Skip to content
Начало » Безценните автомобилни гуми

Безценните автомобилни гуми

Всички шофьори сме запознати с устройството на автомобила, но често пренебрегваме профилактиката и поддръжката на основни части, от които зависи безопасността на пътя и приятното изживяване зад волана. Сред тях, на челно място се подреждат автомобилните гуми.

Автомобилните гуми могат да бъдат различни видове по отношение на тяхното предназначение, но основните им функции са доброто сцепление с пътната настилка и осигуряването на стабилно управление и безопасно движение на превозното средство.

Безопасността винаги е на първо място  

Качеството на гумите най-явно се откроява при затруднени условия и в кризисни моменти. Винаги трябва да се опитваме да предвидим нежеланите ситуации, опасната пътна обстановка и климатични влияния, за да можем своевременно да предприемем нужните мерки за осигуряване на максимално спокойствие и безопасност още преди да сме поели на път.

Два еднакви автомобила в една и съща ситуация, но с различен тип гуми, ще имат съвсем различно изживяване. Спирачният път и стабилното управление са ключов фактор за предотвратяване на много рискови ситуации, а те зависят именно от качеството, вида и състоянието на гумите на колата.

Климатичните особености са фактор, който никога не бива да пренебрегваме. От голямо значение е да знаем кога трябва да сменим гумите спрямо нуждите за сезона.

Законът за движението по пътищата изисква в периода от 15 ноември до 1 март автомобилите да бъдат оборудвани със зимни гуми (или гуми, чийто протектор е с дълбочина не по-малка от 4 мм). Тъй като протекторът им е направен от еластичен материал, който не се втвърдява при студено време, зимните гуми осигуряват максимално сцепление със заледена или заснежена настилка. За това помагат и специфичните грайфери с множество ламели, които помагат за по-устойчив контакт с пътя. Зимните гуми се обозначават със символ „М”.

Използването на зимни гуми през лятото не е толкова фатално, но е крайно неподходящо, защото при шофиране върху нагорещен асфалт те омекват и е възможно напълно да загубят качествата си. При топло време, зимните гуми имат и по-дълъг спирачен път. Грайферите пък, така полезни в студените дни, при наводнена настилка през лятото, носят сериозна заплаха от аквапланинг.

От 1 март до 15 ноември е периодът, в който използваме нашите летни гуми (допустимата минимална дълбочина на протектора е 1.6 мм). Материалите, от които са произведени, са твърди и устойчиви на високата температура, която се отделя при триенето на гумите с нагорещената настилка. Те са подходящи и при шофиране върху мокър път. Ще разпознаем летните гуми по символа „S”.

Използването на летни гуми през зимата е изключително опасно и трябва да се избягва на всяка цена.

Съществуват и всесезонни гуми, които обаче имат доста съществени недостатъци в сравнение с другите два вида и се считат за неподходящи за Българския климат.

Смяна на автомобилни гуми

На всеки 4-5 години автомобилните гуми трябва да се заменят с нови, тъй като с времето се втвърдяват и стават неефективни.

При смяна на гумите е изключително важно те да бъдат от една марка, размер и конструкция. В краен случай, ако се различават, задължително да се поставят по двойки, така че на едно ос да бъдат еднакви.

Компромисите с цената не бива да ни изкушават. Гумите винаги трябва да се купуват НОВИ и възможно най-скоро произведени. Датата на производство може да видим на самата гума (DOT). Важно е да я проверим преди покупката, защото някои търговци продават стари гуми, стояли с години в склада, на цената на новите.

Колкото и да е ограничен бюджетът ни, да си купим използвани гуми е опасно и безотговорно. Закупуване на кола втора употреба може да е икономичен начин да се сдобием с добър автомобил, но цената, която ще платим за гуми втора ръка, може да е нечий живот.

Преглед и профилактика

За да удължим трайността им, а и за да си осигурим спокойствие, автомобилните гуми трябва да минават редовен технически преглед и профилактика.

Винаги преди да поемем на дълъг път, трябва да проверим налягането на въздуха в гумите.

Нормалното налягане на гумите се определя от производителя на автомобила и най-често е указано с лепенка върху вътрешната долна част на вратите. Ако няма такава, за повечето автомобили е препоръчително налягането да не пада под 1.9 бара.

Пониженото налягане е много опасно, защото води до неустойчиво управление както на завоите, така и при движение направо. Гумите се износват неравномерно, което съкращава живота им.

Ниското налягане в гумите е причина за преразход на гориво и пренатоварване на двигателя, защото създава по-голямо съпротивление при движение на автомобила.

Други основни изисквания, за които е важно да следим са товарният и скоростният индекс.

Товарният индекс е комбинация от цифри, с който се определя максималния товар, който може да издържи гумата при скоростта определена със скоростният индекс. При превишаване на товароносимостта, има опасност гумите да прегреят и да станат негодни.

Скоростният индекс се обозначава с буква и показва максималната скорост, до която гумата може да понесе товар, отговарящ на товарния ѝ индекс.

И двете са отбелязани на самата гума.

Високата скорост е предпоставка за множество инциденти на пътя. Относно автомобилните гуми, тя може да причини прегряване, изпускане на въздух и дори експлозия на гума. Всичко това води до нестабилно управление и възможност за сериозни пътни произшествия.

Не на последно място, да не забравяме и резервната гума. Тя трябва да влиза в употреба винаги, когато имаме съмнение за неизправност в някоя от останалите и също подлежи на редовни проверки и профилактика. Изборът на правилни гуми е също толкова важен, колкото и избора на самия автомобил. Преди всичко трябва да мислим за безопасността – нашата и на останалите, и да бъдем разумни в и извън автомобила.

Автор: Теодора Димитрова