Skip to content
Начало » 2023 Bentley Continental Le Mans Collection

2023 Bentley Continental Le Mans Collection

Изминаха 20 години, откакто Bentley пресече финалната линия пред всички останали в емблематичните 24 часа на Льо Ман. За да отбележи събитието, британската луксозна марка ще създаде 48 специални Continental GT със състезателен пакет за външен вид, подходящо наречен Le Mans Collection. Но това е нещо повече от специална боя с различни емблеми.

Преди да се потопим в колекцията Continental GT Le Mans, нека бързо да се върнем към 2003 г. Bentley се състезава в прочутото състезание в категорията Prototype със Speed 8, управлявайки две коли. Отборът на Bentley прекрачи границата, за да заеме първо и второ място, като техните 4,0-литрови V8 двигатели с двойно турбо оцеляха с лекота в предизвикателството за издръжливост.

Това е забележително, защото клапаните на истинския двигател, спечелил състезанието, са сред естетическите подобрения за колекцията Le Mans. 24 клапана от двигателя са преполовени; всяка кола получава по един в малък дисплей на таблото, където обикновено ще намерите централния циферблат на аналоговия клъстер с три калибра. Дисплеят също така показва специфичния производствен номер на автомобила, като същевременно го идентифицира като автомобил от колекция Le Mans.

Други специални щрихи включват традиционния аналогов часовник на Bentley, превключен от 12-часов формат на 24 по очевидни причини. Праговете и тапицерията на таблото се отличават с емблемата с шест венеца, която маркира всички победи на Bentley в Льо Ман през годините. Отвън колите получават прецизно покритие от Verdant Green с изпъкнала бяла състезателна ивица на капака. Bentley ще предлага колекцията Le Mans както за купета, така и за Continental GTC.

Всички автомобили получават номер 7, боядисан в бяло върху решетката – номерът, носен от спечелилия състезанието Speed 8 през 2003 г.

Галерия: