2017 Aston Martin Valkyrie

Култовият автомобилен производител Aston Martin показа нови снимки и обяви още детайли за така очаквания модел Valkyrie, за направата на който са обединени сили с Red Bull Racing.

Виждаме все по-добре силуета на колата, който наподобява до голяма степен състезателен болид. Голяма част от аеродинамичните компоненти са нови за нас – те са добавени след като беше показан първия прототип на тазгодишния автосалон в Женева. Нововъведения са например големите отверстия между предните калници и кокпита, за които инженерите гарантират, че осезаемо повишават силата на притискане.

За пръв път имаме и кадри от вътрешността на машината. Забелязваме, че седалките са инсталирани направо върху шасито от въглероден композит, следователно както в болид пътниците ще седят ниско и с протегнати напред крака.

Предното табло е опростено до само 2-3 бутона на централната конзола и централен сензорен екран. Продълговатият волан очевидно е взаимстван от автомобилите, състезаващи се на Льо Ман, и може да се изважда. Върху него са монтирани бутончета, с които водачът ще управлява повечето функции, както и километражът със спидометъра. Страничните огледала са заменени с два екрана вляво и вдясно, които са свързани с външни камери. Задно стъкло също няма.

Двигателят, който ще задвижва Valkyrie, е 6.5-литров V12 от Cosworth, комбиниращ се с хибридна система от Формула 1.

Техническите специфики все още не са обявени, но според обещаното от Aston Martin съотновешението между тегло и мощност ще е 1:1, което ни насочва към мисълта, че при тегло от 900 кг. машината ще разполага с 900 конски сили.

Хиперколата се очаква да дебютира през 2019 г., като са предвидени само 150 вече разпродадени екземпляра, всеки на внушителната цена от 2 милиона лири (или 2.24 милиона евро).

Aston Martin Valkyrie – фотогалерия:

Автор: Емануила Гавраилова