Skip to content
Начало » История на марката Lamborghini

История на марката Lamborghini

.

„Ламборгини“ (Automobili Lamborghini) е италианска компания за производство на спортни автомобили, чиято централа се намира в град Сант’Агата Болонезе, край Болоня. Lamborghini е създадена през 1963 г. от бизнесмена Феручо Ламборгини, притежател на фирмата за трактори “Lamborghini Trattori”. Днес компанията е собственост на „Ауди“, която от своя страна е дъщерна компания на „Фолксваген“.

Lamborghini лого

Ламборгини” започва своята история от началото на 60-те години, когато Феручо Ламборгини отива да се срещне с Енцо Ферари (собственик на компания Ferrari), за да се оплаче от съединителя на притежаваното от него „Ferrari 250 GT“. Енцо Ферари го отпраща, като му казва да върви да кара трактори, щом не е способен да кара коли. Феручо се връща в завода си, откача съединителя на спортната кола и вижда, че е от същата фирма, която снабдява и неговите трактори. Малко по-късно открива част от съединител, която пасва на автомобила му, и така си решава проблема.

Ferruccio Lamborghini

През 1963 г. Феручо решава да започне собствено производство на спортни коли, като наема инженерът Джото Бидзарини (работил преди това за Ферари) да сложи на първата му машина V-образен 12 цилиндров двигател. Моторът има 4 разпределителни вала – по 2 за всяка група цилиндри, и мощност от 350 конски сили. Той е с алуминиева конструкция, колянов вал със седем основни лагера, ковани алуминиеви бутала и разпределителни валове със собствени зъбни колела и вериги.

Първото Lamborghini

Първият модел на Lamborghini е наречен “350GTV”, като дизайнът му е дело на студиото на Франко Скалионе – Scaglione-Touring. За емблема на марката Феручо Ламборгини избира своя зодиакален знак – телец. За пръв път прототипът Lamborghini 350GTV е представен на автоизложението в Торино през същата година. Продажбите на серийния модел започват година по-късно, като са продадени над 130 броя.

След 350GT, Ламборгини произвеждат неговия последовател 400GT. Тези два модела донасят доста добра печалба, с помощта на която е създаден и първия суперспортен автомобил в историята на компанията – Lamborghini Miura, който днес е истинска легенда за марката.

Lamborghini Miura

За пръв път колата е показана на автоизложението в Торино през 1965 г. лично от собственика на компанията. Дизайнът е дело на Марчело Гандини. Името “Miura” идва от испанецът Едуардо Миура – тогавашен собственик на един от най-прочутите развъдници на бикове за кориди. Този модел носи голям успех за „Lamborghini“, като през 1967 г. са продадени 111 броя. Поради великолепния си дизайн и спортни показатели Miura се превръща в най-търсеният модел на измежду колекционерските среди.

Lamborghini Countach

През 1971 г. „Lamborghini“ представят нов прототип, наречен “LP500 Countach”, като поднасят един необичаен дизайн. Този модел е първият, създаден с отварящи се нагоре врати, което днес е нещо традиционно за спортните модели на италианската компания. Двигателят отново е V-образен, 12-цилиндров. Минават три години в доработки и тестове, докато Countach бъде пуснат в серийно производство.

70-те години бележат доста проблеми за Lamborghini. През 1972 г. е отказана огромна поръчка за трактори от южноамериканска държава, което води до загуба на голяма парична сума. Феручио Ламборгини е принуден да продаде част от акциите на фирмата, която е взета от FIAT. Бизнесът с трактори е постепенно иззет от SAME (сега SAME Deutz-Fahr), като тракторите се продават и до днес от тази компания.

Countach

През следващите няколко години продажбите на модела Countach LP500 поддържат Ламборгини в бизнеса, като известно време след това фирмата става достатъчно печеливша и се отделя отново като самостоятелна. Въпреки това, Феручо Ламборгини решава да продаде останалата част от своите акциите на надежден швейцарски инвеститор, след което се оттегля.

Петролната криза през 70-те пречи на продажбите на скъпоструващи коли, от което „Lamborghini“ страда поради недостиг на бюджетни средства и снабдяване с части навреме. Тези проблеми достигат връхната си точка в периодът, в който колите се поръчват и доставят цели две години по-късно, което кара клиентите да се отдръпнат.

Налагането на емисионните стандарти на САЩ води до първия банкрут на “Lamborghini” през 1978 година. Италиански съд е натоварен със задачата да намери купувач и в крайна сметка успява – швейцарските братя Мимран. Това обръща нещата за компанията и скоро тя е отново във възход през 80-те.

През 1987 г. Lamborghini е закупена от американският гигант “Chrysler Corporation”. Новите собственици допринасят с ключови ресурси в разработката на следващия модел – Lamborghini Diablo, който се оказва изключителен успех за марката.

1990_Lamborghini_Diablo2

Със своя страхотен външен вид, интериор и задвижващ агрегат, Diablo добива голяма популярност и отново връща Lamborghini в елита на производителите на така наречените супер коли.

На 20 Февруари 1993 г. създателят Феручо Ламборгини умира на 76-годишна възраст. Година по-късно, поради финансово затруднение Chrysler Corporation е принуден да продаде „Lamborghini“ на индонезийска инвестиционна група, управлавана от Томи Сухарто. Не след дълго идва и вторият в историята банкрут на фирмата, през 1998 г. Тогава спасителят се явява немският автомобилен производител Audi AG, който е и настоящият собственик на италианската компания.

Благодарение на Audi, марката Lamborghini не само оцелява, но и разцъфтява, като през първите няколко години са създадени нови топ модели, начело с внушителният Murcielago от 2001 г. Той е с иновативен ръбат дизайн, съчетан с V12 двигател, генериращ мощност 580 конски сили.

Lamborghini Murcilago
Lamborghini Murcilago

2002 Lamborghini Murcielago

Малко след това фирмата решава да разшити своята моделна гама и така през 2003 г. се ражда малкият спортен представител – Lamborghini Gallardo. В последствие той става най-продаваният модел на марката, като за първите 3 години са произведени над 5000 екземпляра. Gallardo е първият модел на Lamborghini, използващ V10 двигател.

2003 Lamborghini Gallardo
2003 Lamborghini Gallardo – първият модел с V10 двигател

Седем години след дебюта на масивното Murcielago, Ламборгини загатват как ще изглежда неговият наследник с представянето на междинен модел – “Reventon” – спортно купе с агресивно излъчване, матово-графитен цвят и елементи на свръхзвуков военен изтребител.

2008 Lamborghini Reventon
2008 Lamborghini Reventon и  военният самолет Tornado

През 2009 г. екипът изгражда концептуален четириместен седан, наречен Estoque, а година по-късно на автомобилното изложение в Париж, се появява и уникалният Sesto Elemento – 999-килограмово карбоново купе с V10 мотор и мощност 570 к.с. За него се смята, че ще бъде основата, върху която ще се създаде наследникът на Gallardo

През 2011 г., тогавашният и настоящ собственик на компанията “Стефан Вилкенман” сваля покривалото на новият върхов V12 представител на lamborghini, нареченAventador LP700-4“. На автосалонът в Женева, Швейцария, моделът предизвиква същински фурор със съвършения си външен вид, наподобяващ този на Reventton. Aventador e с 6.5-литров V12, генериращ мощност 700 к.с., способни да го изстрелят от място до 100 км/ч за 2.9 секунди, докато достигне максимална скорост от 350 км/ч.

Lamborghini Aventador
Lamborghini Aventador

2011 Lamborghini Aventador LP 700-4

От 2011 г. до днес компанията Lamborghini не спира да радва почитателите на високите скорости и суперспортните автомобили, създавайки много нови модели с различни модификации и реализирайки все по-големи продажби.

Всички модели на Lamborghini, разпределени по години с технически характеристики, галерии и видеоклипове, може да разгледате в категорията LAMBORGHINI.