Skip to content
Начало » Електрическата G-класа има четири двигателя и невероятен въртящ момент

Електрическата G-класа има четири двигателя и невероятен въртящ момент

Емблематичният Geländewagen става електрически, с масивна батерия от 116 kWh, която осигурява 579 к.с. и 859 lb-ft въртящ момент.

2025-mercedes-g580-with-eq-technology

Емблематичният Mercedes-Benz G-Class отдавна е синоним на мощност и престиж, като се гордее с набор от мощни двигателни конфигурации от V6 до V12. Въпреки това, появата на електрическата G-класа, известна като G580 с EQ технология, бележи новаторски преход.

Това превозно средство заменя традиционните двигатели с вътрешно горене с чисто електрическа настройка, включваща четири мотора, по един за всяко колело, превръщайки Geländewagen в двигател с нулеви емисии.

Липсата на двигател с вътрешно горене не е просто намигване към екологичното съзнание, а предефиниране на възможностите на автомобила, особено извън пътя.

Електрическата G-класа има четири двигателя и невероятен въртящ момент

Новата електрическа G-класа е не само иновативна промяна в технологията за задвижване, но значително подобрение в производителността. Всеки от четирите мотора допринася за обща мощност от 579 конски сили и впечатляващ въртящ момент от 859 фунта фута, засенчвайки най-близкия си бензинов колега, AMG G63, както по мощност, така и по въртящ момент.

Това преминаване към електрически двигатели не само повишава мощността, но също така променя начина, по който се доставя тази мощност. Електрическите превозни средства са известни със своя мигновен въртящ момент и G580 не е изключение, осигурявайки незабавна реакция без забавяне, рязък контраст с традиционните превозни средства с двигател с вътрешно горене, където въртящият момент нараства с оборотите.

2025-mercedes-g545680-with-eq-technology

Тази електрическа настройка позволява на G-класата да ускори от 0 до 60 мили/ч за респектиращите 4,6 секунди. Въпреки че е малко по-бавен от задвижвания с газ AMG модел, важно е да се отбележи, че идентичността на G-класата никога не е била обвързана единствено със скоростта.

Неговата същност се крие в офроуд способностите му, а електрическата версия го подобрява с прецизното си разпределение на мощността, което е от решаващо значение за трудни терени и стръмни наклони.

Електрическата G-класа превъзхожда офроуд условия, оборудвана с набор от функции, които използват нейната електрическа архитектура за превъзходно представяне в сурови среди. Способността му да минава през 33,5 инча вода – подобрение в сравнение с G550 и G63 – допълва капацитета му да изкачва странични склонове до 35 градуса и да навигира през препятствия с 9,8 инча просвет между осите.

202512345-mercedes-g580-with-eq-technology

Тези възможности са подсилени от 32-градусов ъгъл на заход, 30,7-градусов ъгъл на отклоняване и 20,3-градусов ъгъл на прекъсване, което гарантира, че G-класата може да се справи с почти всяко офроуд предизвикателство.

Освен това автомобилът включва модерна технология като виртуални блокажи на диференциала, активирани чрез векторизиране на въртящия момент, адаптивни регулируеми амортисьори и уникална функция G-Steering, която намалява значително радиуса на завиване.

Тези технологични постижения не само запазват, но и подобряват легендарната офроуд мощ на G-класата, правейки я толкова способна, ако не и повече, от нейните предшественици с вътрешно горене.

2022345-mercedes-g580-with-eq-technology

В основата на възможностите на електрическата G-класа е масивна батерия от 116,0 киловатчаса, интегрирана в рамата на стълбата на автомобила за оптимално разпределение на теглото и по-нисък център на тежестта, като по този начин подобрява стабилността.

Тази батерия поддържа възможности за бързо зареждане до 200 киловата, което позволява бързо презареждане от 10 до 80 процента за приблизително 32 минути, което гарантира, че автомобилът може бързо да бъде готов за дълги разстояния или непрекъснати офроуд приключения.

2025-mercedes-g581560-with-eq-technology

Спецификата на гамата на автомобила остава неразкрита, но Mercedes намекна за значителен напредък в технологията на батериите, включително планове за въвеждане на химия със силициев анод.

Очаква се тази иновация да повиши енергийната плътност на батерията с 20 до 40 процента, което потенциално ще увеличи значително обхвата на шофиране и ще направи електрическата G-класа по-практична както за ежедневна употреба, така и за пътуване на дълги разстояния.

2025-mercedes-g515780-with-eq-technology

Електрическата G-класа поддържа традиционната квадратна, здрава естетика на своите предшественици, но въвежда няколко модификации, за да се приведе в съответствие с нейната електрическа природа. Затворената решетка, която се отличава с осветен контур, означаваща неговата електрическа идентичност, докато практичните промени като премахването на монтираната отзад резервна гума за кутия за съхранение на кабели за зареждане и инструменти адаптират дизайна на автомобила към новата му функционалност.

2025-mercedes-g512580-with-eq-technology

Аеродинамични подобрения като леко повдигнат преден капак, въздушни завеси при разширените арки на задните колела и модифицирана облицовка на А-колоните заедно работят за подобряване на ефективността, без да правят компромис с емблематичния дизайн на автомобила.

Вътре G-класата запазва усещането за лукс, познато на своите ентусиасти, с високотехнологични предложения като 12,3-инчови екрани и 360-градусова система от камери, осигуряващи футуристично изживяване при шофиране.

2025-mercedes-g58340-with-eq-technology

Тъй като Mercedes се готви да представи електрическата G-класа на американския пазар през моделната 2025 г. като Edition One, е ясно, че това превозно средство не е просто електрическа версия на стар фаворит, а насочено към бъдещето преосмисляне на това какво може да бъде луксозен SUV.

2025-mercedes-g58570-with-eq-technology

С напреднала технология за батерии на хоризонта, обещаваща още по-големи подобрения в обхвата и ефективността, електрическата G-класа е настроена да предефинира пазара на SUV от висок клас, предлагайки завладяваща комбинация от традиция, иновация и лукс, която със сигурност ще се хареса и на настоящите фенове и нови клиенти.