Skip to content
Начало » 2022 Porsche 911 GT3 RS

2022 Porsche 911 GT3 RS

Това е новото Porsche 911 GT3 RS. И не, не е състезателен болид, а шосейна кола!

Двигателят остава атмосферен 4,0-литров с мощност 525 к.с., който осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч само за 3,2 секунди и максимална скорост 296 км/ч на 7-ма предавка на PDK кутията Porsche Dop-pelkupplung.

Дизайнът на GT3 RS е доста красив и изключително ефективен. Въздухозаборниците в долната част гарантират, че трансмисията може да издържи на екстремни натоварвания по време на най-интензивните сесии на писта. Благодарение на набор от мерки за олекотена конструкция, като широкото използване на карбонови влакна, колата тежи само 1450 кг, въпреки многото по-големи компоненти. Вратите, предните калници, покривът и предният капак са изцяло от карбон, който е използван и в интериора.

На предната ос са монтирани алуминиеви моноблокови спирачки с фиксиран апарат с по шест бутала и спирачни дискове с диаметър 408 мм. В сравнение с 911 GT3, диаметрите на буталата са увеличени от 30 на 32 мм, а дебелината на дисковете от 34 на 36 мм. Задният мост е оборудван с 380-милиметрови спирачни дискове и спирачки с четири бутала.

Новият 911 GT3 RS се предлага стандартно с ковани алуминиеви джанти с централно заключване. Гумите са с размери 275х35х20 отпред и 335х30х21 отзад и осигуряват високо ниво на сцепление.

Спортният автомобил генерира два пъти повече притискаща сила от своя предшественик от поколение 991.2 и три пъти повече от сегашния 911 GT3. При скорост 285 км/ч общата притискаща сила е 860 кг. За пръв път в серийно Порше е монтирана система за намаляване на съпротивлението (DRS), както и по-високо задно крило от покрива.

911 GT3 RS вече няма преден спойлер, а вместо това разполага с преден сплитер, който разделя въздуха, преминаващ отгоре и отдолу. Страничните остриета насочват струята навън, а арките на предните колела се охлаждат от отвори в калниците. Въздухът от централно разположения радиатор излиза през големи ноздри на предния капак.

В интериора, елементът, който най-много привлича вниманието е волана с неговите четири въртящи се копчета. Предлагат се три режима на шофиране: нормален, спортен и писта. Прри последния, основните настройки могат да се регулират индивидуално. Освен лудния волан, това е обичайният фокусиран интериор на Porsche.

Пакет Clubsport се предлага без допълнително заплащане. Той включва стоманена ролка, ръчен пожарогасител и шест точкови предпазни колани за водача. Като платена опция е пакета Weissach, който включва значително повече. Тук лостчетата за смяна на скоростите са с магнитна технология, извлечена от моторните спортове, което прави смяната на предавките още по-динамична. Към пакета влизат и ковани магнезиеви колела, които спестяват още 8 килограма.

Технически данни:

[one_third]

{{percmaxnr}}
куб. см.
Обем на двигател
[/one_third]

[one_third]

{{percmaxnr}}
к.с.
Мощност
[/one_third]

[one_third]

{{percmaxnr}}
Нм
Въртящ момент
[/one_third]

.

[five_sixth]

Ускорение 0-100 км/ч
{{perc-decimal}} сек.
[/five_sixth]

.

[five_sixth]

Максимална скорост
{{percmaxnr}} км/ч
[/five_sixth]

Галерия:

Видео: