Skip to content
Начало » Най-скъпите електрически автомобили в света

Най-скъпите електрически автомобили в света

Индустрията за електрически автомобили става все по-силна с всеки изминал ден, тъй като новите модели навлизат на пазара, носейки със себе си всички видове иновативни технологии, за да помогнат за присъствието на електромобилите в мейнстрийма.

Най-скъпите електрически автомобили в света

Наистина, електрическите автомобили са много по-напреднали, отколкото само преди няколко години, и за щастие производителите намират начини да ги направят по-достъпни. Dacia и Citroën ще доставят електромобили под 20 000 паунда в Обединеното кралство следващата година.

Но докато някои електрически модели са за масово потребление, има няколко избрани, които разширяват самите граници на автомобилния дизайн и инженерство, пристигайки с невероятна производителност и зашеметяващо ускорение.

Тези електрически автомобили често са впечатляващи цени, струващи милиони. Тук ще разгледаме най-скъпите електрически коли, правени досега, от хиперавтомобилите с ограничени серии до колите, които можете да купите днес.

Lucid Air Sapphire – £200,000 ($250,000)

Lucid Air Sapphire

Представен като съперник на Tesla Model S, Air Sapphire е най-мощният модел на американската марка до момента, разполагащ със задвижваща система с мощност 1234 к.с. и способен да ускорява от 0 до 100 км/ч за само 1,89 секунди. Впечатляващо, Sapphire от £200 000 все още може да измине до 427 мили с едно зареждане.

Невероятната производителност на Sapphire се постига чрез добавяне на допълнителен двигател към задната ос, което му помага да се справи с конкурентите от Tesla и Mercedes. Освен това може да достигне 200 мили в час.

Cadillac Celestiq – £270,000 ($340,000)

Cadillac Celestiq

Cadillac се стреми да предложи своя собствена версия на Rolls-Royce със смело оформения седан Celestiq на стойност $340 000. Свръхлуксозният EV не прилича на нищо, което марката е правила преди. Celestiq е произведен ръчно във фабриката на фирмата в Мичиган, САЩ.

Твърди се, че персонализирането е неограничено, като купувачите могат да определят автомобилите си с помощта на личен портиер и дизайнерите на Celestiq – така че цената от $340 000 си заслужава. Celestiq разполага със задвижващо предаване с мощност 600 к.с. и развива 640 lb ft въртящ момент, което му помага да ускори до 60 мили в час само за 3,8 секунди.

Rolls-Royce Spectre – £330,000

Rolls-Royce Spectre

Легендарната британска марка разкри първия си електрически модел миналата година, с гладкия и безшумен Spectre, който пристига със задвижване на четирите колела, 577 к.с. и 664 lb ft въртящ момент. Изискан, плавен и осигуряващ гъвкаво возене при високи скорости, Spectre има обхват до 329 мили и може да се зарежда с до 150kW.

Предлагайки най-доброто луксозно автомобилно изживяване, Rolls-Royce е на цена от £330 000, но с безкрайните персонализации, предлагани от базираната в Гудууд марка, вероятно ще платите близо £400 000.

Drako GTE – £1 million

Drako GTE

Описван от Drako като „най-мощният GT автомобил“, правен някога, GTE е четиримоторна електрическа кола с мощност 1200 к.с., която може да достигне максимална скорост от 206 мили в час – и може да превозва четирима пътници. Захранването се черпи от 90kWh батерия, която се намира ниско в шасито на GTE за нисък център на тежестта.

Електрическият седан на американската фирма получава всички най-нови технологии, като векторизиране на въртящия момент, за което марката твърди, че може да регулира мощността на всяко колело до 1000 пъти в секунда. Ограничен само до 25 екземпляра, ултра-редкият GTE струва $1,25 милиона.

Hispano Suiza Carmen Boulogne – £1.65 million

Hispano Suiza Carmen Boulogne

Повечето от колите в този списък се отличават с впечатляващ външен дизайн, но Hispano Suiza Carmen Boulonge е може би най-необичайния от всички със своите плавни линии и голяма предна решетка. Тъй като е най-ексклузивният модел в гамата на Carmen, той идва на цена от £1,65 милиона.

Boulogne се задвижва от електрически мотор с мощност 1114 к.с. и развива изгарящите 848 lb ft, което му позволява да спринтира от 0-62 мили в час за по-малко от 2,6 секунди. Батерията е с Т-образна форма и действа като Tuned Mass Damper (TMD), който осигурява стабилност и намалява структурните вибрации. Обхватът е до 250 мили.

Deus Vayanne – £1.9 million

Deus Vayanne

Най-мощният автомобил в нашите списъци е Deus Vayanne, поразителен електрически спортен автомобил, който може да се похвали с изходна мощност от 2243 к.с. и развива 1475 lb ft въртящ момент. Това означава, че може да направи 0-62 мили в час само за 1,99 секунди.

И тъй като ще бъдат направени само 99 бройки, Vayanne има солидна цена от £1,9 милиона.

Pininfarina Battista – £1.9 million (€2.2 million)

Pininfarina Battista

Кръстен на един от влиятелните автомобилни дизайнери в модата, Battista е необичаен и привличащ вниманието електрически хиперавтомобил, който развива колосалните 1874 к.с. Това означава, че може да ускори от 0 до 62 мили/ч невероятно бързо – само 1,86 секунди, което го прави един от най-бързите електрически автомобили в продажба днес.

Интересното е, че Battista се намира на същата електрическа платформа като по-скъпата Nevera, но е почти идентичен по отношение на производителността. Battista се различава в неговия дизайн, като хиперавтомобилът се отличава с елегантна и ниска естетика за оптимална аеродинамична ефективност.

Rimac Nevera – £2.4 million

Rimac neveraa

Nevera имаше страхотна година: не само че постави цели 20 нови рекорда за ускорение през 2023 г., но също така стана най-бързият електрически автомобил, който прави обиколка на Нюрбургринг с време от 7 минути 5 секунди.

Със своите 1888 к.с. и развивайки зашеметяващия въртящ момент от 1741 lb ft, на могъщата Nevera са й нужни само 1,81 секунди, за да достигне 62 мили в час, и 9,2 секунди, за да достигне 186 мили в час. И за да гарантира, че има много енергия за бързи преходи, Nevera е оборудвана с огромна Н-образна батерия от 120kWh.

Lotus Evija – £2.4 million

Lotus Evija

Базираната в Hethel фирма претърпява най-голямата трансформация в своята история, като преминава от марка леки спортни автомобили към марка за мощни EV. Първият намек за електрическото бъдеще на Lotus дойде под формата на Evija, аеродинамично усъвършенстван електрически хиперавтомобил с цена от едва £2,4 милиона.

За тази цена получавате EV с четири двигателя с 2011 к.с., който може да спринтира от 0-62 мили в час за по-малко от 3,0 секунди и ще продължи да се движи до сериозните 218 мили в час; и това след достигане на 186 мили в час от място за по-малко от 10 секунди.

Aspark Owl – £2.5 million

Aspark Owl

Твърди се, че е най-бързо ускоряващата кола в света, четиримоторният Aspark Owl може да спринтира от 0 до 62 мили в час само за 1,72 секунди. Такова скандално време се постига благодарение на мотор на всяко колело и 1985 к.с. – и както може би очаквате, това ниво на производителност не е евтино – Owl струва £2,5 милиона.

И да бъдеш най-бързо ускоряващият EV е само едно от парчетата на Aspark. Освен това има една от най-високите максимални скорости от всяка електрическа кола от 258 мили в час. Освен безумната си производителност, Owl все още може да измине до 280 мили със зареждане.

Заключение

В електрифициращия свят на луксозните автомобили, пътуването към иновациите и богатството проправи пътя за някои от най-скъпите електрически автомобили, създавани някога. Тези чудеса на инженерството и дизайна въплъщават върха на автомобилната технология, предлагайки несравнима производителност, устойчивост и лукс. Докато изследвахме елитния ешелон на електрическите превозни средства, от новаторски хиперавтомобили до луксозни модели по поръчка, става ясно, че бъдещето на автомобилизма не е само в напредващите технологии, но и в предефинирането на лукса и изключителността в електрическата ера.

Тъй като автомобилната индустрия продължава да се развива, тези скъпи електрически автомобили поставят нови стандарти в дизайна, производителността и екологичното съзнание, предлагайки поглед към бъдещето, в което луксът и устойчивостта вървят ръка за ръка. Докато ценовите етикети на тези превозни средства ги поставят извън обсега на средния потребител, тяхното развитие води до иновации, които в крайна сметка преминават към по-достъпни модели, облагодетелствайки по-широкия пазар.

Пътуването през най-скъпите електрически автомобили в света е повече от просто изследване на екстравагантността; това е свидетелство за невероятния потенциал на електрическата мобилност. Докато производителите разширяват границите на възможното, можем да очакваме пейзажът на луксозните електрически превозни средства да продължи да се разширява, носейки ни нови дефиниции за това какво означава да бъдеш на върха на автомобилните постижения. Електрификацията на лукса не е просто тенденция, а трансформация на автомобилната индустрия, обещаваща бъдеще, в което производителността, луксът и устойчивостта са неразривно свързани.