Skip to content
Начало » Марки коли

Марки коли

Списък с всички марки коли:

AcuraAlfa-RomeoAston Martin
Audi
Bentley
BMWBugattiCadillacChevroletChrysler
CitroenDodgeFerrariFiatFisker
FordGumpertHoldenHondaHyundai
InfinitiJaguar.Kia.KoenigseggLamborghini
LexusLincolnLotusMaseratiMaybach
MazdaMcLarenMercedes-BenzMiniMitsubishi
MorganNissanNobleOpelPagani
PeugeotPontiacPorscheRenaultRolls-Royce
SaabSaleenSeatShelby SuperCarsSkoda
SubaruToyotaVolvoVolkswagenWiesmann

***

Други марки суперколи

📜Теми и бързи връзки в статията за Марки Коли:
Лист с Марки Коли
Марки Коли – История и Факти в България
Факти за Марките Коли в България

Историята на автомобилната индустрия в България може да бъде разгледана в няколко ключови етапа:

 1. Ранни опити (преди 1945 г.): Първите автомобили бяха внесени в България през началото на 20-ти век. Въпреки че те бяха изключително рядки и предназначени за богатата елита, те бързо привлякоха вниманието на обществото.
 2. Социалистическа ера (1945–1989 г.): След Втората световна война, под комунистическо управление, България започва да разработва своя собствена автомобилна индустрия. Производството беше в главно време под лиценз и в партньорство с други страни. Най-известният модел от този период беше “Москвич”, който се произвеждаше под лиценз в България.
 3. Пост-социалистически период (след 1989 г.): След падането на комунистическия режим, автомобилната индустрия в България претърпява промени. Много от заводите или бяха приватизирани, или престанаха да функционират. Вносът на чуждестранни автомобили се увеличава значително.
 4. Съвременен период: В последните години, България стана домакин на няколко международни производители на автомобили и компоненти за тях. Макар и да не разполага с големи автомобилни марки, страната играе роля в глобалната верига на доставки чрез производството на автомобилни части.

Докато България може да не е главен играч в световната автомобилна индустрия, историята на автомобилите в страната отразява интересните и динамични промени, през които е минала през последния век.

България не е известна с големи автомобилни марки, но има интересни факти свързани с автомобилната индустрия в страната:

Въпреки че България не е известна със собствени големи автомобилни марки, страната има дълга и интересна история в автомобилния сектор.

 1. Булгаррено Тройка: През 60-те и 70-те години на 20-ти век, България произвеждаше леки автомобили под името “Булгаррено Тройка”. Те бяха базирани на модели на “Рено”, произведени под лиценз в България.
 2. Булгаррено Фиат: През 1967 година беше основано дружеството “Булгаррено Фиат”, което произвеждаше автомобили на “Фиат” под лиценз в България.
 3. Москвич: Производството на моделите на “Москвич” в България продължава през голяма част на социалистическия период.
 4. Производство на автобуси: “Чавдар” беше българска компания, която произвеждаше автобуси и камиони през голяма част от 20-ти век.
 5. Синкол: През 90-те години на 20-ти век, в България се произвеждаше и лек автомобил на име “Синкол”. Макар и да не беше широко разпространен, той представлява интересен момент в българската автомобилна история.
 6. Съвременно производство: През последните години, България стана място за инвестиции от големи международни компании в автомобилния сектор. Макар и да не се произвеждат цели автомобили, много заводи произвеждат части и компоненти за големи автомобилни марки.
 7. Електромобили и бъдещето: През последните години се забелязва интерес към разработката и производството на електрически автомобили и компоненти за тях в България. Няколко стартъпи и компании се опитват да се позиционират на този растящ пазар.