Skip to content
Начало » Koenigsegg Jesko Absolut теоретично може да направи 330 MPH

Koenigsegg Jesko Absolut теоретично може да направи 330 MPH

И дори не се нуждае от специални гуми, за да достигне 531 км/ч, тъй като стандартната гума може да се справи с екстремната скорост.

koenigsegg jesko absolut

При разкриването му по време на алтернативното събитие на автомобилното изложение в Женева тази седмица Koenigsegg представи Jesko Absolut, без да разкрива максималната му скорост. Изявлението на компанията подчертава, че това чудо с 1600 конски сили е предопределено да стане най-бързият им сериен автомобил някога, титла, която се очаква да запази за неопределено време, тъй като Koenigsegg няма планове да надмине скоростта на този модел в бъдещи проекти.

Това съобщение предполага скорост, надвишаваща тази на Agera RS, която преди това постави еталон на удивителните 277,87 mph (446,97 kmph). Въпреки това точната граница, с която Jesko Absolut надминава този рекорд, остава неуточнена от шведския производител на хиперавтомобили, което показва аура на мистерия и очакване около истинския му потенциал.

koenigsegg jesko absolut

Допълнителна информация за максималната скорост на Jesko Absolut беше получена от самия Кристиан фон Кьонигсег. Чрез усъвършенствани компютърни симулации беше разкрито, че Jesko Absolut теоретично може да достигне скорости до 330 mph (532 km/h), като се има предвид неговият забележително нисък коефициент на съпротивление от 0,278.

Тази феноменална скорост се дължи и на мощната производителност на неговия 5,0-литров V8 двигател с две турбини, който доставя мощност ефективно в целия диапазон на оборотите, демонстрирайки инженерното съвършенство на автомобила и иновативния подход към дизайна на хиперавтомобилите от Koenigsegg.

koenigsegg jesko absolut 4

За тези, които се интересуват от върховете на автомобилното представяне, нашата компилация от най-бързите автомобили в света вече гордо включва Koenigsegg Jesko Absolut, доказателство за безмилостното преследване на скоростта и иновациите в автомобилната индустрия.

В техния прецизен подход към оценката на възможностите за максимална скорост на Jesko Absolut, инженерният екип на Koenigsegg взе предвид не само аеродинамиката на автомобила, но и неговата предна част и ефективността на неговата деветстепенна светлоскоростна трансмисия (LST).

koenigsegg jesko absolut 5

Уникалният дизайн на тази автоматична трансмисия е ключов фактор за производителността на хиперавтомобила, тъй като Koenigsegg твърди, че позволява смяната на предавките да се извършва за „нулево време“, улеснявайки мигновеното превключване от всяка предавка на друга, независимо от броя на пропуснатите предавки.

Тази авангардна трансмисионна технология значително допринася за способността на Jesko Absolut да постигне своята теоретична максимална скорост, като гарантира, че подаването на мощност от 5,0-литровия V8 двигател с две турбини е оптимизирано за ускорение и максимална скорост, без обичайните забавяния.

koenigsegg jesko absolut 2

Тази иновация е само един от многото аспекти, които подчертават намерението на Koenigsegg да разшири границите на възможното в автомобилното инженерство, превръщайки Jesko Absolut в забележителен пример за сливането на скорост, мощност и ефективност.

Постигането на тази умопомрачителна скорост в реалния живот е различна ситуация, тъй като компанията ще има нужда от дълъг участък от празен път, за да отключи допълнителни 26 мили в час (42 км/ч) в сравнение с Bugatti Chiron Super Sport 300+ и неговите 304,77 мили в час ( 490 км/ч). Попитан дали пистата от три мили във Флорида на полигона Johnny Bohmer Proving Grounds ще бъде достатъчно дълга, шефът на Koenigsegg каза, че Jesko Absolut вероятно ще постигне само приблизително 85 процента от максималната си скорост. Като направим сметката, вероятно ще достигне „само“ 280,5 мили в час (451 км/ч).

koenigsegg jesko absolut 6

В идеалния случай Jesko Absolut би трябвало да пътува до Германия на полигона Ehra-Lessien за тестване на максимална скорост, но това частно съоръжение за тестване принадлежи на Volkswagen Group. Тъй като Bugatti е член на VAG, няма да има много смисъл да поставят рекорда на Chiron в опасност, като предоставят на Koenigsegg достъп до високоскоростната писта, където има права от 5,4 мили (8,7 километра).

Въпреки това Кристиан фон Кьонигсег смята, че Jesko ще се впусне в опит за максимална скорост в рамките на една година и той не се притеснява дали гумите ще издържат на такива екстремни скорости. Вътрешно тестване на Agera RS със стандартните гуми на най-новия хиперавтомобил разкри, че гумата е в състояние да издържи скорост от 330 mph за цяла минута без никакви проблеми. Michelin беше там, когато тестваха гумите и бяха наистина изненадани от резултата: „Те не повярваха на очите си.“

koenigsegg jesko absolut 7

Като последна бележка, струва си да споменем Hennessey с неговия Venom F5 и SSC North America, Tuatara също се интересуват от детронирането на Chiron Super Sport 300+, но ще трябва търпеливо да изчакаме да се опитат да победят Bugatti.