Skip to content

Запознайте се с Pagani Huayra R, хиперкар само за писти, базиран на пътния легален модел Huayra и ограничен само до 30 бройки. Всеки екземпляр ще струва на заинтересованите купувачи 3,1 милиона долара без данъци.

Новият Huayra R идва точно 12 години след представянето на умопомрачителния Zonda R на автомобилното изложение в Женева през 2009 година. Година преди това Пагани вече работеше върху пътната кола Huayra и именно желанието за свобода породи Zonda R. С изтичането и края на жизнения цикъл на Huayra, Хорацио и екипът му решиха да повторят същия подвиг за свобода чрез новата Huayra R.

Това ще бъде хиперкар и най-екстремният модел Pagani до момента. Pagani искат да върнат звуците на F1 от 80-те, като за целта са се обединили със специалистите по двигатели HWA AG, за да създадат 6.0L атмосферен V12 само за този нов модел. Редовният Huayra има 6.0L V12 Biturbo от AMG, който звучи напълно различно от атмосферния агрегат. Този нов ‘V12-R’ произвежда 850 к.с. при 8250 об/мин и максимален въртящ момент от 750 Нм, налични между 5500 и 8300 об/мин. След това тази мощност се прехвърля към задните колела чрез нова 6-степенна последователна скоростна кутия. Двигателят тежи само 198 кг и може да развърта до 9 000 об/мин.

Изпускателната система е изработена от Inconel точно като автомобилите от F1 и може да бъде снабдена с ауспуси, за да отговаря на звуковите разпоредби на състезателните писти. Теглото е намалено до минимум, като везната показва само 1050 кг.

Окачването се отличава с независими двойни носачи, изработени от кована алуминиева сплав с винтови пружини и електронно контролирани амортисьори.

Галерия: