Skip to content
Начало » Lexus GX 550 от 2024 г. – стар Land Cruiser за един нов свят

Lexus GX 550 от 2024 г. – стар Land Cruiser за един нов свят

2024-Lexus-GX-550-1

14,0-инчов сензорен екран и 349 конски сили V-6 модернизират формулата на стария LX 450, създавайки още по-голям комфорт.

LX стана по-голям през последните години, жертвайки част от грубото си поведение на олтара на лукса. Но Lexus не е забравил, че усещането за преустроено качество и офроуд способности продават SUV.

Влезте в 2024 с GX 550. Неговият 3,4-литров V-6 с двоен турбокомпресор прави 349 конски сили и 479 lb-ft., така че не се тревожете за V-8 на последния модел. Най-важното е, че новият GX запазва конструкцията на каросерията върху рамата и стандартното задвижване на четирите колела с нисък диапазон с централен заключващ се диференциал, докато новият за 2024 г. модел Overtrail връща обратно в гамата заключващ се заден диференциал.

Бърза статистика 2024 Lexus GX 550 Overtrail+
Двигател 3.4-литров Twin-Turbo V6
Мощност 349 конски сили / 479 паунд-фута
Тип задвижване Задвижване на четирите колела
Капацитет на теглене 9 063 паунда
Тествана цена 79 810 $
В продажба пролетта на 2024 г

Дизайн

2024-Lexus-GX-550-16

Споделяйки общи части с глобалния Toyota Land Cruiser Prado и Land Cruiser за американския пазар, Lexus GX притежава много изчистен дизайн, с ниска линия на колана и по-тънки, по-вертикални А-колони за подпомагане на видимостта. Характерният мотив на вретеновата решетка на автомобилния производител изглежда драпиран през предния край на GX, а предният му капак се нагъва и се спуска в центъра, към носа, за да подпомогне разположението на предните колела и да осигури по-добър изглед към пътя отпред.

Вътре в кабината не е особено ярко, с доста алуминий и малко дървена облицовка, появяваща се на централната конзола. Плиткото арматурно табло с плоска повърхност има напълно хоризонтална горна част, което придава на интериора определено военна атмосфера – утилитаристите ще го харесат, а хедонистите ще кажат, че е суров и скучен.

2024-Lexus-GX-550-15

Под широките си рамене Lexus GX премахва стария си V8 с недостатъчна мощност в полза на мускулест 3,4-литров V6 с двойно турбокомпресор, произвеждащ 349 конски сили (с 48 коня над предишния) и въртящ момент от 479 фунта фута (с зашеметяващо 150). 10-степенна автоматична трансмисия заменя шестстепенна, а всички комплекти получават постоянна система за задвижване на четирите колела със заключващ се централен диференциал и избираем нисък диапазон, точно като този стар LX 450. Както и конструкцията на каросерията върху рамата, което прави Lexus GX е уникален сред луксозните SUV автомобили от среден клас.

Създаден с цел

2024-Lexus-GX-550-14

Тази е една от ключовите точки за продажба на GX; след дебюта си през 2004 г., грубият Lexus стана любимец на офроуд и сухопътните автомобили. Lexus очевидно е наясно, поради което има нов модел Overtrail на стойност $69 250 в гамата за 2024 г. Ключовите подобрения за Overtrail включват специфични за тапицерията 18-инчови джанти и 33-инчови гуми за всякакъв терен, адаптивни амортисьори, настройка на системата за управление на терена, контрол на обхождането при ниска скорост и 360-градусов монитор за много терени с изгледи под автомобила.

Най-важното обаче е електронната кинетична система за динамично окачване (E-KDSS) на Overtrail. Затягайки се при скорост за по-добра стабилност и облекчавайки назад над терена, за да осигури здравословен 25 инча ход на колелото при големи неравности.

2024-Lexus-GX-550-10

Нека сме честни: E-KDSS прави чудеса. Можете да почувствате как гумите и окачването се движат под вас – въвличайки ви в изживяването, вместо да ви изолират от него – но Lexus винаги е сигурен.

2024-Lexus-GX-550-3

360-градусовата камера е удобна на пътеката, позволявайки избора за изглед под автомобила, който подпомага поставянето на гумите над препятствията, или разделен изглед отпред, който позволява да избегнем пустинните ивици.

За щастие, GX има много повече мощност от легендарния си предшественик и лесно се справя с това. Турбо забавянето почти не съществува и в нисък диапазон е лесно да се приложи точното количество газ, за да се преодолеят големи неравности, без да бъдете изненадани от внезапен прилив. Електрическият сервоусилвател на волана е достъпен по подобен начин, осигурявайки достатъчно обратна връзка при препятствия.

2024-Lexus-GX-550-16-1

Въпреки че пътеките в Тусон, са на нивото на Ескалатора на Моаб към ада или Рубикон на езерото Тахо, те все пак са достатъчно предизвикателни, за да подскажат, че Lexus GX наистина е толкова преустроен, колкото тази стара Серия 80. Собствениците, които карат чисто новите си SUV офроуд, ще намерят точния баланс между технологична помощ и механично удоволствие – вие все още сте този зад волана, който върши работата, но Lexus е там, за да ви помогне ръка, когато имате нужда.

2024-Lexus-GX-550-10-1

Плащане на Piper

Рядко се среща превозно средство, което не изисква нищо в замяна на своите способности, а в случая с Lexus GX, той не е толкова спокоен на пътя, колкото някои от съперниците му с едно тяло. Lexus конкретно цитира BMW X5 и Mercedes-Benz GLE като свои ключови конкуренти, но GX просто не е толкова удобен или спортен като немските си колеги.

Например, гумите за всякакъв терен на модела Overtrail издават много шум и вибрации, докато моделът Premium+ от среден клас, който Lexus очаква да бъде най-големият продавач, показва известно удряне на гуми върху намазани с катран пукнатини и бетонни разширителни фуги от своя магистрално ориентирана гума.

2024-Lexus-GX-550-8

И двата модела GX, возят гладко по магистралата, с контролирани движения на тялото по завои. Прекалено лекото кормилно управление е точно и директно. Още по-добре, изправеното предно стъкло и обемистите огледала не създават шум от вятъра. Не е съвсем тихо като LS400 в купето, но GX не е далеч. Както се оказва, цената е по-разумна от очакваното. Но всеки, който идва от един от тези немски SUV, ще трябва да свикне с откровено грубия характер на Lexus. GX може да е изискан камион, но все пак е камион.

Вътрешно пространство

2024-Lexus-GX-550-4

GX ще се предлага в шест нива на оборудване: Premium, Premium+, Overtrail, Overtrail+, Luxury и Luxury+. Първите четири стъпала на стълбата получават гъвкавата симулирана кожена тапицерия NuLuxe на Lexus, докато луксозните облицовки са с полу-анилинова кожа. Първите два реда седалки предлагат много място за главата и опора за бедрата, което прави GX доста приятно място за четирима души, където да прекарват времето си – все пак пети пътник отзад може да има значение. Всички с изключение на близнаците Overtrail също получават трети ред, но той се използва най-добре при спешни случаи, тъй като намалява товарното пространство до само 10,3 кубически фута.

2024-Lexus-GX-550-5

Сгънете го плоско и оставате със здрави 40,2 куба, разширяващи се до 76,9 със свалени седалки. Overtrail се справя още по-добре, тъй като дори не предлага трети ред, който да заема място, когато е сгънат. Товарът достига до 45,6 кубически фута зад втория ред или 90,5 кубически фута зад предните седалки.

14,0-инчов централен сензорен екран и 12,3-инчов цифров инструментален панел са стандартни за всички облицовки и управляват информационно-развлекателна система, споделена с други продукти на Lexus и Toyota. Но тук работи по-добре, отколкото другаде, благодарение на функционалните превключватели, които постоянно заемат колона от лявата страна на екрана. Когато използвате CarPlay или Android Auto на други автомобили Lexus, тези бутони изчезват, което затруднява превключването обратно към собствените приложения. Говорейки за това, дублирането на смартфон е безжично.

2024-Lexus-GX-550-13

Кеш енд кери

Очаква се добре оборудваният Premium+ за $69 250 да бъде най-големият продавач през първата година на GX, през която Lexus очаква да достави общо 34 000 средни SUV-а в клиентските гаражи. Автомобилният производител също така залага много на двата класа Overtrail и Overtrail+, които се очаква да обхванат 30 процента от продажбите на GX между тях.

2024-Lexus-GX-550-9

Overtrail+ е оборудван със стандартни масажиращи седалки, автоматична помощ при паркиране и няколко други лукса, за да оправдае началната си цена от $77 250. Двуцветна боя, охладителна кутия на централната конзола, аудио на Mark Levinson и проекционен дисплей водят до общата цена от $79 810.

Най-директният конкурент на GX е Land Rover Defender, който започва от $62 075 за четирицилиндров двигател с четири врати. Изберете конкурентния по мощност шестцилиндров двигател и оставате с базова цена от $69 375. Оборудвайте го като Overtrail+ и Defender, доста конкурентен на цена от $78 575, особено като се има предвид неговият атрактивен, но здрав интериор и статус. Въпреки това GX е по-лесен за качване и шофиране с помощни средства за шофиране извън пътя, които са по-интуитивни и по-малко натрапчиви от технологичния Defender. И точно като оригиналния LX 450 и неговия съвременен съперник Range Rover, Lexus е по-малко забележим – сигурен избор, а не ориентиран към статуса.

2024-Lexus-GX-550-6

Често задавани въпроси

Lexus GX хибрид ли е?

Не, поне още не. Lexus ще предложи GX с хибридизирано задвижване, но подробности не са публикувани. Засега GX 550 е с V6 с двоен турбокомпресор, който произвежда 349 конски сили и получава 17 мили на галон комбинирано.

Може ли Lexus GX да тегли ремарке?

Да, и то тежко. Lexus GX от 2024 г. има минимален капацитет за теглене от 7601 паунда, като правилно оборудваните модели са оценени да теглят до 9096 паунда.

2024-Lexus-GX-550-2

2024 Lexus GX 550 Overtrail+

Двигател с двойно турбокомпресор 3,4-литров V6
Мощност 349 конски сили / 479 паунд-фута
Скоростна кутия 10-степенна автоматична
Тип задвижване Задвижване на четирите колела
Скорост 0-60 MPH 6,5 секунди
Максимална скорост 109 мили в час
Ефективност 15 град / 21 магистрала / 17 комбинирано
Пътен просвет 8,9 инча
Теглене 9063 паунда
Тегло 5,666 паунда
Капацитет за сядане 5
Обем на товара 45,6 / 90,5 кубични фута
Базова цена $62 900 + $1350 Дестинация
Базова цена $77 250
Финална цена $79 810

Tags: