Skip to content
Начало » Най-великите луди концептуални автомобили, правени някога

Най-великите луди концептуални автомобили, правени някога

crazy concept cars ever made 64

Още от създаването на първите „автомобили-мечта“ през 30-те години на миналия век дизайнерите и инженерите се опитват да погледнат в бъдещето.

Те изградиха прототипи и проектни проучвания, за да покажат какво може да бъде възможно един ден. Нови системи за задвижване, електронно управление и помощни средства за безопасност, плюс напредък във външния дизайн трансформираха серийните автомобили за повече от век.

Но погледнете някои от тези откачени концепции, може да се чудите защо промяната е толкова бавна. Или да сте благодарни, че повечето от тези луди творения никога не са достигнали до шоурумовете. Насладете се на пътуването:

Volvo Venus Bilo (1933)

crazy concept cars ever made 63

Тази кола беше толкова радикална, когато беше показана за първи път, че компанията зад нея отказа да бъде свързана с нея. В епоха, в която стилът беше изцяло в бъдещето, Venus Bilo го прегърна, но едва години по-късно Volvo призна, че е финансирала проекта.

Chrysler Thunderbolt (1940)

crazy concept cars ever made 62

Chrysler Thunderbolt не беше малка кола, но можеше да побере само двама души, тъй като прибиращият се твърд покрив беше прибран зад кабината – след това зад това беше багажното отделение. Наричан с прякора „автомобилът с бутони“, покривът, прозорците и прибиращите се фарове на Thunderbolt бяха електрически управлявани. Бяха направени шест Thunderbolts, всички подрязани по различен начин.

Fiat Turbina (1954)

Crazy concept cars ever made 61

Вярно е, че това беше по-скоро прототип, отколкото концепция – но какъв невероятен дизайн! Fiat започва да разработва газотурбинен двигател за автомобилна употреба още през 1948 г. Използвайки шаси Fiat 8V, Turbina е усъвършенствана в аеродинамичния тунел и резултатът е коефициент на съпротивление от само 0,14. Fiat не беше единственият производител на автомобили, който построи превозно средство, задвижвано от двигател с газова турбина – и точно като всички останали той осъзна, че технологията никога няма да работи.

Ford FX Atmos (1954)

Crazy concept cars ever made 60

FX означава Future Experimental, тези копия отпред бяха антени, които помагаха за контрола на колата, за да я спрат да се блъска в превозни средства отпред, а „Atmos“ беше взет от атмосферата, която според Ford „идва от свободно и неограничено творческо мислене“ . Със стъклен навес, места за трима и чифт перки в стил самолет, това наистина беше дизайн от епохата на реактивните самолети.

Ford Maxima (1954)

Crazy concept cars ever made 59

Създадена от Алекс Тремулис (1914-91), триколесната Maxima е ракетна кола, проектирана да бъде задвижвана от реактивен двигател със скорост до 500 мили в час. Прекалено радикален, за да вдъхнови каквито и да било пътни коли, автомобилът за рекордна сухопътна скорост Spirit of America на Крейг Брийдлав наистина взе някои от своите стилистики от Maxima.

GM Firebird I (1954)

Crazy concept cars ever made 58

Първата от трите концепции на Firebird, тази включваше система за управление с един лост, която се отказа от волана, газта и спирачката. Тъй като се намираше в средата на колата, шофьорът или пътникът можеха да го управляват; енергия идва от газова турбина, която може да се използва за захранване на къща чрез вграден генератор.

Ford La Tosca (1955)

Crazy concept cars ever made 57

Способен да се управлява с дистанционно управление от разстояние до една миля, Ford La Tosca е проектиран от Алекс Тремулис, който също е автор на Tucker 48 „Torpedo“. С перки както отпред, така и отзад, La Tosca беше типична концепция за епохата на реактивните самолети със своя плексигласов купол над кабината.

Dodge Dart (1956)

Crazy concept cars ever made 56

Създаден в аеродинамичния тунел, Dodge Dart е най-аеродинамичният автомобил в света, когато е представен през 1956 г. Dodge твърди, че Dart има по-малко от една трета от съпротивлението на най-аеродинамичните производствени автомобили на времето. С възможност за четирима места, стоманеният покрив на Dart може да се задържи на място или да се прибере в скрито отделение зад задната седалка.

Oldsmobile Golden Rocket (1956)

Crazy concept cars ever made 55

Никой не можеше да се справи с американците през 50-те години на миналия век, когато едно след друго се появяваха творения на космическата ера. Golden Rocket получи 275 BHP от своя 3,2-литров V8 и ни запозна с регулирането на кормилната колона с електрическо задвижване. Неговият парти елемент беше начинът, по който седалките се повдигаха и завъртаха навън, когато вратите се отваряха – и в същото време панелите на покрива се закачаха нагоре, за да става по-лесно влизането и излизането.

Chrysler Imperial d’Elegance (1958)

Crazy concept cars ever made 54

От задната А-колона Imperial d’Elegance не беше толкова радикален; много от функциите ще се появят на серийните автомобили много скоро след представянето на тази концепция през 1958 г. Но този нос винаги ще бъде спорен с остатъчните си брони, решетка с пълна ширина и скрити фарове.

Ford DePaolo (1958)

Crazy concept cars ever made 53

Ford DePaolo е кръстен на състезателя от Инди 500 Питър ДеПаоло (1898-1980), който се радва на успех през 30-те години на миналия век. Проектиран от Buzz Grisinger (1908-2002), DePaolo е предназначен да бъде ключов експонат в проекта Stylerama на Ford – мечтан да се конкурира с Motorama на GM, който обиколи САЩ през 50-те години на миналия век. Но Stylerama беше консервирана, преди изобщо да достигне плод, и с него отиде DePaolo.

Ford Levacar Mach 1 (1958)

Crazy concept cars ever made 52

Мислете за Ford Levacar Mach 1 като за предшественик на Renault Twizy – или е наследник в бъдещето? Така или иначе, едноместният Levacar трябваше да се носи върху въздушна възглавница, плъзгайки се на няколко инча от земята. Предназначен да бъде задвижван от турбореактивен двигател, максималната скорост трябваше да бъде около 500 мили в час. Което би настръхнало косите на специално състезателно трасе, без значение обществения път.

Ford Volante (1958)

Crazy concept cars ever made 51

Въображението на дизайнерите на Ford беше особено плодородно, когато измислиха този – ховър кола, която се задвижваше от три двигателя в триъгълна форма. Те дадоха на Volante повдигане, както и тяга, но както се вижда на снимката – това никога не е излизало от земята, тъй като е просто умален модел.

Plymouth Cabana (1958)

Crazy concept cars ever made 50

В някои отношения това не изглежда толкова различно от някои от колите, които са били по американските пътища в началото на 60-те години на миналия век, но тази обработка на покрива е доста дива с огромното си триизмерно задно стъкло, перки и рязко наклонена линия на прозореца. Ако Plymouth Cabana изглежда като няколко коли в една, това е така; Заданието беше да се предложи комби с четири врати с твърд покрив и преобразуване на линейка или катафалка в едно превозно средство.

Cadillac Cyclone (1959)

Crazy concept cars ever made 49

Малко коли могат да направят емблематичния Cadillac от 1959 г. да изглежда сдържан, но Cyclone от същата година му даде доста добър ход. Тези черни конуси в носа бяха оборудвани с радар, за да помогнат на водача на Cyclone да избягва всичко по пътя, докато пилотската кабина беше защитена от пластмасов навес от една част, покрит с изпарено сребро, за да отклонява слънчевите лъчи.

De Soto Cella (1959)

Crazy concept cars ever made 48

Друг, който така и не надхвърли мащабния модел, Cella от Chrysler изглеждаше достатъчно футуристично, но задвижващата система беше извън този свят. Вместо да използва конвенционален двигател, Cella се задвижваше от електрохимична система, която трябваше да трансформира водорода и кислорода в безшумна електрическа енергия за задвижване на леки двигатели, монтирани на всяко колело.

Pininfarina X (1960)

Crazy concept cars ever made 47

Мъчим се да разберем какви са предимствата на ромбовидното разположение на колелата – едно отпред, едно отзад и две в средата. Над едно от централните колела беше монтиран двигател на Fiat 1100 и чрез усъвършенстване на аеродинамиката (CD беше само 0,2) Pininfarina X можеше да се движи бързо и пестеливо. Но откъдето и да го погледнете, това беше една отвратителна концепция.

Plymouth XNR (1960)

Crazy concept cars ever made 46

Асиметричен по същия начин като Jaguar D-Type, с изместен обтекател, Plymouth XNR може да побере двама, но с тоно над пътническата седалка обикновено е настроен само за шофьор. Мощността идва от 2,8-литров редови шестцилиндров двигател с мощност 250 к.с.

Dodge Flitewing (1961)

Crazy concept cars ever made 45

Концепциите имат навика да отговарят на въпроси, които никой никога не е задавал, а в случая с Dodge Flitewing става дума за подобряване на достъпа до щедро пропорционален седан с две врати. Dodge се справи с това, като включи повдигащи се панели в покрива, така че Flitewing имаше комбинация от крило на чайка и конвенционални врати. Естествено всичко се управляваше електрически, чрез бутони.

Ford Gyron (1961)

Crazy concept cars ever made 44

Може да ви бъде простено да мислите, че Gyron е триколесен, но както подсказва името, той всъщност имаше само две колела. За подпомагане на стабилността имаше стабилизатор от двете страни на задното колело, за да поддържа Gyron изправен, когато е неподвижен или докато набира скорост.

Ford Cougar 406 (1962)

Crazy concept cars ever made 43

Някой във Ford явно е прекарал много време в копнеж за Mercedes 300SL Gullwing, което доведе до тази концепция с абсолютно същата обработка на вратите. Представен на автомобилното изложение в Чикаго през 1962 г., вратите на Cougar 406 се отварят и затварят електрически, докато мощността идва от 406 кубически инча (6650cc) V8.

GM X Stiletto (1964)

Crazy concept cars ever made 42

Някой очевидно е влагал обувката, когато са издали краткото описание за това; супер хлъзгава спортна кола, наречена Stiletto. Със своята климатично контролирана кабина, кормилно управление с променливо съотношение чрез електрически двигатели, камера за обратно виждане и ултразвукови сензори около колата със сигурност беше пророческо, но не бихме искали да плащаме сметката, за да сменим това експанзивно предно стъкло, когато се появи ударен от камък.

Dodge Deora (1965)

Crazy concept cars ever made 41

Базиран на пикап Dodge A100 от 1965 г., Deora е създаден за Detroit Autorama от 1967 г. Нарязано и нарязано до n-та степен, предното стъкло на Deora беше задното стъкло на комби Ford от 1960 г., 2,8-литровият редови шестцилиндров двигател беше преместен напред с 15 инча, а превозното средство беше боядисано в златно метално покритие.

OSI Silver Fox (1967)

Crazy concept cars ever made 40

Има радикално и след това има това. В стремежа си да създаде супер-хлъзгава форма, OSI излезе с кола, която включва двойни понтони, като двигателят е монтиран зад пътника. Аеродинамично колата беше успешна, тъй като нейният CD беше само 0,26, но по някаква причина дизайнът не се наложи, когато се стигна до серийни автомобили.

Autobianchi Runabout (1969)

Crazy concept cars ever made 39

По ирония на съдбата, докато Runabout никога не е бил предназначен да влезе в производство, основният му дизайн е в основата на Fiat X1/9. Замислен само като забавна кола, Runabout се задвижваше от средно монтиран двигател Autobianchi A112, нямаше защита от атмосферни влияния, единственият инструмент на таблото беше компас, а фаровете бяха монтирани над главите на двамата пътници. Не е изненадващо, че бяха направени доста промени, за да се превърне Runabout в X1/9.

Plymouth Duster I (1969)

Crazy concept cars ever made 38

Ако създавате високоскоростен състезател и аеродинамиката е от решаващо значение, хлъзгавата форма би била добра отправна точка. но когато Plymouth създаде Duster, той отряза покрива на Road Runner, монтира аероекран, след което измаза каросерията с регулируеми клапи, за да контролира повдигането и съпротивлението. Имаше две в предните крила, две в задната част и още една двойка в спойлера над пилотската кабина.

Buick Century Cruiser (1969)

Crazy concept cars ever made 37

Първоначално проектиран като Firebird IV през 1964 г., този високопроизводителен автомобил е проектиран като автономно превозно средство с всички удобства на всекидневна. Като такива седалките можеха да се накланят и въртят, имаше телевизор и разтегателна маса и дори вграден хладилник. Гледайки снимката, е трудно да разберете как са се вместили толкова много; сигурно е било много уютно вътре.

Chevrolet Astro III (1969)

Crazy concept cars ever made 36

Ако започвате с чист лист, за да проектирате кола, очевидното нещо, което трябва да направите, е да поставите мястото на разположението на колелата, а не просто да го затворите. Никой обаче не каза на дизайнерите на GM; те поставиха двете предни колела на Astro III едно до друго, така че да изглежда като триколесно, което значително компрометира стабилността.

Chrysler Concept 70X (1969)

Crazy concept cars ever made 35

Този елегантно изглеждащ звяр не беше толкова далеч от съвременен сериен автомобил, ако си го представите с конвенционални врати – но вместо това те изскачаха, след което се плъзгаха напред или назад, за да позволят влизане и излизане. Това е система, която никога не е била уловена (странно, че…), въпреки че сензорите за близост го направиха, макар и съвсем наскоро. Сензорите на Concept 70X подадоха серия светлини на огледалото за обратно виждане, предупреждавайки за приближаващ трафик отзад.

Lancia Stratos Zero (1970)

Crazy concept cars ever made 34

Седемдесетте бяха десетилетието на The Wedge и това беше една от най-мощните концепции, измисляни някога. Беше и един от най-ниските със само 83 см. Друга конфекция на Марчело Гандини (роден през 1938 г.), Stratos Zero включва 115 BHP 1.6-литров V4 от Lancia Fulvia. Говорете за цялата уста и без панталони.

Mazda EX-005 (1970)

Crazy concept cars ever made 33

Предложен специално като градски автомобил за пътуване до работното място, EX-005 предлага места за четирима, но малко по отношение на комфорта, тъй като тези седалки са от формована пластмаса. Защитата от атмосферни влияния също беше жалка и що се отнася до безопасността при катастрофа, забравете за това. Ротационният/електрически хибриден задвижващ механизъм обаче беше далновиден, ако и нещо като задънена улица.

Toyota CX-80 (1979)

Crazy concept cars ever made 32

Производителите на автомобили често се стремят с добри намерения да създадат кола, която наистина да движи нещата – след това те объркват всичко, като измислят толкова неописуемо ужасен дизайн, че никой никога не може да го вземе на сериозно. CX-80 беше точно такава кола; той е предназначен да предложи достатъчно място за четиричленно семейство, като същевременно заема по-малко пътно пространство от най-малкия сериен модел на Toyota, Starlet. Така че е жалко, че изглеждаше така, сякаш CX-80 е проектиран от петгодишно дете.

Citroën Karin (1980)

Crazy concept cars ever made 31

Citroën Karin е дело на Тревър Фиоре (роден през 1937 г.), който вероятно е предозирал Toblerone в момента, в който е написал тази доста триъгълна концепция. С централна шофьорска позиция водачът беше ограден от пътник от двете страни и отзад, в стил McLaren F1.

Mercury Antser (1980)

Crazy concept cars ever made 30

Още една кола със странни врати заради това. Всъщност те изглеждат така, сякаш създават повече проблеми, отколкото решават, тъй като веднъж отворени те просто биха пречили. По-впечатляващо беше електронното табло, което включваше (неработеща) навигационна система, която позволяваше да се избягват задръстванията.

Zagato Chicane (1983)

Crazy concept cars ever made 29

Изглеждайки като кръстоска между Subaru XT и IAD Alien (последният ще се появи много скоро…), Chicane включва шаси, на което може да се монтира почти всяка конфигурация на каросерията. 2.0-литровият двигател може да бъде монтиран в средата или отзад, но както при толкова много дизайни на Zagato, Chicane не успя да изглежда привлекателно.

Peugeot Quasar (1984)

Crazy concept cars ever made 28

Само няколко месеца след като Peugeot пусна в продажба своя ултрадостъпен 205, френската компания представи това – екстремен суперавтомобил с четирицилиндров двигател с турбокомпресор от 600 к.с. Имаше задвижване на четирите колела (всички се виждаха отзад) и кабината включваше “дихроични трансфлективни течни кристали” за инструментите, докато CRT (електронно-лъчева тръба) показваше предупредителни съобщения, карти и телексни съобщения – помните ли ги?

Sbarro Challenge (1985)

Crazy concept cars ever made 27

Винаги можете да разчитате на Франко Сбаро (роден през 1939 г.) да измисли нещо шантаво на годишния Женевски салон. Имаше три повторения на предизвикателството и това е първото. Представен през 1985 г. със средно монтиран Mercedes V8, CD на Challenge беше само 0,26. Тези две клапи подпомагат стабилността при висока скорост, като се твърди, че колата може да развие 180 мили в час.

IAD Alien (1986)

Crazy concept cars ever made 26

Пришълецът със сигурност беше прекъсване на нормата и ключовата технология, която беше представена – тази на сменяемите захранващи пакети – все още може да има място в електрифицираното бъдеще. Пришълецът успя грандиозно да бъде една от най-смайващите суперавтомобили, създавани някога, дори нищо подобно да не е влизало в производство.

Italdesign Machimoto (1986)

Crazy concept cars ever made 25

Кръстоска между кола и мотоциклет, Machimoto е предназначен да осигури евтин транспорт за до девет души в развиващите се страни – очевидно обаче комфортът и безопасността не се очаква да бъдат твърде високо в дневния ред!

Volkswagen Scooter (1986)

Crazy concept cars ever made 24

Откачен или гениален е VW Scooter? Като концепция не е толкова далеч от брилянтния XL-1, който влезе в ограничено производство години по-късно. Триколесният скутер включва врати във формата на крило на чайка, жабка, която може да служи и като куфарче, коефициент на съпротивление 0,25 и е тестван с 1,0-литрови двигатели с 41 к.с. и 1,4-литрови двигатели с 91 к.с. За съжаление скутерът остава само концепция.

Bertone Genesis (1988)

Crazy concept cars ever made 23

Много хора се засмяха, когато Vauxhall и Opel представиха Zafira GSI с неговия 2,0-литров двигател с турбокомпресор. В края на краищата MPV-тата са предназначени да бъдат скучни, а не маскирани състезателни коли – така че къде остава Bertone Genesis с неговия Lamborghini V12, заимстван от съвременния Countach? Способен да побере петима места, Genesis дойде с ненужно сложни врати и акри стъкло за максимална непрактичност.

IAD Hunter (1988)

Crazy concept cars ever made 22

Това спортно-развлекателно превозно средство изглеждаше доста умно, но не е нужно да се вглеждате твърде внимателно, за да видите, че IAD Hunter не предлага защита от атмосферни влияния, малко като защита от преобръщане и принуждава пътниците да носят ограничителни каски в движение . Може да е имало някои, които са смятали, че това е забавление, но те вече са били настанени в тапицирана килия.

Plymouth Slingshot (1988)

Crazy concept cars ever made 21

Chrysler ще възроди името Slingshot през 2004 г. за концепцията на Dodge, но това е оригиналът; „ориентирано към начина на живот превозно средство, целенасочено насочено към младите хора от 90-те години на миналия век“. Задвижван от монтиран в средата турбокомпресор 2,2-литров четирицилиндров двигател, Slingshot със задно задвижване включва вана от въглеродни влакна и външни панели, които обгръщат осем тесни гуми – по две на всяко колело.

Renault Megane (1988)

Crazy concept cars ever made 20

Преди да се появи производственият автомобил Megane през 1995 г., името се използва за тази луксозна лимузина, която е по-къса от Mercedes S-класа, но се отличава с по-дълго междуосие за максимално вътрешно пространство. С коефициент на съпротивление от само 0,21 имаше плъзгащи се врати за по-лесно влизане и излизане, подпомогнати допълнително от въртящи се столове.

3,0-литров V6 бензинов двигател задвижваше четирите колела чрез автоматична скоростна кутия, докато имаше електронно контролирано управление на четирите колела и адаптивно окачване.

Cadillac Solitaire (1989)

Crazy concept cars ever made 19

Когато Cadillac представи концепцията за седан с четири врати Voyage през 1988 г., трябваше да се откаже, докато беше напред. Но вместо това издънката на GM излезе с тази версия с две врати, която изглеждаше доста добре до B-колоната, но след това всичко се разпадна. Мощността идваше от V12 с мощност 436 к.с., но това не беше достатъчно, за да спре да изглежда като отрязан и затворен.

G. Pollman Die Limousine (1989)

Crazy concept cars ever made 18

Един от най-големите кабриолети, правени някога, Die Limousine беше дълъг 200 инча (5080 мм), имаше четири врати с прозорци без рамки и се задвижваше от монтиран отпред шестцилиндров двигател с неопределен капацитет. Каросерията е направена от пластмаса, която изглежда е формована в плоски листове, които след това изглежда са били изрязани и зашити заедно от петгодишни деца. Но по-лошото предстоеше.

G.Pollman Familienspass (1991)

Crazy concept cars ever made 17

Недоволен от създаването на един от най-неудобните кабриолети, Полман последва Die Limousine с Familienspass (Family Fun). С къси надвеси и дълго междуосие имаше много място в кабината, като задните седалки бяха подредени във V-образна форма по някаква причина. Покривът всъщност беше една голяма венецианска щора, която трябва да е било забавно да бъде запечатана.

Volkswagen Vario I (1991)

Crazy concept cars ever made 16

Когато Volkswagen представи своето ID Buggy на салона в Женева през 2019 г., малко хора знаеха, че компанията има форма, когато става въпрос за производство на собствени непрактични автомобили в стил плажни бъгита. Базиран на Golf Syncro, Vario I се отличава с впечатляващ интериор, без никакви врати и радио, което може да се извади от арматурното табло, за да може да се играе на плажа.

Volkswagen Vario II (1991)

Crazy concept cars ever made 15

Докато Vario I е произведен от собствения дизайнерски екип на VW, Vario II е създаден от Колежа по дизайн в Art Center в Швейцария. Това беше толкова странен дизайн, колкото ще откриете, защото докато предните двама пътници седяха вътре под неподвижен покрив, тези отзад трябваше да седят на седалката, която се обръщаше нагоре, така че изобщо нямаше защита от атмосферни влияния. Грозни и побъркани.

Renault Zoom (1992)

Crazy concept cars ever made 14

Градските автомобили често са привлекателни поради ниската си цена, постигната чрез намаляване на сложността до минимум. Очевидно никой не е казал това на Renault, защото във връзка с Matra, френският екип произвежда може би най-сложната малка кола някога, със сложно задно окачване, което осигурява регулируемо междуосие. Точно това, от което светът имаше нужда.

Renault Racoon concept (1993)

Crazy concept cars ever made 13

Renault произвежда концептуални автомобили през 80-те и 90-те години на миналия век, много от които са толкова шантави, че трябва да се чудите какво са пушили. Един от най-нелепите беше триместният Racoon, за който се твърдеше, че е водоустойчив, огнеупорен и регулируем на височина.

V6 двигател с 266 к.с., произведен от Safrane, задвижваше четирите колела чрез шестстепенна трансмисия, но невероятно, нищо подобно на Racoon не е влязло в производство. До тук.

Peugeot 806 Runabout (1997)

Crazy concept cars ever made 12

Хората превозвачи често се държат като лодка, но Peugeot се увлече от тази теория, когато създаде своя 806 Runabout. Преминавайки своя превозвач с 806 души с моторна лодка, Runabout беше измислен и смешен – и това бяха сред по-добрите му точки. При трансформацията в Runabout 806 загуби способностите си за превоз на хора, както и всякакво подобие на практичност.

Buick Signia (1998)

Crazy concept cars ever made 11

Някой някъде е подписал това, мислейки, че изглежда като работа. Сякаш Signia беше умишлено грозна, но никой не разбра. Вземайки всички най-лоши части от SUV, комби и катафалка, единствената добра част от Signia беше двигателната мощност – която беше благодарение на 3,8-литров V6 с компресор.

Honda Fuya-Jo (1999)

Crazy concept cars ever made 10

Показан на автомобилното изложение в Токио през 1999 г. и кръстоска между бронирана кола и количка за супермаркет, Fuya-Jo включваше минимална оранжерия плюс колела, които изглеждаха като откраднати от комплект Lego.

Pontiac Aztek (1999)

Crazy concept cars ever made 9

От всички концептуални автомобили, представяни някога, Aztek трябва да бъде оценен като един от най-грозните – мнение, с което целият свят изглежда беше съгласен, когато колата дебютира през 1999 г. Въпреки това Pontiac прецени, че би имало смисъл колата да бъде пусната в производство – почти непроменена. Подпомогнат отчасти от нов мексиканец на име Уолтър Уайт, Aztek вече има култови последователи.

Toyota Celica Cruising Deck (1999)

Crazy concept cars ever made 8

Ако ви помолят да предложите два вида автомобили в противоположните краища на скалата, вероятно ще изберете нещо като спортна кола и пикап. Единият е създаден само за забавление от шофирането, а другият съществува, за да печели прехраната си, мъкнейки неща от едно място на друго.

Опитайте се да комбинирате двете и гарантирано ще се провалите, но това не попречи на Toyota да го пробва със своята плачевна Celica Cruising Deck, която на практика беше пикап с изскачаща седалка отзад. Побъркани.

Toyota Pod (2001)

Crazy concept cars ever made 7

Pod откриваше пулса и скоростта на изпотяване на водача, за да ги отпусне, като променяше цвета на осветлението си и размахваше „опашката“ си (антена на гърба) – което беше по-вероятно да навие водача, отколкото да го успокои.

Cadillac Sixteen (2003)

Crazy concept cars ever made 6

GM измисли някои странни концепции през годините, но малцина могат да надминат Cadillac Sixteen с неговия 13,6-литров V16, за който се смяташе, че е добър за 1000 к.с. Нищо подобно никога нямаше да влезе в производство, но въведе нов дизайнерски език за Cadillac, елементи от който все още могат да се видят на серийните автомобили днес.

Dodge Tomahawk (2003)

Crazy concept cars ever made 5

Може да изглежда като мотоциклет, но Tomahawk всъщност имаше четири колела. Но кой би се привързал към четириколесно превозно средство със стабилността на мотоциклет, способно да развива около 300 мили в час благодарение на своя 8,3-литров V10?

Peugeot Moovie (2005)

Crazy concept cars ever made 4

Обявен като пъргав и екологичен градски автомобил от неговия дизайнер Андре Коста, е създаден пълномащабен модел на Moovie, но по някаква причина Peugeot никога не се е ангажирал да направи автомобила достъпен в своите шоуруми.

Bertone Suagna (2007)

Crazy concept cars ever made 3

Bertone е проектирал някои от най-красивите автомобили, правени някога – но Suagna определено не е един от тях. Ключовият проблем беше, че Suagna беше купе-кабриолет и въпреки че тази концепция не изглеждаше твърде безобидна със свален покрив, след като беше вдигната, тя наподобяваше Гърбушкото от Нотр Дам.

Ford Airstream (2007)

Crazy concept cars ever made 2

Както подсказва името, Airstream е вдъхновен от класическия американски трейлър със същото име. Представен на автомобилното изложение в Детройт през 2007 г., Airstream се задвижваше от включена водородна горивна клетка, която захранваше електрически двигатели на всяко колело. С единствените емисии на отработени газове, които са водни пари, Airstream беше мечта през 2007 г., но тази технология изглежда се приближава все повече.

BMW i-Inside Future (2017)

Crazy concept cars ever made 1

За да бъдем честни към BMW, i-inside Future е създаден, за да покаже нови технологии, а не да даде индикация как може да изглежда едно бъдещо BMW. Чувствителният на допир холографски дисплей на таблото беше ключова характеристика заедно с интериор, проектиран за живот в движение, без да се налага да шофирате, благодарение на пълен набор от автономни технологии.

Последни мисли!

С приключването на нашето пътуване през най-необикновените концептуални автомобили се надяваме, че сте харесали това изследване на автомобилната изобретателност и креативност. Тези превозни средства, със своя смел дизайн и футуристични технологии, не само предизвикват днешните норми, но и разпалват въображението за това, което е възможно утре. Не забравяйте, че концепциите, които сме виждали, са нещо повече от автомобили; те са визии за бъдещето, капсулиращи мечтите и стремежите на своите създатели.

Благодарим ви, че се присъединихте към нас в това вълнуващо пътуване през света на лудите концептуални автомобили. Очаквайте още приключения в завладяващите сфери на иновациите и дизайна!