Skip to content
Начало » Новото BMW Серия 1 носи емблема M1

Новото BMW Серия 1 носи емблема M1

Не можете да я премахнете!

2022 bmw m135i

Докато някои пуристи може да твърдят, че на превозно средство с предно предаване липсва родословието, достойно за уважаваната емблема на BMW, далновидните инженери в Мюнхен са на друго мнение. Най-новото им предложение, обновена серия 1, въвежда нова настройка с напречно монтирани двигатели.

Тази гама включва интригуващ трицилиндров вариант, отбелязващ отклонение от традиционно по-здравите задвижващи системи на BMW. На върха на тази серия е M135, който е изхвърлил “i” исторически добавено към името си – фин намек за развиващата се номенклатура на марката, който загатва за нещо повече от просто обновяване на модела.

2022 bmw m135i xdrive

Когато човек се задълбочи в спецификата на автомобила, задната емблема привлича специално внимание. Тук не става дума само за изпускане на буква от предишния M135i. Интересното е, че размерите на цифрите са променени: “M” и “1” запазват историческия си размер, но “3” и “5” са намалени. Тази корекция, макар и незначителна, може да подведе нетрениран наблюдател да обърка това превозно средство с много почитания M1, емблематичния суперавтомобил на BMW със средно разположен двигател от една отминала ера.

2022 bmw m135i xdrive-1

Всяко сравнение с M1 обаче спира до визуалната прилика. Класическият M1 остава уникална част в историята на BMW, като наследството му продължава само чрез концептуални наследници като M1 Hommage от 2008 г. и Vision M Next от 2019 г. – и двата отразяват духа на оригинала, вместо да служат като преки наследници.

2022 bmw m135i xdrive-2

Разликата в дизайна на значката – по-специално намаляването на размера на цифрите “3” и “5” – повдига интересен момент. Трябва да се отбележи, че новият M135 не разполага с 3,5-литров двигател, което може да оправдае първоначалното цифрово обозначение. Вместо това, тази промяна служи за друга цел, вероятно целяща да изравни модела визуално и стилистично с по-високите ешелони на гамата на BMW.

2022 bmw m135i xdrive-3

Това се доказва допълнително от възприемането на нови дизайнерски елементи: емблематичното “M” сега украсява предната решетка, разположение, което не е виждано преди при неговия предшественик, като по този начин издига неговия ръст.

Нещо повече, BMW е оборудвало M135 с допълнителни функции, запазени някога за неговите високопроизводителни M модели. Те включват четворни изпускателни системи и специфичния за M дизайн на огледалото, подобряващ както естетическата привлекателност на автомобила, така и неговия разказ за представяне. Подобни характеристики не само допринасят за по-спортен външен вид, но също така означават повишения статус на автомобила в гамата на BMW.

2022 bmw m135i xdrive-4

Интересното е, че M135 не е първият случай на BMW, който експериментира с подобни реконфигурации на значките. Подобен подход беше забелязан още през 2022 г. с представянето на M760e, където „M“ и „7“ бяха подчертани по подобен начин, докато други знаци бяха сведени до минимум. Въпреки че изглеждаше подобно на M7, всъщност не беше истински модел M7.

Този модел предполага стратегически, макар и непоследователен подход на BMW към дизайна на задните емблеми в различните модели, както се вижда с 2025 M440i, поддържащ традиционния формат, и електрически модели като i5 M60 и iX M60, изобразяващи M.

2022 bmw m135i xdrive-5

Подходът на BMW към дизайна на значките отразява по-широка стратегия за размиване на границите между M Lite и оригиналните M модели, поне от визуална гледна точка. Тази тактика е очевидна и в тяхната стратегия за продажби, където превозни средства M Lite като i4 M50 – който забележително оглави класациите за продажби на BMW M през 2022 и 2023 г. – се отчитат заедно с по-мощния M3 Sedan, водещият модел на серията M от предходната година.

2022 bmw m135i xdrive-6

Това смесване на категории илюстрира стремежа на BMW да демократизира привлекателността на марката M, като я направи достъпна за по-широка аудитория, като същевременно запази ексклузивността и престижа, свързани с техните високоефективни автомобили.

Чрез такова стратегическо брандиране и разработване на продукти, BMW продължава да предизвиква конвенционалните граници, препотвърждавайки позицията си на лидер в автомобилните иновации и дизайн.