Skip to content
Начало » Коли втора ръка

Коли втора ръка

Автомобилите втора употреба са чудесен избор за начинаещи шофьори, които тепърва ще развиват уменията си на пътя.

При покупка на използвана кола, не трябва се действаме прибързано, а е нужно да отделим време, за да придобием ясна визия за това какво търсим в един автомобил, да изчислим с какъв бюджет разполагаме и най-вече – да вземем мерки за предпазване от некоректни търговци.

Бюджет

Без значение какво ще купуваме, най-важното е да знаем с какви средства разполагаме. За това преди да изберем бъдещия си автомобил, трябва да имаме реалистична представа, каква цена сме способни да заплатим за него.

Нека не забравяме, че при закупуването на кола втора ръка, освен обявената продажна цена, ще следват и допълнителни разходи. Те ще са необходими за освежаване на употребявания автомобил – смяна на масла, течности, филтри, ремъци. И това в най-добрия вариант. Не са малко случаите, при които ремонтът излиза повече от платената сума за самата кола.

При регистрацията на превозното средство също ще срещнем разходи – такси, застраховка, технически преглед.

Трябва да предвидим и сума за данъци, гориво, винетки, консумативи и други подобни. Общо взето, добре е да имаме предвидени едни 20-30% върху обявената цена за автомобила.

Избор на автомобил

След като сме определили границите на бюджета, можем да започнем с проучването на марки и модели. Нужно е да се запознаем с възможно най-много подробности, отнасящи се за конкретния автомобил – технически характеристики, функции, части (качество, продължителност на живота, как можем да си набавим нови, ако се налага).

Тази информация лесно ще открием в интернет или в техническите справочници и ръководства. Добре е по възможност да се посъветваме и със специалист автомонтьор или с познати, които имат повече опит и познания от нас.

Когато си избираме кола, тя трябва да отговаря на нашите изисквания и потребности. За това е от значение за какво ще я използваме, къде ще я караме, каква продължителност ще шофираме, колко често, по какви пътища. Тези фактори са от огромно значение, защото спрямо тях можем да определим плюсовете и минусите на даден автомобил втора ръка.

Избор на търговец

Вече имаме парите и знаем каква кола искаме. Остава въпросът от къде да си я купим. Основните варианти са два – от частно лице или от автокъща/борса.

Закупуването на кола директно от собственик обикновено се случва или с помощта на познати, или чрез сайтовете за продажба на автомобили втора употреба. Този човек може да ви даде по-подробна информация за автомобила, отколкото търговеца от автокъщата, понеже най-вероятно той самият я е шофирал. Дали има желание за това – въпрос на късмет.

Не е нужно да подхождаме към всеки с недоверие, но е добре да си имаме едно на ум, що се отнася за купуване на използвана кола. За това и трябва да сме подготвени с въпроси, които ще ни помогнат да получим нужната информация – на колко години е колата; колко километра са изминати с нея; колко време е карана; колко собственика е имала; през какви ремонти е преминала и нуждае ли се в момента от такива; къде е била съхранявана; кога последно е минала технически преглед; претърпявала ли е катастрофи и др.

Същите въпроси е желателно да отправим и към търговците от автокъщите. Не винаги обаче ще получим изчерпателен отговор, понеже колите често са внос от чужбина.

Ако сме се насочили към автокъща, трябва да сме наясно, че колата вероятно ще е минала някакъв ремонт, за да придобие по-представителен вид. От нас вече зависи при огледа да бъдем наблюдателни и най-вече да знаем какво да гледаме.

Оглед на колата

Двигател, спирачки, скоростна кутия, ходова част – това са най-важните неща, които трябва да инспектираме. Имайки предвид, че ще купуваме използвана кола, не трябва да ни изненадва, ако някои неща имат нужда от ремонт. Важното е проблемите да не са такива, че ремонта да надвиши продажната цена.

В салона трябва да проверим състоянието на волана, педалите, скоростния лост. Работят ли климатика и парното, какво е състоянието на прозорците и уплътнението, функционират ли всички бутони. Запазена ли е тапицерията, има ли петна и разкъсвания по нея.

При външния оглед е добре да внимаваме за удари по колата, ръжда, ожулвания по боята. Препоръчително е да направим и един качествен тест драйв преди финализирането на покупката.

При избора на коли втора употреба, най-голямо спокойствие и сигурност ще получим, ако имаме на разположение надежден автомонтьор, който ще ни помогне с огледа и честно ще отговори на всичките ни въпроси.

Още по-добре би било, ако можем да заведем автомобила на преглед в автосервиз преди да го подкараме към вкъщи.

Закупуването на използвана кола е икономичен начин да се сдобием с качествен автомобил, който ще ни служи с години. Изборът на такъв обаче изисква време и предварителна подготовка, за да сме спокойни, че ни предстоят много приятни и безопасни моменти на пътя.

Автор: Теодора Петрова