Skip to content
Начало » Идва края на евтините коли

Идва края на евтините коли

През последните две години, коронавирусът и войната в Украйна разклатиха основите на цялото човечество. Промените, които се случиха и все още се случват, обхващат всички сфери на живота.

Най-осезаема е кризата в световната икономика. Като част от нея, автомобилната индустрия също понесе чудовищни сътресения, а нека не забравяме, че тя представлява около 3% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). За държави като Германия, Япония, Южна Корея и Мексико, процентите ѝ са дори още по-високи.

Последиците от COVID-19 и военните действия в Украйна възпрепятстват нормалната търговия и доставките на основни суровини и компоненти, което принудително налага намаляване или спиране на производството на автомобили. Основна роля за тези крайни мерки играе и недостига на чипове.

Постепенният и сигурен преход към електрическа мобилност и дигитализация на превозните средства, кара много автомобилни консерни да се насочат към вътрешно производство на полупроводници.

Като резултат от всичко това, пазарът на нови коли се оказва с ограничен капацитет, което кара цените главоломно да растат.

Производителите от автомобилната индустрия ясно заявяват, че стремежът към продажби отстъпва пред нуждата от печалба. На този етап, те предпочитат да съсредоточат производството си към създаване на електрически автомобили и скъпи модели с много възможности, за сметка на малките и по-достъпни коли.

Само за една година, цените на автомобили в Германия са се увеличили с 27%.  Това означава, че средната стойност на продадените коли е скочила с 6800 евро, което прави 31 801 евро общо.

Ръстът при цените на малките автомобили е 27,8%, а при лекотоварните – 31,1%.

Най-евтината версия на Volkswagen Golf е поскъпнала с 9000 евро за три години, като цената ѝ в момента е 28 5090 евро. Тази информация намираме на MotorZeitung.de.

Евтините коли постепенно изчезват от списъка с оферти на много производители, а от покачването на цените страдат както продажбите на лизинг, така и пазарите за продажба на автомобили втора употреба.

По-достъпни модели като Opel Adam, Peugeot 108 и Skoda Citigo бяха изключени от производство, а Volkswagen Up и Smart се трансформираха в електромобили.

Други изгодни любимци като Fiat Panda, Kia Picanto и Renault Twingo са също с нови, завишени цени.

При поръчка на малка кола от по-нисък клас, трябва да се заредим с търпение, защото чакането се проточва с месеци. Това се дължи на недостигът на чипове и материали, които, както стана ясно, се използват предимно за създаване на автомобили с по-голям приоритет или иначе казано – с по-висок марж.

Германският вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ни информира, че изпълнителният директор на Audi – Маркус Дюйсман е оповестил, че субкомпактните модели A1 и Q2 няма да получат своето очаквано обновяване. Причина за това са новите стандарти за безопасност и вредни емисии, които налагат моделите да бъдат електрифицирани, което гарантира значително увеличаване на цената им.

В момента 29 000 евро е минималната цена за модел на Audi.

Ford също пренасочват производството си основно към създаването на скъпи модели като Mustang и Mustang Mach-E. Ако по-достъпните Fiesta и Focus останат в асортимента на компанията, ще бъдат трансформирани в кросоувъри или електромобили, като това отново ще се отрази на стойността им.

За съжаление, прогнозите за излизане от кризата не са особено обнадеждаващи. Заради забавеното производство, възстановяването може да отнеме години. Производителите се опитват да компенсират щетите с увеличаването на цените, но тази тежест пада върху купувачите и намалява продажбите.

Всичко казано до тук трябва да ни подскаже, че настоящият момент е  изключително неблагоприятен за закупуване на нов автомобил.

Автор: Теодора Димитрова