Skip to content
Начало » 2020 Koenigsegg Jesko Absolut

2020 Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg показа най-бързият автомобил в историята на марката, който е получил и име, показващо това му качество. Хиперавтомобилът се казва Jesko Absolut, като е изградена на базата на показания преди година в Женева модел Jesko. Промените по нея са засегнали основно външния вид, като целите са ясни – повишаване на устойчивостта при високи скорости и намаляване на челното съпротивление.

Коефициентът Cx при Absolut е 0,278, което дори е по-малко от заложеното. Колата е останала без преден сплитер и масивно антикрило, като на тяхно място има два продълговати „плавника“ за по-добра стабилизация. Задната част е удължена с 85 мм, като в резултат на всичко това притискателната сила е увеличена от 1,4 на 1,5 тона. Съответно е преработено и окачването.

Хиперавтомобилът се задвижва от 5,0-литров V8 мотор, който е с най-лекия в света колянов вал. На бензин мощността е 1299 к.с., а на биогориво E85 – 1625 к.с. и 1500 Нм. Двигателят е съчетан с 9-степенна автоматична трансмисия, собствена разработка на Koenigsegg, която разполага с функция Ultimate Power On Demand. Благодарение на нея, системата избира по най-бързия начин предавката, нужна за ускорение.

От Koenigsegg не разкриват максималната скорост на Jesko Absolut, но твърдят, че колата им е готова да отнеме короната на всеки един шампион, независимо от условията и мястото за състезание. А това вероятно означава, че този автомобил ще се опита да преодолее бариерата от 500 км/ч.

Галерия: