Skip to content
Начало » 11 класически коли, превърнали се в търговски превозни средства

11 класически коли, превърнали се в търговски превозни средства

класически коли, превърнали се в търговски превозни средства

Класика, с която си изкарвате прехраната

Много класически автомобили са били трансформирани от пътнически превозни средства в микробуси или пикапи през годините.

Много от тях са станали обичани като Mini Van и Citroën 2CV Fourgonnette, докато други са мимолетна рядкост.

Голям брой микробуси, базирани на автомобили, идват от най-популярните модели на своето време, от Austin Seven до Ford Escort, но други имат изненадващо различни корени.

Тук ще разгледаме много от колите, които са били превърнати в търговски превозни средства с различна степен на успех. Списъкът е подреден по азбучен ред.

1. Остин А30

Остин А30

Успехът на вана Austin A30 на пазара е донякъде озадачаващ, като се има предвид, че отне три години след дебюта на седана, за да представи на компанията този търговски вариант. Първоначално моделиран след имението Countryman, ванът A30 се открояваше като най-малкото предложение в търговската гама на Austin.

Ванът е проектиран с мисъл за практичност; включваше проста задна врата със странични панти, която позволяваше лесен достъп до товарното отделение. За да се увеличи максимално наличното пространство, A30 беше стандартно оборудван само със седалка за водача. Клиентите, които искаха пътническа седалка, трябваше да понесат допълнителни разходи.

Под капака A30 първоначално се задвижваше от скромния двигател от A-серия с мощност 28 конски сили и 803 кубика. С развитието на модела той получи по-мощни актуализации, включително двигатели с 34 конски сили в конфигурации 848cc и 948cc, кулминирайки с двигател с 45 конски сили 1098cc в по-късния модел A35 Van.

Вариантът A35 също разшири полезността си с малка пикап версия, която включва опция за инсталиране на чифт обърнати назад седалки. Това допълнение позволи транспортирането на допълнителни пътници, повишавайки гъвкавостта и привлекателността на автомобила в търговския сектор.

2. BMW Isetta 300

BMW Isetta 300

По време на производството си на различни места Isetta се трансформира в компактен търговски автомобил в Обединеното кралство. Тази адаптация се състоя в Брайтън, на южното крайбрежие, където Isetta беше преосмислена като малък пикап. Интересното е, че тази модификация беше по-скоро за заобикаляне на данъчните разпоредби, отколкото за подобряване на възможностите за доставка.

Превозното средство беше малко, но можеше удобно да побере двама души и беше оборудвано със сгъваем назад платнен покрив, добавяйки гъвкавост към дизайна му. Товарното легло на Isetta беше доста малко, ограничено да носи само 165 паунда (75 килограма). Въпреки това ограничение, Кралските военновъздушни сили намериха ценна употреба за тези превозни средства, като наредиха на няколко за ефективно транспортиране на боеприпаси през летища.

В допълнение, Кралският автомобилен клуб (RAC) избра да използва тези миниатюрни превозни средства вместо мотоциклети в техния авариен парк, демонстрирайки адаптивността и полезността на Isetta при специфични оперативни роли.

3. Шевролет Ел Камино

Шевролет Ел Камино

Ford Ranchero може и да е пионерът на седан-базирания многофункционален автомобил в САЩ през 1957 г., но представянето на Chevrolet El Camino през 1959 г. наистина плени въображението на обществеността. El Camino съчетава елегантната естетика на седан с практичността на дългото товарно легло, което го прави привлекателна опция за тези, които се нуждаят от транспортиране на стоки без бъркотията, типично свързана с комбитата.

Значително нововъведение при El Camino беше решението на Chevrolet да го оборудва със стоманено товарно легло, отклонение от традиционните дървени ламели, използвани в по-ранните модели. Това подобрение не само подобри издръжливостта, но и модернизира дизайна му.

Привлекателността на El Camino беше допълнително подсилена от неговите мощни V8 двигатели, които бяха основна точка за продажба. Върхът на производителността на тази моделна линия е достигнат през 1970 г. с въвеждането на 454 кубически инча (7,4-литров) двигател. Тази мощна машина позволи на El Camino да измине четвърт миля само за 13 секунди, съчетавайки полезност с впечатляваща скорост и го превръща в любим сред автомобилните ентусиасти.

4. Ford модел Y

Ford модел Y

Ранно възприемане на базирани на автомобили търговски модели, Ford предлага своя седан Model Y като ван или пикап.

Квадратната задна част на микробуса го прави удобно, малко превозно средство за доставка, въпреки че Ford трябва да премахне предната броня, за да намали теглото в края на 1933 г., така че микробусът да остане в рамките на по-достъпна данъчна група.

Класифициран като 5cwt (560lb/254kg), Model Y се продава добре и намира 28 606 клиенти между 1932 и 1937 г.

Някои бяха превърнати в пикапи, а други в „дървесни“ имоти.

Имаше и преработка на триколесен влекач, одобрена от Ford и произведена от County Commercial Cars в Хемпшир като влекач за теглене на ремаркета в затворени пространства.

5. Джоует Брадфорд

Джоует Брадфорд

В периода след Втората световна война Jowett се опитва да съживи гамата си от превозни средства, като актуализира своя плосък двоен двигател за Bradford, първоначално го лансира като ван и впоследствие представя комби модел година по-късно. Използвайки ефективно своите ограничени ресурси, Jowett разшири предложенията на Bradford, за да включи Utility облицовка. Тази версия включваше странични прозорци и задни седалки, но иначе беше оскъдно оборудвана, съобразявайки се с икономическите ограничения на времето.

Освен това Jowett представи малко по-луксозна опция, известна като модела De Luxe. За онези, които искат да избегнат данъка, наложен върху леките автомобили, вариантът Four Light беше привлекателна алтернатива, по същество ван, оборудван с прозорци, но без задни седалки.

Гамата беше допълнително разнообразена с включването на модел камион, конфигуриран като пикап. Тази гама от модели допринесе значително за успеха на Bradford, превръщайки го в най-продаваното превозно средство на Jowett с общи продажби, достигащи 40 995 единици. Това постижение подчерта гъвкавостта на Bradford и неговата привлекателност в различни пазарни сегменти, отразявайки стратегическия отговор на Jowett на следвоенните автомобилни изисквания.

6. Lancia Ardea

Lancia ardea

Lancia, марка, традиционно известна със своите фино проектирани седани и спортни автомобили, също се впусна в пазара на търговски превозни средства преди Втората световна война със седана Ardea. Този модел беше основата за разработването на два малки търговски варианта: Furgoncini, или “малък ван”, и Camioncini, или “малък пикап”. Заедно са произведени приблизително 8500 бройки от тези варианти.

Въпреки утилитарната си цел, тези търговски модели не са пестили техническия напредък, типичен за Lancia. Те включват същите актуализации, които получи седанът Ardea. През 1949 г. това включва значително подобрение с въвеждането на петстепенна механична скоростна кутия, подобряваща управляемостта и ефективността. Освен това тези модели бяха оборудвани с по-мощен двигател, гарантиращ, че поддържат стандарти за производителност, съответстващи на репутацията на Lancia.

Производството на моделите Ardea Furgoncini и Camioncini обхваща периода от 1948 г. до 1954 г., отбелязвайки важен период в историята на Lancia, където компанията демонстрира способността си да прилага своите инженерни умения отвъд сферата на луксозните и спортни автомобили в по-практични приложения.

7. Мини

Мини

Подобно на емблематичния седан Mini, Mini Van беше наличен както във варианти Austin, така и във вариант Morris, черпейки от същия дизайнерски дух, който подчертаваше компактността и ефективността. Този ван е конструиран върху под, който е удължен с 4 инча (62 мм), същата модификация, използвана за комби моделите Countryman/Traveller. Тази корекция значително подобри неговата полезност, осигурявайки 46 кубически фута (1302 литра) товарно пространство, значително увеличение, което го направи по-гъвкав за търговска употреба.

Достъпната цена на Mini Van беше друг ключов фактор за неговата привлекателност. С цена от £360 при пускането си на пазара през 1960 г., той беше сред най-достъпните четириколесни превозни средства на пазара. Неговата рентабилност, съчетана с неговата отличителна, очарователна естетика и отлично управление, го направиха много желан вариант за широк кръг купувачи.

Британската автомобилна корпорация (BMC), признавайки популярността на Mini Van, разшири гамата, за да включи версия пикап. Тази диверсификация спомогна за поддържането на силните продажби на модела, които в крайна сметка достигнаха общо 521 494 единици до момента, в който производството беше спряно през 1983 г. Трайната популярност на Mini Van подчерта статута му не само като практично търговско превозно средство, но и като обичана класика в света на автомобилите .

8. Серия Морис Z

Серия Морис Z

Ванът Morris Series Z, който дебютира през 1940 г., елегантно е заимствал своите стилистики от седана Morris Series, придавайки му неочакван усет, който се откроява на пазара на търговски превозни средства. Пристигането му съвпадна с началото на Втората световна война, което доведе до реквизиране на много единици за военна употреба по време на конфликта.

Естетически подобен на седана от серия E, ванът от серия Z беше механично по-изравнен с предшественика си, използвайки двигателя от по-ранния седан от серия II Morris Eight. Този избор, макар и потенциално ограничаващ по отношение на производителността, значително подобри надеждността на микробуса. Здравата тристепенна скоростна кутия е специално проектирана да се справи с изискванията на напълно натоварено превозно средство, като допълнително подчертава нейната полезност и издръжливост.

За австралийския пазар беше разработена версия купе пикап на серия Z, която отговаря на уникалните нужди и предпочитания на купувачите в този регион. Като цяло Серия Z постигна забележителен търговски успех, натрупвайки впечатляващи продажби от 51 000 бройки. Тази цифра отразява не само функционалната привлекателност на автомобила, но и неговото трайно наследство в гамата Morris.

9. Фолксваген Кади

Фолксваген Кади

Volkswagen Caddy е забележителен пример за автомобилна двойственост. На пръв поглед предната половина на Caddy е идентична с Mk1 Golf – семпла и класическа. Въпреки това, по-дълъг поглед към задната част разкрива просторно легло за пикап, което го превръща в изключително функционален и популярен търговски автомобил.

В Съединените щати този модел беше известен като Rabbit Pick-Up. Той предлага набор от опции за двигатели за различни пазари, включително 1,5-, 1,6-, 1,7- и 1,8-литрови бензинови двигатели, заедно със здравия 1,6-литров дизел, който се хареса на тези, които търсят издръжливост и ефективност.

През 1996 г. Volkswagen разшири името Caddy до ван, базиран на Polo, но това е оригиналният модел, който се оказа най-издръжлив. Пуснат за първи път през 1979 г., Caddy остава в производство в Европа до 1995 г. Дълголетието му е още по-изразено в Южна Африка, където продължава да се произвежда до 2007 г. Този дълъг производствен цикъл подчертава трайната привлекателност на Caddy и значителното му влияние върху търговските продажби на Volkswagen гама превозни средства.

10. Austin Seven Type B

Austin seven type b

Остин не губи време да използва потенциала на новата си малка кола, когато представя ван версия на Seven през 1923 г.

Ванът Type B Delivery Van беше базиран на същото шаси като Chummy и се предлагаше с двигател от 747cc, който беше заменен от ранния агрегат от 696cc.

Високата товарна зона се възползва максимално от товароносимостта на Austin Seven и може да тегли до 280lb (127kg). Това го прави идеален за леки доставки за предприятия като хранителни магазини и месарници.

Всички микробуси за доставка идваха с боядисани в черно калници, фарове, колела и радиатор. Каросерията с алуминиева облицовка беше доставена в готов грунд, за да може клиентът да я боядиса в избраната от тях ливрея, въпреки че Austin също щеше да боядиса купето в един от стандартните си цветове срещу допълнително заплащане.

11. Chevrolet Corvair 95

Chevrolet Corvair 95

През 1961 г. Chevrolet предприе смела стъпка, като разшири иновативното инженерство на гамата леки автомобили Corvair към своите търговски превозни средства, лансирайки гамата Corvair 95, известна още като Corvan. Тази линия използва същата задно монтирана платформа с въздушно охлаждане на двигателя като седана Corvair, повтаряйки оформлението на Volkswagen Type 2, което беше известно със своята ефективност и компактен дизайн.

Corvair 95 предлага на клиентите няколко варианта, които да отговарят на различни нужди, включително традиционен панелен ван и пикап версия. Пикапът беше особено забележителен със своя модел „Rampside“, който включваше падащ отвор отстрани на товарното легло, предназначен да улесни достъпа и товаренето. Освен това версията на ван с прозорци, известна като Greenbrier, предостави алтернатива за тези, които се нуждаят от видимост и светлина в товарното пространство.

Въпреки тези нововъведения, дизайнът на кабината с предно управление на Corvair 95 имаше за цел да увеличи максимално товарното пространство, но се сблъска с практически ограничения. Стъпаловидният под, наложен от монтирания отзад двигател, представлява някои предизвикателства по отношение на оползотворяването на пространството, поставяйки Corvair 95 в малко неизгодно положение в сравнение с неговите колеги от Ford и VW. Независимо от това, радикалният подход на Chevrolet отбеляза важна глава в еволюцията на търговските превозни средства, съчетавайки комфорта на пътническия автомобил с полезността на търговския транспорт.