Skip to content
Начало » Отнемат титлата “Най-бърз сериен автомобил” на Bugatti Veyron Super Sport?

Отнемат титлата “Най-бърз сериен автомобил” на Bugatti Veyron Super Sport?

Екипът от Книгата на рекордите Гинес лиши Bugatti Veyron Super Sport от званието “Най-бърз сериен автомобил“, което получи след като достигна невероятната скорост от 431,072 км/час.

Решението е било взето след подробно разследване, чрез което са били установени много нарушения по време на постижението през 2010 г. Основната причина е, че рекорда е бил поставен от несерийна версия на автомобила, която е била с изключен електронен ограничител на скоростта. Както е известно, колите, които са продадени на различни клиенти, имат ограничител, задействащ се на 415 км/ч.

Екипът на Bugatti заяви, че представителите на Гинес са били уведомени за изключения ограничител на скоростта, и че максималната скорост на продадените автомобили се намалява от съображения за сигурност, тъй като при достигане на подобна скорост е възможно разпадане на гумите. Производителите са поискали официално обяснение за случилото се.

Според правилата на Книгата на рекордите Гинес, поставилият рекорд автомобил трябва да бъде изцяло еднакъв с тези, които компанията-производител продава. И тук идва най-интересното, а именно че въпреки всичко, Bugatti 16/4 Veyron Super Sport отново остава най-бързия в света, тъй като все още няма сериен автомобил, който да е достигнал 415 км/ч. Единствено американският демон SSC Ultimate Aero TT успя да закове километража на 412.28 км/ч., през 2010 г.