Skip to content
Начало » Mercedes-Benz GLG, често наричан “mini G-Class”

Mercedes-Benz GLG, често наричан “mini G-Class”

Mercedes-Benz GLG, често наричан “mini G-Class” или “baby G-Class”, е дългоочакван автомобил, който черпи вдъхновение от емблематичния Mercedes G-Class. Той е проектиран да предлага познат силует в по-практичен размер, наподобяващ намалена версия на EQG с характерните дизайнерски елементи на G-класата. Очаква се този кросоувър да има здрав външен вид, черпейки значително вдъхновение от легендарната G-класа, повече от по-малкия модел GLB. Предвижда се да има подобна кутия форма, с леко модернизирана предница


GLG е обект на спекулации и очаквания от години. Въпреки популярността му, все още няма потвърдена дата на пускане на пазара за 2026 Mercedes-Benz GLG-Class. Що се отнася до възможностите на електрическите превозни средства (EV), Mercedes потвърди, че EV на платформата MMA, която включва GLG, ще поддържат 800-волтова акумулаторна система, способна да зарежда от 10% до 80% само за 30 минути. Въпреки това, конкретни подробности за двигателя, батерията и други технически спецификации остават неизвестни.

Mercedes-Benz GLG, често наричан "мини G-класа"


Що се отнася до ценообразуването, “бебето” Mercedes-Benz G-Wagen се очаква да започне в ценови диапазон между €51 000 и €60 000, което е значително по-ниско от пълноразмерния SUV G 550, който започва от €130 000. Това позиционира GLG като по-достъпна опция за онези, които желаят престижа и дизайна на G-класата в по-компактна и достъпна форма.


GLG има за цел да бъде конкурент на Range Rover Sport, особено по отношение на неговите офроуд способности. Очаква се стандартно да се предлага с офроуд технологичен пакет, включително регулируемо по височина въздушно окачване и три блокировки на диференциала, което го прави много подходящ за пресечени терени.


Очаква се дизайнът на GLG да включва по-дълъг заден надвес, позволяващ просторен интериор, който може удобно да побере до седем пътника. Освен това има опция за трети ред седалки, които могат да се повдигат или сплескат с натискане на бутон. Очаква се опциите за задвижване да бъдат разнообразни, черпейки от съществуващата гама на Mercedes: четири, шест и осемцилиндрови двигатели, заедно с plug-in хибриден вариант, включващ 90 kW електрически модул.