Skip to content
Начало » Първо тестово шофиране: Aston Martin Valor доказва съвършенството

Първо тестово шофиране: Aston Martin Valor доказва съвършенството

С V-12 и ръчна, тази кола е специална и е с ограничен брой.

Първо шофиране Aston Martin Valor доказва съвършенството

Когато Aston Martin Valor дойде грандиозно през 2023 г., той предизвика значителен шум в автомобилния свят, разделяйки рязко мненията. От една страна, критиците заклеймиха ексклузивността му, твърдейки, че автомобил от лимитирана серия, достъпен само за 110 купувачи на солидна цена, е лукс, на който малцина могат да се поглезят.

От друга страна, почитателите отпразнуваха Valor като олицетворение на автомобилния блясък, чудо на инженерството и дизайна, което наистина се откроява на пренаселения пазар.

Преминаване към изключителност

Преминаване към изключителност

Стратегията на Aston Martin с Valor отразява по-широка тенденция в луксозната автомобилна индустрия, където ексклузивността и изработката по поръчка стават все по-ценени. Производители като Bentley, Rolls-Royce, Ferrari и Morgan навлизат по-дълбоко в сферата на ултра-ексклузивните модели с ограничени серии.

Тази тенденция не е само за предлагане на автомобил, а за предоставяне на уникално изживяване при притежание, което се харесва на най-богатите и претенциозни клиенти.

Тъй като тези марки продължават да се грижат за пазарната ниша на колекционери и ентусиасти, привлекателността да притежаваш нещо рядко и необикновено става все по-силна.

Бързи спецификации: Aston Martin Valor

Бързи спецификации

Двигател: Twin-Turbo 5.2-литров V-12
Мощност: 705 конски сили / 555 паунд-фута
Скоростна кутия: Шестстепенна механична
0-60 MPH: 3,5 секунди (приблизително)
Цена: £1,5 милиона+

Дизайн

Дизайн за гледане

Aston Martin Valor е визуален шедьовър. Дизайнът му черпи вдъхновение от единствения Victor, който сам по себе си е почит към класическия Aston Martin V-8 Vantages и състезателната кола с уникално име „The Muncher“. Естетиката на Valour е смесица от модерна агресия и носталгична елегантност.

Предната част на автомобила разполага с изпъкнала, широка решетка, която служи за две цели: действа като броня за ниска скорост и насочва въздуха към огромния двигател под капака. Задната част на автомобила е доминирана от голям интегриран спойлер, който подобрява както външния вид, така и аеродинамичната ефективност.

Aston martin valour first 7drive review

Една от отличителните черти на Valour са иновативните задни светлини. Първоначално концептуализирани за 2014 DP-100 Gran Turismo Vision, тези светлини най-накрая стигнаха до производство с хиперавтомобила Valkyrie и бяха елегантно включени в дизайна на Valour.

Тези светлини, заедно с множество други вдъхновени от ретро детайли, гарантират, че Valor е автомобил, който привлича вниманието от всеки ъгъл, като държи зрителите заинтригувани с часове.

Интериор: смесица от старо и ново

Интериор смесица от старо и ново

Отвътре Valor продължава да впечатлява. Въпреки че интериорът му е базиран на предишното поколение Vantage, той включва уникални елементи, които го отличават. Отвореният скоростен механизъм и изпъкналият бутон на стартера са особено впечатляващи. Кабината може да включва познати форми на HVAC отвори, екрана на информационно-развлекателната система и волана от стария Vantage, създавайки смесица от старо и ново, която е едновременно очарователна и донякъде анахронична. Въпреки това, тези елементи добавят характер и носталгия, предизвиквайки усещане за история и приемственост.

Изпълнение: Звяр под капака

Изпълнение Звяр под капака

Под елегантния екстериор на Valour се крие мощност. Автомобилът е изграден върху силно модифицираната платформа на последното поколение V-12 Vantage. Той разполага с 5,2-литров V-12 двигател с двоен турбокомпресор, който произвежда удивителните 705 конски сили и 555 паунда фута въртящ момент. Този двигател осигурява вълнуващо изживяване при шофиране, предоставяйки повече мощност, отколкото може да се очаква в автомобил с неговия размер. Valor може да надхвърли 200 мили в час, а ускорението му от 0 до 62 mph е по-бързо от това на неговия предшественик, V-12 Vantage.

Една от най-отличителните характеристики на Valor е неговата ръчна скоростна кутия. В ера, в която доминират автоматичните системи и системите с двоен съединител, включването на шестстепенна ръчна скоростна кутия е намигване към любителите на традиционното шофиране.

Aston-martin-1valour-first-drive-review

Решението на Aston Martin да предложи ръчна скоростна кутия в такъв ексклузивен модел подчертава ангажимента на компанията да осигури чисто изживяване при шофиране.

Докато автоматичната скоростна кутия може да предложи по-бързи времена за обиколка, ръчната скоростна кутия гарантира, че водачът остава напълно ангажиран и свързан с колата.

Персонализиране: Изработено до съвършенство

Персонализиране: Изработено до съвършенство

Aston Martin Valor предлага широки възможности за персонализиране, което позволява на всеки собственик да приспособи колата според своите предпочитания. Независимо дали става въпрос за външната боя, вътрешната тапицерия или други детайли, почти всеки аспект на Valor може да бъде персонализиран.

Една забележителна опция е тапицерията от туид, която се оказа толкова популярна, че един производител на тъкани напълно разпродаде. Това ниво на персонализиране гарантира, че няма два напълно еднакви Valour.

Изживяване при шофиране: Симфония на колела

Изживяване при шофиране

Стартирането на Valor е преживяване само по себе си. Натискането на големия кристален бутон на стартера съживява V-12 двигателя с гръмотевичен рев, който скоро преминава в изтънчено, мощно бръмчене. Въпреки огромната мощност на двигателя, автомобилът се усеща изненадващо компактен и пъргав, създавайки вълнуващо шофиране.

Съединителят има задоволително тегло, осигурявайки физическа връзка с автомобила, докато дървеният скоростен лост предлага тактилно, ангажиращо изживяване при превключване. Всяка смяна на предавките щраква задоволително на мястото си, предизвиквайки визии за състезателна слава и героичност на шофирането от старата школа.

Aston martin valour 4first drive review

По-специално третата предавка демонстрира огромната мощ на Valour. Ускорението е безмилостно, бутайки водача обратно на седалката му, докато скоростта нараства без усилие. Изживяването при шофиране е едновременно вълнуващо и възнаграждаващо, особено в най-агресивния режим „Track“. Този режим максимизира отзивчивостта на двигателя, превръщайки Valor в удоволствие за шофиране както на пътя, така и на пистата.

Управлението на автомобила е друг акцент, предлагащ лекота, без да жертва обратната връзка. Управлението на Valour е прецизно и отзивчиво, което насърчава водача да натиска по-силно в завоите. Сцеплението на автомобила е значително, осигурявайки увереност и стабилност дори при високи скорости. Всяко шофиране с Valor е ново приключение, като колата реагира с нетърпение на командите на водача.

Плюсове и минуси:

Професионалисти

Зашеметяващ V12 двигател
Невероятен дизайн
Включване на ръчна скоростна кутия
Широки възможности за персонализиране, включително уникални възможности за избор на тапицерия

Минуси:

  • Ограничена наличност, което го прави изключителен лукс
  • Някои остарели интериорни елементи
  • Инфотейнмънт системата може да бъде по-модерна
aston martin valour

Заключение

Aston Martin Valor е нещо повече от кола; това е изживяване. Неговата комбинация от сурова мощност, изискан дизайн и завладяваща динамика на шофиране го правят забележителен в света на високопроизводителните превозни средства. Въпреки че ограничената му наличност и високата му цена означават, че не е достъпен за всеки, тези, които могат да си го позволят, получават изживяване при шофиране като никой друг.

Със своята ръчна скоростна кутия, впечатляващ външен вид и огромна мощност, Valor е празник на радостта от шофирането, насочен директно към ентусиастите, които ценят фините детайли и чистата връзка между водач и машина.