconic car-21

През годините е имало много страхотни Porsche, но това е едното, за което всеки знае и почти всеки иска да има. Porsche даде всичко от себе си със серия спортни автомобили с предно разположен двигател, но нито един от тях не оцеля през 20-ти век. 911 със задно разположен двигател съществува от 60 години и няма признаци, че някога ще изчезне.

Има много разработки, разбира се, но основната форма и механичното оформление никога не са се променяли. Формулата 911 работи още през 1963 г. и продължава да работи и до днес.

Renault Clio

the most iconic car-23

Renault имаше изключително труден път, когато дойде времето да замени 5, което се произвеждаше в две поколения от 1972 г. насам. Следващото му супермини също можеше да се нарече 5, но през 1990 г. политиката на компанията диктуваше, че Renault трябваше да се даде имена, а не числа, така че става известен като Clio.

Има пет поколения на Clio и всички те са били успешни – дори обикновените версии, не само значително по-вълнуващите модели Williams (на снимката), V6 и Renaultsport. През 2006 г. Clio стана първият автомобил, спечелил два пъти наградата Кола на годината (първоначално през 1991 г.). Само Volkswagen Golf и Opel/Vauxhall Astra са постигнали същото постижение оттогава.

Rolls-Royce Phantom (seventh generation)

the most iconic car-15

В продължение на почти век, макар и с някои пропуски, имаше осем поколения Phantom. Като най-емблематичният Rolls-Royce ние номинирахме седмия, който беше пуснат на пазара през 2003 г. и беше единственото предложение на компанията за няколко години.

Това беше първият модел на марката след поглъщането от BMW и остава неин флагман. От всички Rolls-Royce от 21-ви век, този и неговият наследник от осмо поколение са тези, които са най-близки до супер-луксозните превозни средства от миналото.

Rover SD1

the most iconic car-33

SD1 може би е най-шокиращата масова британска кола, представена през 70-те години. Старата подигравка „леля Роувър“ изведнъж стана неуместна, когато тази удивително модерно изглеждаща кола се появи на пазара, трансформирайки общественото възприятие на марката, както никой модел преди или след това.

Някои от двигателите в гамата е най-добре да се избягват. SD1 беше в най-добрия си вид, когато беше оборудван с известния 3,5-литров Rover V8, базиран на дизайн на Buick. Това беше правилният двигател за колата и я превърна в страхотно оръжие в състезанията с туристически автомобили за няколко години.

Saab 96

the most iconic car-49

96-цата не е изникнала от нищото. Това беше еволюция на първия модел на Saab, 92, и последвалия 93. Но това беше върховният Saab на своята ера, не на последно място защото свързваше старото и новото, като първоначално беше оборудван с малък двутактов двигател, а по-късно с Форд V4.

С двутактовия 841-кубиков двигател той се превърна в колата с най-малкия двигател, печелила някога рали Монте Карло и все още е така. Той остана конкурентен в международния моторен спорт с V4. От гледна точка на движението по пътищата, въвеждането на по-големия 99 през 1968 г. почти не се отрази на 96 – той все още се произвеждаше до 1980 г., 20 години след като се появи за първи път.

Seat Ibiza

the most iconic car-28

SEAT 600, който допринесе изключително много за испанското икономическо чудо, но в крайна сметка се спряхме на Ibiza. Той беше представен през 1984 г., стана първият автомобил, пуснат на пазара в Обединеното кралство като SEAT през следващата година и все още е супермини представител на марката почти 40 години по-късно.

Първата Ibiza дължеше много на Fiat, но от началото на 90-те години всички версии разчитаха на технологията на Volkswagen. Те са еквиваленти на Polo на VW в почти всяко отношение, освен стила, и като цяло са по-евтини.

Studebaker Avanti

the most iconic car-29

Краткотрайният, но очарователен Avanti беше много бърз за кола от началото на 60-те години на миналия век и изключително необичаен за времето с дискови спирачки отпред. Въпреки всичко това, той е икона по-скоро заради футуристичния си корпус от фибростъкло, проектиран от Реймънд Лоуи (1893-1986) и по нищо не прилича на този на Studebaker Lark, който споделяше същото шаси.

Avanti беше колата, която трябваше да спаси дълбоко закъсалата дотогава марка, но Studebaker беше вече твърде далеч и се срина няколко години по-късно.

Subaru Impreza

the most iconic car-50

До края на 80-те години на миналия век Subaru беше предмет на лек интерес извън Япония. Legacy придвижи нещата далеч напред, но голямата промяна дойде с представянето на по-малката Impreza. Докато Legacy се представи добре в международните ралита, Impreza се превърна в един от доминиращите автомобили в спорта, донасяйки на Subaru безпрецедентни нива на глобална публичност.

Всички Imprezas са имали нисък център на тежестта благодарение на техните плоски четири двигатели и повечето са имали меко, но добре амортизирано окачване. Версиите с турбокомпресор се представят много добре, но дори Impreza с много малко мощност може да бъде страхотна за шофиране, както например в случая с превъзходната Impreza Sport от 1997 г.

Tesla Model S

the most iconic car-48

Кажете каквото искате за Tesla (и почти всеки го прави), тя се превърна в много важна част от автомобилния свят за малко повече от десетилетие.

Моделът S промени играта. Много просторен отвътре, изключително бърз, ако беше оборудван с два двигателя, а не с един, въпреки че тежеше повече от два тона и, разбира се, не консумираше никакъв вид изкопаемо гориво. И с пробег от доста над 250 мили в реалния свят, това беше първата електрическа кола, при която изчерпването на мощността не беше най-важното за водача. Вече се предлагат и други Tesla, но Model S е този, който даде живот на марката.

Toyota Land Cruiser

the most iconic car-17

Името Land Cruiser е използвано за първи път през 1954 г., но е приложено към автомобил, пуснат на пазара три години по-рано, така че в известен смисъл Land Cruisers съществуват повече от седем десетилетия. Няма почти никаква връзка между настоящия модел и оригиналното подобно на Jeep военно превозно средство, но това е част от смисъла.

Toyota е развила своя офроудър, за да отговори на променящите се изисквания (обикновено включващи издръжливост и способност да се движи навсякъде), така че по всяко време в историята си винаги е имало някой някъде по света, който би предпочел Land Cruiser, отколкото нещо друго на четири колела.

Vauxhall Lotus Carlton

the most iconic car-24

Lotus Carlton е една от онези икони, които се отличават от всичко останало, произведено от неговия производител. Всеки от малкия брой произведени автомобили напусна завода на Opel в Рюселсхайм като Vauxhall Carlton (или Opel Omega) 3.0 GSI и след това беше откаран във фабриката на Lotus в Hethel, където редовият шестцилиндров двигател беше увеличен до 3,6 литра и монтиран с два турбокомпресора.

С подходящо високооктаново гориво, мощността се изстреля до над 370 к.с., което го прави удивително бърз четириместен седан за началото на 90-те години. Спирачната система и окачването бяха подобрени по подходящ начин, така че Lotus Carlton се справяше прекрасно и можеше да спре спешно – точка, която загубиха онези, които по това време твърдяха, че е твърде бърз за пътя.

Volkswagen Golf

the most iconic car-34

Исторически погледнато, разбира се, Beetle е емблематичният VW – първата кола, произведена в по-големи количества от Ford Model T. Без него днес нямаше да има Volkswagen, както и Audi, SEAT или Skoda.

От гледна точка на 2023 г. обаче смятаме, че Golf трябва да вземе титлата. Той съществува от почти половин век и докато някои поколения не са били толкова добри, колкото други, всички те са били изключително популярни, предлагайки на клиентите избор от всичко – от прост, икономичен транспорт до разнообразие от впечатляващи хотхечове. Това е центърът на тежестта на Volkswagen, какъвто го познаваме днес.

Volvo 850

the most iconic car-18

Ако има един тип автомобили, с които Volvo е особено известен, това е големият седан или по-точно голямото комби. 850 се произвежда само от началото до средата на 90-те години, но е отличен пример и също така бележи повратна точка за компанията.

Въпреки че стилът му беше много по-заоблен, 850 очевидно беше в същия дух като по-старата серия 200. В същото време той беше технически различен, с напречно разположени двигатели (някои от тях с пет цилиндъра) и задвижване на предните колела. Автомобилът преживява отвъд името си, ставайки известен като S70 или V70, в зависимост от стила на каросерията, през 1996 г. Първият не издържа много по-дълго, но V70 премина през друго поколение, като най-накрая беше спрян от производство четвърт век след великият си предшественик.

Последни мисли!

Докато приключваме пътуването си из гаражите на големите производители на автомобили в света, ние разкрихме историите зад най-емблематичните автомобили, произвеждани някога. От инженерни чудеса, които предефинираха автомобилния дизайн, до културни икони, които завладяха въображението на поколения, всяко превозно средство, което изследвахме, представлява уникална глава в историята на автомобилизма. Тези автомобили не са само начин на транспорт; те са крайъгълни камъни, които определят темпото за иновации и високи постижения в автомобилната индустрия.

Надяваме се, че това изследване е подхранило страстта ви към автомобилите и може би е предизвикало интерес към тези, които тепърва ще бъдат открити. Пътят пред вас е дълъг и пълен с потенциал за поява на нови икони, оформящи бъдещето на мобилността и продължаващи да вдъхновяват автомобилните ентусиасти по целия свят.

Благодарим ви, че се присъединихте към нас в това автомобилно приключение. Независимо дали сте опитен колекционер, обикновен фен или просто сте любопитни, ние ви каним да не откъсвате погледа си от пътя пред вас – където следващата емблематична кола може би тъкмо ще дебютира. Шофирайте безопасно и поддържайте духа на иновациите и страстта жив във вашите пътувания.