Skip to content
Начало » Това Lamborghini Urus 6×6 има всичките шест колела моторизирани

Това Lamborghini Urus 6×6 има всичките шест колела моторизирани

Lamborghini-Urus-6x6

Това е еднократен проект от базирана във Флорида компания за следпродажбени услуги.

В момента Lamborghini работи върху plug-in хибридно задвижване за Urus, но се натъкнахме на много различен вид хибрид Urus. Този няма никаква електрификация и вместо това комбинира своя twin-turbo V8 с оформление на шест колела.

Този звяр се появи за кратко онлайн през последните няколко седмици и нов кратък видеоклип в YouTube най-накрая ни дава по-отблизо поглед върху проекта. Това е силно модифициран Urus с три оси и шест колела. Вероятно най-странната част е, че няма отворено товарно легло отзад като камион, а напълно затворена зона със заден люк. Конструкцията изглежда почти напълно завършена на този етап, освен няколко видими щрихи зад задните колела, които вероятно биха могли да бъдат боядисани в цвета на каросерията.

Могъщи камиони 6×6:

  • Jeep 6×6 от Apocalypse Manufacturing получава призрачно ново лице
  • Apocalypse Dark Horse е злобно изглеждащ Ford Bronco 6×6

Но това не е просто удължен Urus с шест колела. Много екстериорни компоненти са ексклузивни за SUV, включително този брутален заден дифузьор, допълнителният спойлер на покрива и разширените калници. Тези колела също не са стокови.

Големият въпрос тук – кой го е построил? Заслугите са на компания, наречена South Florida Jeeps, която е отговорна за гиганта с шест колела. Ако това име не звъни звънец, то е същото, което също произвежда Wranglers и Broncos с шест колела (вижте свързаните връзки по-горе) под своята марка Apocalypse Manufacturing. Свързахме се със студиото за следпродажбено обслужване и получихме някои пикантни подробности.

Най-важното нещо, за което всички се питат, е дали тези две допълнителни колела отзад всъщност са моторизирани. Apocalypse Manufacturing ни потвърди, че втората и третата ос работят в тандем, което прави Urus още по-способна машина на пътя и извън него. Някакви модификации на двигателя, за които да говорим? Компанията ни каза, че не са правени промени, тъй като стандартната 4,0-литрова мелница е достатъчно мощна със своите 641 конски сили.