Skip to content
Начало » Двигатели в колелата

Двигатели в колелата

Още през далечната 1900 г., Лудвиг Лонер и Фердинанд Порше реализират идея, която изпреварва времето си с повече от сто години. Тяхното изумително откритие е електрическа кола, която се задвижва с двигатели закрепени към предните колела и захранващи се от батерии.

За съжаление, по същото време се популяризират и колите на бензин, които изцяло изместват иновативното изобретение. Добрата новина е, че повече от век по-късно, светът е готов за него.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ДВИГАТЕЛИТЕ В КОЛЕЛАТА?

Според Лука Амброзич, един от основните създатели на in-wheel технологията и главен търговски директор на словенската компания Elaphe Propulsion Technologies, „Моторите в колелата променят играта”.

Това изказване е направено пред CNN Business, където Амброзич разкрива предимствата на новия модел двигатели.

„Като съберете всичко в колелата, няма нужда от други компоненти като скоростна кутия или задвижващ вал, които обикновено прехвърлят мощността от бордовия мотор към колелата. Това прави колата по-лека и спестява енергия, като намалява разстоянието, което мощността трябва да измине. Освен това освобождава място в автомобила и позволява на производителя да го направи по-аеродинамичен. По-аеродинамичното превозно средство от своя страна се нуждае от по-малко мощност, което може да означава по-малки батерии и по-леки превозни средства.”

През 2006 г., Горазд Лампич и квантовия физик Андрей Детела основават Elaphe Propulsion Technologies. Компанията е изработила двигатели в колелата на множество електромобили, като сред тях е Lightyear 0 – превозно средство, което е считано за рекордьор по аеродинамика сред всички серийни автомобили в историята (коефициент Cd 17.5) , и което разполага с 5 кв. м. слънчеви батерии на покрива.

Elaphe снабдява с двигатели и други компании. Такива са е Аptetra Motors, която също произвежда слънчеви електромобили и Lordstown Motors – използваща двигателите в разработката на новата си линия електрически пикапи Endurance.

Лука Амброзич се възползва от тези примери, за да докаже тезата си, че двигателите в колелата са подходящи и за автомобили от тежка категория, а не само за леки коли. Разликата, която посочва, се отнася само за дизайна и изтъква, че не става дума за универсален двигател.

ИМА ЛИ НЕДОСТАТЪЦИ IN-WHEEL ТЕХНОЛОГИЯТА?

Някои експерти от автомобилната индустрия реагират скептично към нововъведенията и смятат, че няма да имат голям успех на основите пазари.

Старши технологичен анализатор Джеймс Едмъндсън, който специализира в пазарните проучвания IDTechEx, споделя, че въвеждането на новата технология ще наложи сериозни промени в дизайна на цялата система. Причината за това е, че голяма част от автомобилните производители са базирали EV платформите на бордови двигатели. Според него „Ако трябва да започнете от нулата и да изградите автомобила си от нулата, това е огромна инвестиция“.

Друг повод за притеснение е фактът, че автомобилните колела постоянно взаимодействат с околната среда – смяна на сезони и промени във времето, лошо състояние на пътната настилка, удари, вибрации, непредвидени ситуации и т.н. Ако двигателите са закрепени за колелата, то всички неблагоприятни влияния ще се отразяват и върху тях, което поставя под въпрос тяхната издръжливост.

КАКВИ СА ОЧАКВАНИЯТА СВЪРЗАНИ С НОВИТЕ ДВИГАТЕЛИ?

Главно участие в разработването на in-wheel технологията има и Protean Electric.

През 2021 г., компанията беше придобита от Bedeo – британски производител на електромобили, а тази година, Protean Electric съобщи за партньорството си с китайския държавен производител на автомобили – Corporation Tehnical Center.

Elaphe Propulsion също са се насочили към Китай, но основната им цел е до края на годината в Словения да се произвеждат над 100 000 двигатели за колела. Едва след това, ще започнат работа в САЩ и Китай.

Markets and Markets – компания свързана с проучвания, изготвя доклад, според който продажбите на електромобили ще се покачат, което ще доведе и до завишаване в търсенето на двигатели в колелата. Прогнозните стойности са за над 4 милиарда долара до 2026г. , като за 2021 г. достигнатата сума е 800 милиона долара.

Автор: Теодора Димитрова