Skip to content
Начало » Ето 20-те актуални суперавтомобила, за които трябва да знаете

Ето 20-те актуални суперавтомобила, за които трябва да знаете

От Porsche до Pininfarina, Lotus до Lamborghini, това са суперавтомобилите в момента.

1. Bugatti Chiron Super Sport

Bugatti Chiron Super Sport

Вижте: най-бързият сериен автомобил в света. Да, по-бързият Super Sport е базиран на Bugatti Chiron, който Анди Уолъс пилотира до 304,773 мили в час през 2019 г., и разполага с 8,0-литров четиритурбо V16, произвеждащ допълнителни 100 к.с. спрямо стандартния Chiron. Всичко това е 1578 к.с. на ваше разположение. Всъщност има само една разлика с Chiron, който преодоля бариерата от 300 мили в час – максималната скорост е ограничена до едва 273 мили в час.

2. Rimac Nevera

Rimac Nevera

Nevera е удивително бърз. Бърз по начин, който е трудно да се опише с думи, или докато седите в него, опитвайки се да обработите какво, по дяволите, се случва с ума, тялото и душата ви, когато натиснете газта, или няколко дни по-късно, като пишете за това,” написа Джейсън Барлоу, когато получи обаждане да изпробва Rimac Nevera в Хърватия миналата година. Така че позволете ни да ви ударим с някои цифри вместо това: с любезното съдействие на 120kWh батерия, четири мотора, задвижващи всяко колело поотделно, и изходна мощност, еквивалентна на 1914bhp и 1740lb ft въртящ момент, хиперколата на Mate Rimac може да ускори от 0 до 60mph за 1,85 секунди, 100 мили в час за 4,3 секунди и 186 мили в час за 9,3 секунди – до максимум 258 мили в час.

3. Pininfarina Battista

Pininfarina Battista

Запознайте се със сродния автомобил на Rimac Nevera. Той се основава на същата технология за задвижване, електрическа архитектура и въглеродно ядро (Rimac доставя вътрешните губини), но носи италианска рокля от дизайна на Pininfarina. Притеснявате се за зареждането? Няма драма, Pininfarina се договори с ChargePoint, което означава безплатно зареждане за пет години. Което теоретично означава, че ако натрупате достатъчно мили, можете да се изравните с покупната цена от £2 милиона.

4. Lamborghini Sián

Lamborghini Sián

С име, произлизащо от болонския диалект за мълния, не е изненадващо, че електрификацията също е темата за разговор на Sián. Той включва настроена версия на 6,5-литровия V12 с атмосферно пълнене на Aventador SVJ, с добавени още 34 к.с. електрически oomph (с любезното съдействие на литиево-йонни суперкондензатори) за общо 808 к.с. И докато това електроусилване може да не звучи много на фона на голямата картинка, то помага да се изгладят жестоките превключвания на скоростите, които измъчват Lambos от Aventador насам. Ние одобряваме.

5. Ferrari 812 Competizione

Ferrari 812 Competizione

812 разполага с V12 с атмосферно пълнене – няма електрически губини или турбина в полезрението – но също така е много вероятно последният, който някога ще видим. Ние не плачем, а вие? По същество това е по-бързо, всъщност, супербързо, с мощност, увеличена до 819 к.с. и въртящ момент до 513 lb ft. Добавете много спестяване на тегло и авиационна работа и резултатите са предвидимо балистични.

6. McLaren Speedtail

McLaren Speedtail

Със сигурност вече ще сте на крак с, хм, Speedtail, но фактът си остава: той все още държи титлата на най-бързата кола на McLaren някога – 250 мили в час – постигната на старата писта за кацане на космическата совалка в космическия център Кенеди във Флорида , благодарение на 1036 к.с. от своя хибридизен 4,0-литров V8 с двойно турбокомпресор. Това и неговата супер рационализирана форма, която в един свят на едни и същи суперавтомобили остава толкова подходяща за червения килим, колкото всичко друго, преди него. Сена може само да гледа със завист.

7. Maserati MC20

Maserati MC20

Най-новият план за подмладяване на Maserati започва тук и ако MC20 е знак за предстоящи неща, ние също сме много доволни от това. Първият суперавтомобил на италианския производител след MC12, той беше замислен и пуснат на пазара само за 24 месеца и през цялото време в разгара на пандемия. 3.0-литровият V6 с разположен по средата двигател, оборудван с технология за предкамерно горене от клас F1 и генериращ 621 к.с. и въртящ момент от 538 lb ft, също е доста удобен, докато чисто електрическото задвижване е настроено да се появи по-късно.

8. Lotus Evija

Lotus Evija

Виждате ли тази боя в стил Tron? Четири мотора, задвижване на четирите колела, 1972 к.с., 0-62 мили в час за доста под три секунди, 0-124 мили в час за шест секунди и 124 мили в час до 186 мили в час за половината от времето, необходимо на Bugatti Chiron. Нищо чудно, че си тръгна с „One to Watch“ в електрическите награди TopGear.com за 2021 г.

9. Lamborghini Huracán STO

Lamborghini Huracán STO

Най-лудият Huracán на Lamborghini досега? Вероятно е така и това също не е лошо. Рецептата е следната: вземете един Performante, премахнете предните задвижващи валове, добавете кормилно управление на задните колела, нов авиационен пакет и шепа други съставки и ще го получите. Докато 5,2-литровият V10, с вече здравите 631 к.с. и 416 lb ft, беше предимно оставен сам, колата тежи с 43 кг по-малко, като същевременно произвежда 53 процента повече притискаща сила. Съвсем друг въпрос е дали можете да преодолеете доста крещящата ливрея.

10. McLaren Artura

McLaren Artura

Запознайте се с plug-in хибрида McLaren за ежедневието. Числата са както следва: 671 к.с., 431 lb ft въртящ момент, 0-62mph за 3.0 секунди, 0-125 за 8.3, максимална скорост 205mph. Добре, може би повече от необходимото за ежедневието, но поне ще получите до 20 мили електрически пробег от 7,4kWh батерия.

11. Ferrari Monza

Ferrari Monza

Кажете здравей на скоростния автомобил без предно стъкло на Ferrari. Да, производителите на автомобили са на едно мнение в момента, когато става въпрос за затягане на предното стъкло – както ще видите по-късно в този списък – и Monza безспорно беше пионерът на модата. Предлага се в два стила на каросерията, или едноместен SP1 за антисоциалния тип, или двуместен SP2, в случай че имате приятели, които са достатъчно луди, за да дойдат заедно за пътуването. 6,5-литровият nat-asp V12 двигател е взет от 812 Superfast, но както установихме на екскурзия в шотландските планини, най-добре е да се управлява само в по-слънчев климат.

12. Gordon Murray T.50

Gordon Murray T.50

Очевидно McLaren F1 имаше някои грешки. Не нашите мисли, а тези на нейния основател – самия Гордън Мъри. И така, той се върна към чертожната дъска и това е резултатът: T.50.

T.50 носи характерната си част шумна и горда, подобно на колата Brabham BT46B F1. Всичко, което можем да кажем, е, че сме много, много развълнувани да опитаме.

13. Porsche 911 Turbo S

Porsche 911 Turbo S

Спомняте ли си нашия шампион на Speed Week за 2020 г.? Ние да. Защото остави доста впечатление на всички ни, не на последно място и на Крис Харис. Слънце или дъжд, писта, A-път, B-път, магистрала и с 641 к.с. и 590 lbft, с които да си играете от своя 3,7-литров туин-турбо плосък шестцилиндров двигател, той изяде всички и все още имаше място за десерт. По пътя си той победи и McLaren 765LT и Ferrari F8 – не е зле за удобно четириместно купе с голям багажник.

14. Aston Martin V12 Speedster

Aston Martin V12 Speedster

Друг участник в категорията без предно стъкло и абсолютно луд, но все пак го обичаме, е този, V12 Speedster от Aston Martin. Това е този, който трябва да имате обаче, ако търсите онзи брулен от вятъра външен вид на сърфист – има малко, за да защитите лицето си или прическата си, освен чифт стъклени авиационни рампи. Под предния капак има V12 с мощност 691 к.с. (уликата е в името), докато той ще ви ускорява от 0-62 мили в час за 3,5 секунди и до максимална скорост от 286 мили в час. Което, с вятъра в лицето, вероятно ще се почувства тройно повече.

15. Hennessey Venom F5

Hennessey Venom F5

Ярост. Това е, което Hennessey нарича 6,6-литровия twin-turbo V8 на Venom, добър за 1792 к.с. и 1192 lb ft въртящ момент. Да, изглежда доста подходящо. Той тежи 1360 кг сух, само с 30 кг повече от Ferrari F8 Tributo… и въпреки това има над 1000 к.с. повече. Производителността е също толкова умопомрачителна: той ще ускорява от 0 до 250 мили в час за 15,5 секунди, повече от два пъти по-бързо от Bugatti Chiron. Лош късмет, ако искате такъв – всичките 24 произведени са намерили купувачи, като първият е доставен едва миналия месец.

16. Czinger 21C

Czinger 21C

Не знаехме, че 3D-принтерите могат да се използват за почти всичко в днешно време – включително следващата ви суперкола. Влезте в калифорнийската стартираща компания Czinger с нейния 3D отпечатан хиперавтомобил 21C. Казват ни, че това все още се случва и числата също са добри за четене, с двойно турбо 2,9-литров V8, подпомаган от два електрически мотора на предната ос за общо 1233 к.с. Съобщава се също, че може да работи само с електрическите си двигатели.

17. McLaren Elva

McLaren Elva

Третият и последен в категорията без предно стъкло е McLaren Elva. Но и тук има наука, благодарение на системата за активно управление на въздуха на Elva, която повдига спирачка за вятър в предната част на автомобила на около 15 см във въздуха, за да намали удара на водача и пътника. Със същия туин-турбо V8 с 804 к.с. като Senna и най-лекото собствено тегло от всеки шосеен McLaren, шофирането на такъв ще – буквално – ще ви спре дъха.

18. Koenigsegg Jesko

Koenigsegg Jesko

Нямаше да е списък с най-добрите суперавтомобили без поне един Koenigsegg, нали – а ние имахме от какво да избираме. Йеско е името на бащата на шефа Кристиан фон Кьонигсег, който му помогна да създаде компанията, когато беше само на 22 години. Под обвивката се крие 5,0-литров двигател с двойно турбокомпресор и специално създадена деветстепенна трансмисия с много съединители, като целта е да достигне границата от 310 мили в час.

19. Ferrari SF90 Stradale

Ferrari SF90 Stradale

Докато Ferrari 812 Competizione е може би последното ура на V12, SF90 е първият Plug-in хибрид на Fezza. Това е и най-бързата и най-мощна шосейна кола на Ferrari. Способен да ускорява от 0 до 62 мили в час за 2,5 секунди и да ускорява до 124 мили в час за 6,7 секунди благодарение на 986 к.с., това не е всичко – батерията от 7,9 kWh и трите електрически мотора са добри за заявения пробег от 15 мили.

20. McLaren 720S

McLaren 720S

Най-добрият универсален суперавтомобил? Със сигурност е там – което прави факта, че беше представен на света още през 2017 г. още по-впечатляващ. Най-високите числа включват 710 к.с., 568 lb ft, 0-62 мили в час за 2,9 секунди, 0-124 мили в час за 7,8 и максимална скорост от 212 мили в час. И въпреки че 765LT може да надхвърли тези цифри, както разбрахме по време на Седмицата на скоростта 2020 г., това също е твърде малко. 720S е този, който бихте избрали в края на дълъг ден, но и този, който вероятно бихте избрали за взрив през уикенда. Защото, когато става дума за удоволствие от шофирането, той е категоричният победител.