Skip to content
Начало » Най-добрите коли от изчезнали автомобилни компании

Най-добрите коли от изчезнали автомобилни компании

Dead car companies 40

Времената се променят, пазарите се развиват и понякога компаниите, които управляват, засядат и никога не се възстановяват.

Някои от марките, които вече не са с нас, са радостно забравени, а други ни оставиха прекрасни спомени от отминалите автомобилни дни. Присъединете се към нас, докато разглеждаме някои от най-добрите автомобили, произведени от производители, които вече не съществуват:

AMC: Eagle (1980)

Dead car companies 39

Най-забележителният принос на AMC към автомобилното издание на Noah’s Arc е Eagle. Това беше семеен автомобил на кокили, който разчиташе на сериозен хардуер за задвижване на четирите колела и голям просвет, за да се справи с трудни пътеки и сняг до колене. В много отношения Eagle беше предшественик на съвременния кросоувър. Забелязали ли сте нарастващата популярност на SUV-купетата? AMC го направи първи с Eagle SX/4.

И така, какво стана с AMC? Компанията беше закупена от френската Renault през 1979 г., но гамата на AMC от предимно по-малки автомобили пострада, тъй като горивото стана относително по-евтино през 80-те години. Главният изпълнителен директор на Renault Жорж Бесе – който защитаваше присъствието на фирмата в Америка – беше убит през 1986 г. от терористи, а наследниците му загубиха интерес и продадоха фирмата на Chrysler през 1987 г., когато емблемата AMC приключи.

Austin-Healey: 3000 (1959)

Dead car companies 38

Когато прави своя дебют през 1959 г., Austin-Healey 3000 се откроява с 3,0-литров двигател и предни дискови спирачки. Големият Healey беше сила, с която трябваше да се съобразяват в европейските рали състезания, но жадните за кабриолети купувачи в Северна Америка прибраха по-голямата част от производството. Това беше един от най-великите британски спортни автомобили на своята епоха и беше непрекъснато актуализиран през 60-те години.

И така, какво се случи с Остин-Хийли? Сделката между Остин и Хийли приключи през 1972 г. след 20 години. Оттогава имаше разговори за възраждане, включително и под собствеността на BMW на компанията наследник на Остин Rover, но нищо не се появи. Самото име сега е собственост на китайската SAIC. СНИМКА: Austin-Healey 3000 Mk3.

Autobianchi: A112 Abarth (1971)

Dead car companies 37

Когато Volkswagen си приписва заслугата за пионер на хот хеча, той пренебрегва Autobianchi A112 Abarth. Трябва да се признае, че A112 беше лесно да се пропусне поради размерите му като на кибритена кутия. Той беше представен през септември 1971 г. (преди някой да разбере какво е Golf) като по-гореща версия на успешния модел Mini-punching на Autobianchi. Ранните модели са използвали четирицилиндров двигател с мощност 58 к.с., въпреки че мощността е нараснала до 70 к.с. по-късно в производствения цикъл.

И така, какво се случи с Autobianchi? Компанията беше съвместно предприятие между производителя на велосипеди Bianchi, Pirelli и Fiat. Fiat поема пълен контрол през 1968 г. и след това прехвърля дейността на Lancia. Марката изчезна през 1995 г.

Daimler: SP250/Dart (1959)

Dead car companies 36

Веднъж доставчик на автомобили за кралски особи, Daimler израства от немската компания, но скоро създава свои собствени модели. Двигателят на SP250 имаше интересна конфигурация; въпреки че беше само 2,5-литров, той беше V8. Елегантен, но интересен за гледане, предоставяше енергично шофиране, добро за 120 мили в час и определено различно от величествените си предшественици. Известно е, че е използван за контрол на скоростта на първата британска магистрала, M1.

И така, какво стана с Daimler? Компанията е продадена на Jaguar през 1960 г., като нейните коли в крайна сметка се превръщат в производни на Jaguar с емблеми. Марката изчезна през 2007 г., въпреки че Jaguar все още има правото да използва името на много пазари, макар че това изглежда малко вероятно.

De Tomaso: Pantera (1971)

Dead car companies 35

Феручо Ламборгини (1916-1993) премина през мъчително трудния процес на разработване на цяла кола от нулата, за да свали Ferrari. Алехандро Де Томасо (1928-2003) поема по-прост път: той проектира спираща дъха красива кола и купува V8 от Ford, за да го пъхне зад седалките. Апетитът на Америка за мощни автомобили осигури стабилен паричен поток за De Tomaso, въпреки проблемите с качеството на Pantera.

Ненадеждността накара Елвис Пресли да застреля своята Pantera многократно, вероятно като наказание. Не е известно дали това е помогнало. Ford спря да внася колата в Съединените щати през 1975 г., но производството продължи за други пазари (включително Европа) до 1992 г.

И така, какво се случи с De Tomaso? De Tomaso се слива с Maserati през 1975 г. и тази марка винаги е била по-плодотворна, но продажбите на De Tomaso продължават в малки количества до 2004 г., когато фирмата умира. Търговската марка беше продадена и концептуален автомобил De Tomaso се появи на автомобилното изложение в Женева през 2011 г., но оттогава не се чу нищо.

Facel Vega: Excellence (1958)

Dead car companies 34

Най-луксозният френски автомобил, който можете да закупите днес, е почти равен на нисък клас BMW Серия 5. Не винаги е било така. Facel Vega (марка, предпочитана от звездите с най-голям имидж) създаде Excellence, за да се бори директно с Rolls-Royce и най-добрите в гамата на немската марка. От величествения си дизайн с обърнати назад задни врати до ръчно изработения интериор, Excellence лесно оправда името си. Той служи като флагман за марката и за цялата автомобилна индустрия на Франция.

И така, какво се случи с Facel Vega? Конкуренцията от страна на по-големите конкуренти за луксозни автомобили като Mercedes-Benz не направи услуга на компанията и тя затвори през 1964 г.

Hudson: Hornet (1951)

Dead car companies 33

Hudson Hornet развенчава мита, че всички американски коли са си приличали през 50-те години. Разбира се, той имаше големи кръгли фарове и достатъчно хромирани елементи, за да се види от космоса, но приликите с връстниците му спряха дотук. Той можеше да се похвали с дълга, наклонена линия на покрива, която преминаваше в подобна на понтона задна част. Ако беше създаден днес, щеше да бъде класифициран като купе с четири врати в същия дух като Mercedes-Benz CLS. Беше и бързо; Hornet доминира в състезанията на NASCAR в началото на 50-те години.

И така, какво стана с Хъдсън? Тя се слива с Nash-Kelvinator през 1954 г., за да формира American Motors (AMC). Емблемата Hudson оцеля до 1957 г. Останките от AMC – включително най-вече Jeep – днес живеят в Stellantis.

Jensen: Interceptor (1966)

Dead car companies 32

Jensen Interceptor предостави на купувачите алтернатива на архетипните британски спортни автомобили, произведени от Triumph и MG. Той се погрижи за купувачите, които се интересуват повече от копринено гладкия въртящ момент при нисък клас, отколкото от острото управление и ниските експлоатационни разходи. Той умря без наследник, когато Дженсън рухна под бремето на финансовите си проблеми.

И така, какво стана с Дженсън? Jensen прекратява дейността си през 1976 г. Възстановява се през 2001 г. с нова кола, S-V8, но незабавно умира отново, след като са произведени само 20.

Matra: Rancho (1977)

Dead car companies 31

Матра оприличи Rancho на приготвяне на храна в последния момент, използвайки само остатъци. Започвайки с микробуса VF2, инженерите инсталираха 1,4-литров двигател с мощност 80 к.с. от 1308 GT, спирачки от 1100 TI и четиристепенна ръчна трансмисия от 1307. Докато външният дизайн предполагаше, че може да отиде навсякъде, задвижването на четирите колела никога не е бил предлаган поради причини, свързани с цената и опаковката. Той беше пионер в кросоувър класа, но може би няколко десетилетия по-рано. По странен обрат на съдбата, планираният заместител на Rancho се трансформира в оригиналния Renault Espace, първия миниван в Европа.

И така, какво стана с Матра? Matra в автомобилната сфера става производител по договор за Renault, но тази работа е прекратена през 2003 г. и някои други активи са придобити от Pininfarina.

Mercury: Cougar (1967)

Dead car companies 30

Mercury пусна Cougar, за да запълни пространството между Ford Mustang, с който сподели платформата си, и Ford Thunderbird. Той се превърна в автомобила-герой на Mercury, като комбинира представянето на автомобила с по-голяма доза лукс. По-късните модели се опитаха да възстановят духа на оригинала, въпреки че до голяма степен се провалиха поради лошо изпълнение и представяне, характеризирано най-добре като безхаберно.

И така, какво се случи с Меркурий? След финансовата криза, Ford обяви края на марката през 2010 г., а последната му кола, Grand Marquis, беше произведена през януари 2011 г.

Morris: Minor (1948)

Dead car companies 29

Морис днес е може би най-известен като „М“ в MG, компания, която проправи път след Втората световна война за леки спортни автомобили във Великобритания, Америка и другаде. Но по отношение на автомобилите с марката Morris е трудно да се победи Minor. Докато представянето беше спокойно дори по стандартите на времето, управлението и управлението бяха впечатляващи и това беше основният начин, по който Великобритания се върна на пътя след Втората световна война. По-късно той породи версии на ван, комби и кабриолет, а по-мощните двигатели, които пристигнаха по-късно, помогнаха много. До 1971 г. са произведени страхотни 1,4 милиона екземпляра.

И така, какво стана с Морис? Морис се слива с големия съперник Остин през 1952 г., за да направи British Motor Corporation. На свой ред това се слива с различни други компании, за да формира British Leyland Motor Corporation през 1968 г. Последният автомобил с марка Morris, Ital, е произведен през 1984 г. Част от старата фабрика на Morris в Оксфорд днес произвежда Mini за BMW.

Oldsmobile: 4-4-2 (1964)

Dead car companies 28

4-4-2 започна живота си като опционален пакет, ориентиран към производителността на Oldsmobile Cutlass. Той се оказа достатъчно популярен, за да спечели промоция в пълноценна моделна линия през 1968 г. Oldsmobile си сътрудничи с американския тунер Hurst, за да създаде още по-бързо 4-4-2 с двигател от 390 к.с., модернизирани спирачки и специфично за модела окачване. В продължение на няколко години числата 4-4-2 бяха синоним на безсмислено представяне. Редизайнът от 1972 г. го понижи до статут на опционален пакет.

И така, какво се случи с Oldsmobile? Oldsmobile все по-често открива, че колите му се губят сред тези на другите марки на GM, да не говорим за тези на други производители на автомобили. GM закри марката през 2004 г.

Panhard: 24 BT/CT (1964)

Dead car companies 27

Обикновените автомобилисти познаваха Panhard заради големите шестместни седани; състезателите познаваха Panhard заради ултралеките спортни автомобили. Автомобилите от серия 24 бяха опит за смесване на двете идентичности на компанията. Предлаган с късо или дълго междуосие, 24 донесе уникалната порода спортен дух на Panhard на автомобилистите, които не желаят да пътуват до работното място с изчистена състезателна кола. 24 BT беше по-дълъг от 24 CT, за да предложи повече пространство за пътниците, които се возят отзад. И двата варианта получиха плосък двоен двигател с въздушно охлаждане, който, благодарение на впечатляващия аеродинамичен дизайн, задвижи 24-ката до скорости на магистрала сравнително бързо.

И така, какво стана с Panhard? Автомобилната страна на Panhard е продадена на Citroën през 1967 г. и марката като автомобилен производител умира. Името продължава да живее като производител на военни превозни средства, в крайна сметка собственост на Volvo Group, шведския производител на камиони.

Pontiac: Firebird (1967)

Dead car companies 26

General Motors не позволи на Pontiac да построи двуместен спортен автомобил от страх, че ще се конкурира директно с Corvette на Chevrolet. Вместо това Pontiac получи разрешение да пусне спортен автомобил, базиран на същата платформа като тогавашния нов Camaro. Наричан нежно „Крещящо пиле“, Firebird продължи редом с Camaro в продължение на четири поколения, докато не беше изпратен в кланицата за автомобили през 2002 г.

И така, какво стана с Pontiac? Марката Pontiac беше преустановена през 2010 г., тъй като GM рационализира марките си след почти смъртоносния опит в световната финансова криза от 2008-09 г.

Plymouth: Road Runner (1968)

Dead car companies 25

Muscle cars прогресивно излизаха извън обхвата на основните купувачи, тъй като ставаха по-мощни и по-скъпи. Road Runner беше завръщане към основната, одобрена от ентусиасти формула за поставяне на изключително мощен двигател в нищо неподозиращата каросерия на обикновена кола. Road Runner надмина и най-смелите очаквания на Plymouth през първата си година на пазара. Очевидно моментът беше подходящ за по-достъпна мускулна кола.

Plymouth: Prowler (1997)

Dead car companies 24

Ако някога е имало обрасъл автомобил Hot Wheels, това е Plymouth Prowler. Последен опит за инжектиране на издръжливост на марката, Prowler беше модерна версия на класическите хотродове, които бродеха по американските пътища през 50-те години на миналия век. Не приличаше на нищо друго на пазара по онова време, въпреки че Volvo по-късно си играеше с идеята да създаде свой собствен модерен хотрод. Това не беше голям хит и със сигурност не съживи Plymouth, но вдъхнови серия от ретро стилизирани американски автомобили в началото на 2000-те.

И така, какво стана с Плимут? Марката Plymouth на Chrysler загина през 2001 г. и колите й бяха спрени от производство или преименувани на Chrysler.

Rover: SD1 (1976)

Dead car companies 23

Може да се твърди, че Rover не е напълно мъртъв; той се преражда в Китай и приема името Roewe. SD1 беше последният опит на марката да изгради истински водещ модел сама, преди да се обедини с Honda, за да сподели технология и разходи. Авангарден дизайн и налична V8 мощност го позиционират твърдо на върха на гамата на Rover, поставяйки го в същия кръг като представителните седани на BMW и Mercedes-Benz.

И така, какво стана с Роувър? Rover стана част от групата Austin Rover и пусна на пазара базираната на Honda Legend марка и модел Sterling в САЩ между 1987 и 1991 г. Rover беше продаден на BMW през 1994 г. След като продаде Land Rover на Ford през 2000 г., той продаде това, което сега беше MG Rover, на мениджърски консорциум за £10 (US$16). Въпреки това, MG Rover излезе от бизнеса през 2005 г. Марката Rover беше продадена от BMW на Ford за около £10 милиона (US$18 милиона) през 2006 г., който продаде марката заедно с Land Rover и Jaguar на индийската Tata Motors през 2008 г.

Saab: 99 (1968)

Dead car companies 22

99-те маркират началото на нова глава в историята на Saab. Шведската марка се отказа от вдъхновения от 92 г. дизайн на по-ранни автомобили в полза на по-съвременен външен вид, характеризиращ се с обгръщащо се предно стъкло, докато четирицилиндровият двигател от Triumph измести двутактовия двигател от DKW от 96 г. в книгата с историята веднъж завинаги. 1978 Turbo остава най-известната еволюция на 99. Той проправи пътя за всеки високопроизводителен Saab оттогава нататък.

И така, какво стана със Saab? Saab беше изцяло придобит от GM през 2000 г. Saab беше продаден на Spyker през 2010 г., но спря да произвежда автомобили през 2011 г. Китайска фирма, наречена NEVS, след това купи автомобилните активи на Saab, но изглежда, че марката няма да се използва за никакви превозни средства; това е сложна и спорна област, тъй като името Saab все още се използва от производителя на военни самолети, който носи името; автомобили и самолети са били една и съща собственост до 1990 г.

Saab: 900 Aero/SPG (1984)

Dead car companies 21

С 900 Aero (наречен SPG в Северна Америка), Saab искаше да докаже способността си да се движи заедно с немските си конкуренти – и дори да ги победи в тяхната собствена игра. Ранни екземпляри, изградени на базата на съществуващия 900 Turbo с четирицилиндров турбо двигател със 160 к.с., въпреки че мощността се повиши през 80-те години.

Алуминиеви джанти с три спици и пластмасова облицовка на долната част на каросерията информираха наблюдателите, че няма да бъдат подминати от градинска разновидност 900. Погледнато назад, пластмасовите части отстрани може да са вдъхновили Mercedes-Benz, когато се актуализира W201 и W124.

Simca: 1000 Rallye (1970)

Dead car companies 20

Abarth приложи своята магия към Simca 1000, но трите фабрично произведени модела Rallye замениха Renault и NSU в сърцето на ентусиастите, търсещи тръпката от шофиране отзад. Въпреки че беше аеродинамично предизвикателство, 1000 беше идеалната основа за седан с висока производителност, насочен към купувачи с ограничен бюджет. Първите две издания на Rallye бяха серийни коли с горещи въдици, но Rallye 3 беше напълно разрешена за улични състезания кола, пусната за целите на хомологацията. И трите модела все още се използват широко в събития по изкачване на хълмове днес.

И така, какво стана със Simca? Simca е купена от Chrysler през 1970 г., а след това от PSA Peugeot-Citroën през 1979 г., а марката умира след това в полза на Talbot.

Studebaker: Avanti (1962)

Dead car companies 19

Avanti беше последният дъх на Studebaker, преди да изчезне в голямото сметище в небето. Разработено в отговор на Chevrolet Corvette, каросерията му, проектирана от Raymond Loewy, е направена от фибростъкло и е поставена върху модифицирано шаси на Lark. Studebaker произвежда около 5800 екземпляра от Avanti, преди да спре да работи завинаги, но петима различни предприемачи се редуват да произвеждат колата до 2006 г.

И така, какво стана със Studebaker? Производството в основната фабрика в Саут Бенд е преустановено през 1963 г., въпреки че операциите продължават в канадския завод на компанията до 1966 г. Името днес е собственост на Federal-Mogul, фирма за авточасти.

Sunbeam: Tiger (1964)

Dead car companies 18

Първоначално създаден през 1901 г., Sunbeam изчезна след 1935 г., но беше възроден в някакъв стил през 1953 г. с красивия и успешен Alpine – което беше идеалното време за сърфиране на вълната на американските открити спортни автомобили от 1950 г. Желаейки повече мощност, Sunbeam привлече Карол Шелби да помогне за поставянето на 4,3-литров Ford V8 със 164 к.с. в колата. Двойно по-мощен от Alpine, но само незначително по-тежък, автомобилът беше блестящ хит, сменяйки над 7000 екземпляра само за три години.

И така, какво стана със Sunbeam? Вече част от Rootes Group, Rootes беше погълнат от Chrysler и след това от Peugeot. Името Sunbeam изчезна през 1981 г.

Tatra: 613 (1974)

Dead car companies 17

Подобно на Porsche 911, Tatra 613 запази конфигурацията си със задно разположен двигател доста след като оформлението излезе от мода. Той споделя тази конфигурация с предшественика си, 603, но неговият стил оживява върху празен лист хартия. В едно малко вероятно обвързване, базираната в Чехословакия Tatra привлече помощта на италианския Vignale, за да създаде нова дизайнерска идентичност, по-в унисон с времето. Запомнен е като един от най-престижните автомобили, произлизащи от Източна Европа от времето на СССР. Не искахте да го видите паркиран пред къщата си в два през нощта, тъй като беше любим на КГБ и партньорските му организации от Варшавския договор.

И така, какво стана с Татра? Спря да произвежда автомобили през 1999 г., но продължава да работи като малък производител на камиони и като такъв е вторият най-стар производител на автомобили в Европа след Peugeot, компанията Tatra е създадена през далечната 1850 г., когато произвежда конски теглени вагони.

Talbot: Samba Cabriolet (1982)

Dead car companies 16

Talbot Samba Cabriolet направи Golf Cabriolet на Volkswagen да изглежда като Rolls-Royce. Базиран на една от най-евтините коли в Европа, той даде възможност на младите, лишени от пари шофьори да ходят без горнище без пари. Той също така се опита да осигури на марката Talbot собствен имидж, като отдели Samba от Peugeot 104 и Citroën LNA, с които споделя ДНК. 205 CJ на Peugeot взе факлата от Samba Cabriolet, след като Talbot падна шест фута под земята.

И така, какво стана с Талбот? Когато PSA Peugeot-Citroën купи Chrysler Europe през 1979 г., той използва марката Talbot на предишни модели Chrysler и Simca. Използването на автомобили продължава до 1987 г., а на ванове до 1994 г.

Triumph: Stag (1970)

Dead car companies 15

Докато някои биха избрали успешната и красива линия TR спортни роудстъри на Triumph от 50-те и 60-те години, ние смятаме, че Stag заслужава повече признание като британския V8 задвижван бъдещ отговор на Mercedes SL. Мрачно красив, макар и помрачен от проблеми с надеждността, беше хубаво шофиране, когато работеше.

И така, какво стана с Triumph? Triumph беше повален от собствениците British Leyland, а странният TR7 беше последната кола, разработена вътрешно. Това беше последвано от базираната на Honda пародия от 1981 г., която беше Triumph Acclaim, и името приключи през 1984 г. Въпреки това, някой в Мюнхен има дълга памет: донякъде интригуващо, името Triumph Cars днес принадлежи на BMW, реликва от фирмата Собствеността на Rover, но запазена, когато продаде тази фирма. Triumph и BMW се изправиха един срещу друг на пазара на малки спортни седани през 70-те години в Европа.

Vespa: 400 (1957)

Dead car companies 14

Като производител на автомобили Vespa е мъртва. Международно известна със скутерите, италианската марка потопи пръстите си в автомобилното езеро, когато представи една от най-малките коли на европейския пазар на високопоставено събитие в Монако. 400 се състезава на същата арена с размер на носна кърпичка като Goggomobil и Fiat 500, които се появиха на пазара само няколко месеца преди съперника си с марката Vespa. 400 – намек за неговия 393cc двигател – е произведен във Франция. Едно и готово, Vespa никога не е произвеждала друга кола.

И така, какво стана с Vespa? Нищо, с една дума. Продължава да прави моторни скутери; нейната компания майка Piaggio продаде 400 000 двуколесни машини през 2019 г., използвайки различни марки, които включват Aprilia и Moto Guzzi.

DeSoto: Model K (1928)

Dead car companies 13

Създаден от Chrysler през 1928 г., DeSoto обърна внимание на своите конкуренти, когато пусна първата си кола, Model K, за моделната 1929 година. Той продаде 81 065 бройки от модела през първите 12 месеца на пазара, рекорд, който остана ненадминат няколко десетилетия. Моделът K беше по-евтин от сравним Chrysler, оборудван с шестцилиндров двигател и се предлагаше в редица стилове на каросерията, включително роудстър. Това беше точната кола в точното време и бъдещето изглеждаше светло за основната марка на Chrysler.

И така, какво стана с DeSoto? Ранният успех на DeSoto бързо избледня. Chrysler също закупува Dodge през 1928 г. и двете нови попълнения често се припокриват; и двете бяха позиционирани под Chrysler като марки за масовия пазар. Неговата еволюция последва останалата част от портфолиото на Chrysler, така че получи Firedome V8 с полусферични горивни камери през 1952 г. и езика на дизайна Forward Look през 1955 г. Продажбите се сринаха през 1958 г., отчасти поради същата рецесия, която помогна за края на Edsel и Chrysler обяви планира да затвори DeSoto през 1960 г.

Duesenberg: Model J (1928)

Dead car companies 12

Duesenberg разработи Model J като един от най-луксозните автомобили в света. Дали беше купе, кабриолет или седан, зависеше до голяма степен от портфейла на купувача; Моделът J беше празен лист, който можеше да бъде оборудван с разнообразна селекция от каросерии от различни американски и чуждестранни производители на каросерии. Първоначално той използва редови двигател с атмосферно пълнене, но през 1932 г. пристига модел с компресор, способен да се движи с над 100 мили в час. Около 481 бройки от Model J са произведени до 1937 г.

И така, какво се случи с Duesenberg? Duesenberg неочаквано затвори през 1937 г., след като империята за производство на автомобили на Errett Lobban Cord се разпадна. Auburn и Cord също затвориха. Оттогава няколко предприемачи неуспешно се опитаха да съживят Duesenberg. Роудстър Duesenberg SSJ от 1935 г., бивша собственост на актьора Гари Купър, беше продаден на търг през 2018 г. за 22 милиона долара, което го прави най-ценната американска кола, продавана някога на търг.

Nash: Metropolitan (1953)

Dead car companies 11

Наш си представя Metropolitan като намалена американска кола с европейски привкус. Той поръча дизайн на Pininfarina и поиска от Остин двигателя на A40 и резервния производствен капацитет. Всичко се събра шокиращо добре; е роден един от най-малките и стилни автомобили в Америка. Продажбите започват през моделната 1954 година. Често купуван като втора кола, Metropolitan преминава през няколко еволюции (и се продава под няколко имена, включително Hudson и Rambler), докато производството приключи през 1961 г.

И така, какво стана с Наш? През 1954 г. Неш и Хъдсън стават American Motors Corporation (AMC) чрез това, което по онова време е най-голямото корпоративно сливане в американската история. Те формираха четвъртия по големина производител на автомобили в Съединените щати. AMC е поета от Chrysler през 1987 г. Името Nash спря да се използва през 1957 г.

Auto-Union: 1000 SP (1957)

Dead car companies 10

Визуално малко стилистики предполагат, че Auto-Union 1000 SP е свързан със стандартния 1000; изглеждаше повече като първо поколение Ford Thunderbird, който се сви при пране. И все пак, SP сподели основния си двутактов, трицилиндров двигател със своя подходящ за семейството брат, въпреки че имаше някои специфични за модела разлики. Базираният в Щутгарт производител на каросерии Baur направи около 5000 бройки от 1000 SP между 1958 и 1965 г. Той също така построи около 1640 екземпляра от кабриолет, базиран на 1000 SP, започвайки през 1961 г.

И така, какво се случи с Auto-Union? Auto-Union се сля с NSU през 1969 г. и двете бяха погълнати от Volkswagen малко след това. Audi се роди от сливането. Докато и двете марки са в пасив през 2021 г., Audi все още произвежда автомобили в Некарсулм (включително суперавтомобила R8), където е базиран NSU, а Volkswagen произвежда автомобили в Цвикау, където Auto-Union проследява някои от корените си (и където е направен Trabant ).

Checker Motors: Taxi (1960)

Dead car companies 9

Пуснато през 1961 г., Checker Taxi (A9/A11) беше — и все още е — едно от най-емблематичните таксита в Америка. Той достигна статут на суперзвезда, защото остана в производство без големи визуални промени в продължение на десетилетия. Checker се радваше на почти монопол на таксиметровия пазар в продължение на много години, така че нямаше нужда да се тревожи за примамване на купувачи в шоуруми със свеж, следващ тенденциите дизайн и нови функции.

По-разхлабените разпоредби за такситата в големите американски градове, включително Ню Йорк, застрашиха бизнес случая на такситата през 70-те години. Докато Checker продаваше няколко коли на частни купувачи и хотелски вериги, таксиметровите шофьори представляваха по-голямата част от клиентите му и предоставянето на достъп до алтернативи, които бяха по-нови, по-бързи и по-ефективни, опасно подкопа пазарния му дял.

И така, какво се случи с Checker Motors? Бившият президент на General Motors Ед Коул инвестира в Checker, след като се пенсионира, но плановете му за подмладяване на компанията се провалят след смъртта му през 1977 г. Изправен пред застаряваща гама и нарастващи финансови притеснения, Checker затваря врати през 1982 г.; той направи 2000 коли през тази година.

Amphicar: Model 770 (1961)

Dead car companies 8

Пуснат на пазара през 1961 г., Amphicar Model 770 е хибрид лодка-автомобил без преки конкуренти. Неговият задно монтиран четирицилиндров двигател от Triumph въртеше или задните колела, или чифт пластмасови витла, видими под задната броня, докато предните колела го управляваха независимо дали се движи по суша или по вода. Беше изненадващо многофункционален и, за щастие, напълно водоустойчив.

Нишата, в която попадна моделът 770, беше твърде малка, за да поддържа Amphicar финансово на повърхността. Производството приключва през 1967 г., след като в Западна Германия са произведени около 4000 бройки. Повечето бяха продадени в Съединените щати, включително един на президента Линдън Джонсън, който обичаше да се шегува с нищо неподозиращи посетители, като се преструваше, че спирачките му са отказали, докато шофира в езеро.

И така, какво стана с Amphicar? Amphicar избра да не остане в автомобилната индустрия, след като прекрати модела 770. Към днешна дата никоя друга компания не е предложила серийно произвеждана пътническа кола амфибия.

NSU: Ro80 (1967)

Dead car companies 7

Представен на автомобилното изложение във Франкфурт през 1967 г., NSU Ro80 стоеше горд като един от най-иновативните производствени автомобили, пуснати през 60-те години. Той пристигна като голям модел от висок клас с необичайни пропорции, силно аеродинамичен дизайн и двуроторен ванкелов двигател. Мнозина го празнуваха като семейната кола на бъдещето. Ранните проблеми с роторния двигател създадоха на Ro80 лоша репутация, от която той не се възстанови напълно, а първото петролно ембарго подпечата съдбата му. Въпреки че NSU предприе стъпки, за да направи ротационния двигател по-надежден, той не можа да запази икономията на гориво под контрол. Ro80 се пенсионира без пряк наследник през 1977 г.

И така, какво стана с NSU? Volkswagen пое NSU, но се интересуваше повече от фабриката на фирмата, отколкото от нейната гама. Той слива NSU и Auto-Union през 1969 г. и неохотно поглъща K70, който става първият Volkswagen с водно охлаждане. NSU построи последната си кола, Ro80, през 1977 г., но наследството на фирмата издържа. Audi 50 (1974) е разработен от NSU, за да замени Prinz; това породи оригиналното Polo.

Innocenti: Mini (1974)

Dead car companies 6

Innocenti излезе от пазара на скутери, когато създаде своето подразделение за производство на автомобили чрез сътрудничество с английския Austin. Започва производството на Mini по лиценз през 60-те години на миналия век и пуска актуализиран модел, стилизиран от Марчело Гандини на Bertone през 1974 г. Bertone дава на Mini по-модерен дизайн и практичен люк, за да се конкурира с Autobianchi A112, един от изгряващите италиански звезди.

Бяха създадени няколко еволюции на Innocenti Mini, включително по-спортен модел с марка De Tomaso. 1982 г. донесе трицилиндров двигател, произведен от Daihatsu, вариант с турбокомпресор на модела De Tomaso пристигна през 1983 г., а начален двуцилиндров двигател се присъедини към гамата през 1985 г. Остарял, въпреки няколкото визуални актуализации отвътре и отвън, Innocenti Mini се пенсионира през 1993 г., седем години преди Mini, на който е базиран, да излезе от производство и седем години след като Autobianchi построи последния A112.

И така, какво стана с Innocenti? Fiat постепенно пое Innocenti и Maserati от De Tomaso през 90-те години. Той затвори фабриката на компанията и присвои на марката серия от автомобили като Mille, който беше второ поколение Uno, произведено в Бразилия и продавано на по-ниска цена от модела, произведен в Италия. Fiat изпраща Innocenti на автомобилния таван през 1997 г., а Stellantis притежава името през 2021 г.

DeLorean: DMC-12 (1981)

Dead car companies 5

Бившият изпълнителен директор на General Motors Джон З. ДеЛореан привлече помощта на основателя на Lotus Колин Чапман и дизайнера Джорджето Джуджаро, за да превърне визията си за етичен спортен автомобил в реалност. Произведен в Северна Ирландия по време на Проблемите, DMC-12 обърна внимание на всеки по американските пътища със своя футуристично изглеждащ силует, корпус от неръждаема стомана и врати с крила на чайка. Задвижван е от V6 двигател.

Проблемите, свързани с качеството на изработката, се отразиха значително на репутацията на DMC-12. DeLorean поправи повечето от тях за моделната година 1982, но беше твърде малко, твърде късно. Продажбите се сринаха по време на рецесията от 1981 г. в Съединените щати и новото британско правителство отказа да насочи повече пари в проекта. Производството на DMC-12 приключва през 1982 г., след като са произведени точно 8975 коли.

И така, какво се случи с DeLorean? DeLorean никога не е планирал да се превърне в едно от най-известните еднохитови чудеса на автомобилната индустрия или просто да направи това, което най-добре се помни като холивудски реквизит, пътуващ във времето. Тестваха еволюцията на DMC-12 с двойно турбокомпресор и започнаха да разработват модел с четири врати, наречен DMC-24, който по-късно беше рециклиран в концепцията Lamborghini Marco Polo. Нарастващите финансови загуби и широко рекламираният арест на нейния основател обаче тласнаха компанията в гроба.

Стивън Уин купува запасите от резервни части на компанията и създава DeLorean Motor Company в Хъмбъл, Тексас, през 1995 г. Първоначално продава части, но бързо започва да предлага напълно обновени автомобили.

Eagle: Talon (1989)

Dead car companies 4

Chrysler основава Eagle през 1988 г., за да вземе факлата от AMC, която напусна сцената същата година. Гамата му се състоеше предимно от средни, невълнуващи автомобили, които страдаха от пълна липса на имидж. Единственото изключение беше Talon, който беше тясно свързан с Mitsubishi Eclipse. Издаден през 1989 г. като модел от 1990 г., той се предлагаше със задвижване на всички колела и четирицилиндров двигател с турбокомпресор с мощност 192 к.с.

И така, какво стана с Eagle? Погледнато назад, в портфолиото на Chrysler нямаше място за неясна марка като Eagle и нямаше достатъчно интерес или пари, за да й се даде шанс за борба. Моделите напуснаха гамата един по един през 90-те години и името Eagle изчезна през 1998 г. Stellantis притежава името през 2021 г. Шансовете то да се върне са ниски, но фабриката в Нормал, Илинойс, която произвежда Talon (заедно с Братя и сестри с емблеми Plymouth и Mitsubishi) сега принадлежи на производителя на електрически камиони Rivian.

Eunos: Roadster (1989)

Dead car companies 3

Кабриолетът, който по-голямата част от света познава като Mazda MX-5 Miata, първоначално се наричаше Eunos Roadster на родния си пазар. Това беше първият от няколко модела, приписани на марката Eunos, и беше почти идентичен със своя събрат с марката Mazda с изключение на емблемите отвътре и отвън. Ръководителите се надяваха, че предоставянето на лек роудстър на Eunos със задно задвижване ще помогне на купувачите да открият марката.

Eunos изчезна през 90-те години на миналия век и оригиналният заместител на Miata (вътрешно наречен NB) беше продаден като Mazda. По неочакван обрат на съдбата, Eunos си осигури и правата за дистрибуция на моделите на Citroën в Япония, така че Roadster сподели пространството на шоурума с BX и Xantia, наред с други автомобили.

И така, какво стана с Евнос? Mazda създаде Eunos през 1989 г. като част от своята петканална стратегия, която беше приложена, за да отразява това, което конкурентите Toyota и Nissan правеха на родния си пазар. Eunos беше позициониран близо до върха на йерархията на подмарките. Подобно на Autozam, той изчезна през 90-те години, когато Mazda консолидира своята гама.

Интересното е, че ръководителите на Mazda също планираха да пуснат водеща марка, наречена Amati, която щеше да бъде позиционирана над Eunos, за да се конкурира с Lexus, наред с други луксозни фирми. Гамата му трябваше да включва флагмански модел с двигател V12, условно наречен 1000. Проектът беше отменен през 1992 г., тъй като икономиката на Япония удари някои големи скали.

Saturn: SL (1990)

Dead car companies 2

Saturn илюстрира как планира да работи като различен вид автомобилна компания, когато пусна SL през 1990 г. като модел от 1991 г. Моделът не приличаше на нищо друго в портфолиото на General Motors, благодарение отчасти на предницата без решетка, беше изграден върху специфична за марката платформа и беше произведен в нов завод за сглобяване, разположен в Спринг Хил, Тенеси. Още по-странни бяха пластмасовите панели на каросерията на SL, които бяха избрани, защото бяха по-леки, по-издръжливи и по-евтини от стоманените части.

Уникалният подход на Saturn да се справи с японските производители на автомобили първоначално се отплати. Тя произвежда своя 500 000-ен автомобил през септември 1993 г. и продава 229 356 коли през тази година.

И така, какво се случи със Сатурн? Saturn изгуби своята идентичност в блатото на General Motors през 2000-те години и стана жертва на стратегия за необуздано инженерство. Той беше затворен в началото на 2010 г., след като опитът на Пенске в последния момент да го спаси с помощта на Renault се провали.

Autozam: AZ-1 (1992)

Dead car companies 1

Създаден с оглед на японските регулации за ключови автомобили, Autozam AZ-1 е създаден от някои от същите хора, които са разработили оригиналната Mazda MX-5. Имаше врати тип „крила на чайка“ и двигател, разположен в средата, като някои от най-бързите суперавтомобили от 90-те години на миналия век, но беше оразмерен за претъпканите градове на Япония. Захранването идва от трицилиндров двигател с турбокомпресор от Suzuki с мощност 63 к.с., което е достатъчно, за да задвижи толкова малка кола. Запомнен като един от най-дивите кей спортни автомобили, AZ-1 се пенсионира през 1995 г.

И така, какво стана с Autozam? Създадена от Mazda през 1989 г. като част от нова стратегия за продажби с пет канала, марката Autozam имаше собствена гама и собствена мрежа от магазини, практика, която беше често срещана в Япония по това време. Той продава автомобили с марка Autozam и, донякъде странно, също така разпространява модели на Lancia на японския пазар. Mazda постепенно изостави своите под-марки през 90-те години в името на простотата и Autozam стана името на дилърска мрежа, преди да изчезне.

Заключение

Когато стигнем до края на нашето пътуване през интригуващия свят на автомобили от вече несъществуващи производители, става ясно, че тези превозни средства са повече от машини; те са разказвачи, всеки от които разказва уникална история за иновация, амбиция и понякога несбъднати мечти.

Те ни напомнят, че дори в преходния свят на бизнеса креативността и смелостта оставят траен ефект. Въпреки че тези автомобилни компании може да са избледнели в историята, тяхното наследство продължава да подхранва въображението както на автомобилните ентусиасти, така и на инженерите.

Така че следващия път, когато забележите едно от тези редки скъпоценни камъни на пътя, не забравяйте, че не гледате просто кола; вие сте свидетел на част от историята, която отказва да бъде забравена.

До следващото ни автомобилно приключение дръжте очите си отворени за тези скрити съкровища на автомобилния свят!