Марки коли

📜Теми и бързи връзки в статията за Марки Коли:

Лист с Марки Коли

Марки Коли – История и Факти в България

Факти за Марките Коли в България

Acura Alfa-Romeo Aston Martin Audi Bentley
BMW Bugatti Cadillac Chevrolet Chrysler
Citroen Dodge Ferrari Fiat Fisker
Ford Gumpert Holden Honda Hyundai
Infiniti Jaguar .Kia. Koenigsegg Lamborghini
Lexus Lincoln Lotus Maserati Maybach
Mazda McLaren Mercedes-Benz Mini Mitsubishi
Morgan Nissan Noble Opel Pagani
Peugeot Pontiac Porsche Renault Rolls-Royce
Saab Saleen Seat Shelby SuperCars Skoda
Subaru Toyota Volvo Volkswagen Wiesmann

***

Други марки суперколи

Историята на автомобилната индустрия в България може да бъде разгледана в няколко ключови етапа:

 1. Ранни опити (преди 1945 г.): Първите автомобили бяха внесени в България през началото на 20-ти век. Въпреки че те бяха изключително рядки и предназначени за богатата елита, те бързо привлякоха вниманието на обществото.
 2. Социалистическа ера (1945–1989 г.): След Втората световна война, под комунистическо управление, България започва да разработва своя собствена автомобилна индустрия. Производството беше в главно време под лиценз и в партньорство с други страни. Най-известният модел от този период беше “Москвич”, който се произвеждаше под лиценз в България.
 3. Пост-социалистически период (след 1989 г.): След падането на комунистическия режим, автомобилната индустрия в България претърпява промени. Много от заводите или бяха приватизирани, или престанаха да функционират. Вносът на чуждестранни автомобили се увеличава значително.
 4. Съвременен период: В последните години, България стана домакин на няколко международни производители на автомобили и компоненти за тях. Макар и да не разполага с големи автомобилни марки, страната играе роля в глобалната верига на доставки чрез производството на автомобилни части.

Докато България може да не е главен играч в световната автомобилна индустрия, историята на автомобилите в страната отразява интересните и динамични промени, през които е минала през последния век.

България не е известна с големи автомобилни марки, но има интересни факти свързани с автомобилната индустрия в страната:

 1. Булгаррено Тройка: През 60-те и 70-те години на 20-ти век, България произвеждаше леки автомобили под името “Булгаррено Тройка”. Те бяха базирани на модели на “Рено”, произведени под лиценз в България.
 2. Булгаррено Фиат: През 1967 година беше основано дружеството “Булгаррено Фиат”, което произвеждаше автомобили на “Фиат” под лиценз в България.
 3. Москвич: Производството на моделите на “Москвич” в България продължава през голяма част на социалистическия период.
 4. Производство на автобуси: “Чавдар” беше българска компания, която произвеждаше автобуси и камиони през голяма част от 20-ти век.
 5. Синкол: През 90-те години на 20-ти век, в България се произвеждаше и лек автомобил на име “Синкол”. Макар и да не беше широко разпространен, той представлява интересен момент в българската автомобилна история.
 6. Съвременно производство: През последните години, България стана място за инвестиции от големи международни компании в автомобилния сектор. Макар и да не се произвеждат цели автомобили, много заводи произвеждат части и компоненти за големи автомобилни марки.
 7. Електромобили и бъдещето: През последните години се забелязва интерес към разработката и производството на електрически автомобили и компоненти за тях в България. Няколко стартъпи и компании се опитват да се позиционират на този растящ пазар.

Въпреки че България не е известна със собствени големи автомобилни марки, страната има дълга и интересна история в автомобилния сектор.