Skip to content

Компанията BMW официално показа на бял свят своето пилотно електрическо „гран купе“ – стилния седан i4. Премиерата на автомобила трябваше да бъде на автосалона в Женева, но заради отмяната му немците избраха онлайн-предаване от Мюнхен, където догодина започва производството на серийния вариант.

По-голяма част от информацията беше обявена още преди премиерата, като оставаше да видим някои детайли от дизайна. Концептуалният i4 има огромна решетка на радиатора, която в случая е само декор, зад който са разположени датчиците на системата за автопилот. Предната броня е останала без ненужните въздухозаборници, а като цяло седанът напомня на купе, като външните огледала са заменени от камери (те вероятно ще отпаднат при серийния вариант).

Отличителна черта на салона е огънатият към водача широк дисплей, комбиниращ мултимедийната система и приборният панел. Подобна технология ще бъде интегрирана и при електрическият кросоувър iNext, който също ще види бял свят през 2021 г.

Потвърдени бяха и техническите характеристики на автомобила. BMW Concept i4 се задвижва от електродвигател с 530 к.с. и батерия с капацитет 80 кВт/ч, които осигуряват пробег от 600 км с едно зареждане (по цикъла WLTP). Същите характеристики ще има и серийният електромобил, който ще бъде конкуренция на Tesla Model 3.

Галерия:

Видео: