Skip to content
Начало » Спирачките – едно от най-важните неща при колите

Спирачките – едно от най-важните неща при колите

Спирачките са основна част от устройството на всеки автомобил.

В движение ги използваме, за да намалим скоростта на автомобила до пълното му спиране, а когато сме паркирали – за да го задържим на място. Всеки автомобил разполага с два вида спирачки: основна и ръчна спирачка. Основната спирачка, наричана още работна, е с хидравлична спирачна уредба и при нея се използва спирачна течност.

Тя работи по следния начин: натискайки педала на спирачката, задвижваме бутало в главния спирачен цилиндър, което създава налягане на спирачната течност. Това налягане се предава на спирачните цилиндърчета, намиращи се на конзолите, на които са окачени колелата. От там се задвижват бутала, които притискат (изтласкват) спирачните накладки към въртящите се части (дискове или барабани), и триейки се, движението се забавя до спиране.

Ръчната спирачка е спирачката за задържане на място. Нейното устройство е механично и работи само върху задните колела. Тя се задейства, когато издърпаме спирачният лост. Тогава се опъват две стоманени въжета, които активират спирачните механизми.

Възможни проблеми със спирачките

Като отговорни шофьори, трябва да обръщаме внимание на всеки сигнал, който автомобилът ни изпраща. Такива могат да бъдат необичаен шум или частици, които колата изхвърля във въздуха. И двете може да са знак за износени накладки.

Износването на накладките зависи най-вече от:

– колко често използваме спирачките

– стилът ни на шофиране

– по какви пътища шофираме (по-интензивно износване се наблюдава в градска среда)

Ако натискайки спирачния педал усетим занасяне на колата вляво или вдясно, а сме сигурни в нормалното налягане на гумите, е възможно омасляване на накладките от едната страна, проникване на въздух в спирачния цилиндър на някое от колелата или в хидравличния тръбопровод. В тези случаи, шофирането непременно трябва да се преустанови до отстраняването на проблема.

Спирачната течност е друг основен елемент от спирачната уредба, който може да създаде сериозни неприятности по време на шофиране. При надвишаване на допустимата температура при движение, спирачната течност може да закипи и да образува газ. Последиците от това са опасни – спирачният педал омеква и потъва в пода, което прави спирането трудна задача.

Когато триещите повърхности са твърде нагрети, те не могат да изпълнява функцията си. По този начин се затруднява и работата на спирачните накладки, които няма да успеят да спрат въртенето на диска.

Проверка и профилактика на спирачната уредба

Проверка за износване на накладките трябва да извършваме при всяко съмнение за промяна в спирачната ефективност, необичаен шум при натискане на педала, изхвърляне на частици във въздуха и при закупуване на автомобил втора употреба. Смяната на накладките се извършва винаги в комплект за двете страни на моста.

Важен е и периодичният преглед на спирачната течност.  Прекалено ниското ѝ ниво може да е причина за произшествие на пътя. Ако нивото падне под минимума, ще светне контролната лампа на арматурното табло, при което незабавно трябва да долеем спирачна течност. Тя трябва да отговаря на стандартите на автопроизводителя и да е с гарантирано качество.

Обезвъздушаването на системата също трябва да се добави към редовната профилактика на спирачната уредба. Да не пренебрегваме и проверката на уплътнителите и спирачните маркучи. Те се сменят, ако по тях има пукнатини.

Спирачна уредба при спортните автомобили

Спирачките при спортните автомобили се различават значително от тези на личните. Спортните накладки са създадени от специален материал, който е годен да издържи на високи температури, защото колкото по-висока е скоростта на автомобила, толкова по-сериозно е нагряването. При състезания се използва спирачна течност, която може да достигне до точка на кипене над 300 градуса.

Безопасност при шофиране

Спирачната уредба играе основна роля за нашата безопасност по време на шофиране. За това е важно да следим за нейната изправност, така че да имаме възможност за предприемане на навременни мерки за отстраняване на всеки проблем.

Автор: Теодора Димитрова