Skip to content
Начало » Соларни автомобили

Соларни автомобили

От доста дълго време производителите на автомобили започнаха да търсят алтернативи на горивата в транспорта, с цел да се пестят ресурси и да не се замърсяват въздуха и земята.

През последните няколко години бяха разработени много хибридни модели, които работят както с бензинови горива, също така и чрез електрическа енергия.

Наред с тези технологии има и един сегмент, който би бил изключително ефективен, но все още е в процес на развитие и усъвършенстване. Това е използването на слънчевата енергия за задвижване на автомобили.

Първото нещо, което изниква в съзнанието на хората, които чуят за подобен тип автомобил е, че няма как той да бъде със стандартни размери, красива форма и да разполага с достатъчно мощност.

Талантливият дизайнер Питър Уилкинс изуми целия свят с представянето на уникалния си проект за суперспортен автомобил Фолксваген, по време на изложението в Swansea Metropolitan University, през 2010 г. Този умален модел автомобил впечатли не само със страхотен външен вид, но също така и със задвижване с помощта на слънчева енергия.

Все по-често се споменава и за създаването на първият по рода си соларен суперспортен автомобил, който ще разполага с фотоволтаични клетки, разположени в горните части на колата, и задвижващи един или повече електромотора.

Не отдавна от шведската компания Koenigsegg (Кьонигсег) представиха концептуален електрически автомобил – Quant, покрит с тънък слой соларна боя, доставяща допълнителна енергия на двата електромотора.

За сега можем само да гадаем и да очакваме с нетърпение изработката на   първият соларен спортен автомобил, който ще постави началото на една нова ера в автомобилостроенето.