Skip to content
Начало » Mercedes спира странния SUV седан Mashup

Mercedes спира странния SUV седан Mashup

Автомобилът със странна форма очевидно е твърде скъп за разработка.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-1

През 2018 г. Mercedes-Benz представи концепция, която обещава да предефинира луксозната мобилност: Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury. Въпреки това, скорошни статии от германския бизнес вестник Handelsblatt показват, че това смело сливане на принципите на дизайна на седана и SUV няма да премине в производство.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-2

Амбициозният проект, който имаше за цел да съчетае комфорта и елегантността на седана със здравината и пространството на SUV, беше насочен основно към китайския пазар, където и двата типа превозни средства се радват на огромна популярност. Концепцията въведе нова категория, Sport Utility Sedan (SUS), но изглежда, че начинанието се смята за твърде сложно и скъпо, за да бъде жизнеспособно.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-3

Според Handelsblatt, който цитира трима анонимни източника, решението за спиране на проекта е взето преди няколко месеца, попарвайки всякакви надежди превозното средство да направи търговския си дебют в Китай до 2025 г. Планирано е то да се произвежда изключително в Пекин с помощта на EVA2 платформа, която също е в основата на моделите EQE и EQS и техните SUV аналози.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-4

Mercedes-Benz потвърди, че проектът е на пауза, цитирайки сложността на автомобила и високите разходи, свързани с неговото разработване, като основните причини за прекратяването му. Компанията подчерта, че сегашното й портфолио от електрически превозни средства в Китай вече е ефективно за всички ключови пазарни сегменти. Като част от стратегията си за опростяване и фокусиране на продуктовата си гама, Mercedes-Benz избра да отложи проекта SUS в обозримо бъдеще.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-5

Концепцията Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury беше технологично чудо, разполагайки с електрическа система за задвижване на четирите колела, задвижвана от четири мотора, които осигуряваха общо 738 конски сили. Дизайнът му включваше 24-инчови джанти в стил турбина и уникален дизайн на предния багажник с разделен отвор.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-6

Превозното средство обещаваше над 200 мили пробег според тестовата процедура на EPA и поддържаше 350-kW бързо зареждане, което позволява бързо презареждане, способно да осигури 62 мили пробег само за пет минути.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-7

Главният дизайнер на Mercedes-Benz, Гордън Вагенер, описа концепцията като смесица от ДНК на SUV и седан, създавайки нов, ултрамодерен SUV дизайн с три кутии, който излъчва изтънченост.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-8

Въпреки иновативния си подход и шума, който генерира при дебюта си, Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury се присъединява към списък с концептуални автомобили с марка Maybach, като 2016 Mercedes-Maybach 6 и 2017 Mercedes-Maybach 6 Cabriolet, които няма да преминат в производствени модели.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-9

Независимо от това, Mercedes-Benz остава ангажиран с разширяването на своите луксозни предложения. Марката Maybach продължава да расте с добавянето на Maybach SL, който ще се присъедини към редиците на луксозните S-класа седан, GLS и EQS SUV.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-10

Освен това, Mercedes-Benz е готов да пусне серията Mythos през 2025 г., колекция от ограничени серии, ултра-луксозни превозни средства, които ще включват SL-базиран спийдстър, подчертавайки отдадеността на автомобилния производител към иновациите и лукса в автомобилната индустрия.

Този ход демонстрира намерението на Mercedes-Benz да продължи да разширява границите на лукса и производителността, дори когато взема стратегически решения за това кои концепции да пусне на пазара.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-11

Пазарът на луксозни автомобили е в челните редици на съчетаването на иновация с богатство, като непрекъснато се адаптира към променящите се вкусове и изисквания на своите клиенти. Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury беше доказателство за тази адаптивност, целяща да постави нов стандарт в лукса чрез сливане на функционалността на SUV с елегантността на седан.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-12

Този ход беше специално насочен към улавяне на уникалните предпочитания на китайския пазар, където и двете категории превозни средства доминират предпочитанията на потребителите. Отмяната на проекта обаче подчертава предизвикателствата и сложността, присъщи на пионерските нови сегменти, особено в една толкова конкурентна и динамична индустрия като луксозните автомобили.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-13

Решението на Mercedes-Benz да спре проекта Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury може да се разглежда и като стратегическо пренасочване на фокуса към устойчивост и електрическа мобилност. Тъй като автомобилната индустрия преминава през значителна трансформация към електрически превозни средства, производителите дават приоритет на инвестициите в EV технология и инфраструктура пред експериментални проекти.

Vision Mercedes maybach ultimate luxury concept-14

Обширната гама от електрически превозни средства на Mercedes-Benz, включително EQE и EQS и техните SUV варианти, илюстрира ангажимента на марката да води електрическата революция в луксозния сегмент.