Skip to content
Начало » Ferrari Purosangue: Най-забавният SUV досега

Ferrari Purosangue: Най-забавният SUV досега

Ferrari purosangue

Не се заблуждавайте от формата му. Purosangue звучи и се справя като никой друг автомобил с четири врати в продажба. За половин милион е добре.

Purosangue бележи първото навлизане на Ferrari в пазара на SUV, обещавайки да достави гъвкаво, всестранно изживяване, като същевременно поддържа стандартите за висока производителност на марката. Това е нещо повече от типичен SUV; той е проектиран да бъде практичен ежедневен автомобил с просторна кабина с четири места, четири врати, голям багажник и достатъчен простор.

Тестване на пътя

Тестване на пътя

За да изпробваме наистина възможностите на Purosangue, ние се впуснахме в тридневно пътешествие из Нова Англия, започвайки от пресечените улици на Ню Йорк. Натоварихме чантите си в просторния багажник и тръгнахме да изследваме заявката му като най-практичното Ferrari в света.

Бързи спецификации

Двигател: 6,5-литров V-12
Мощност: 715 конски сили / 528 паунд-фута
Трансмисия: осемстепенна с двоен съединител / двустепенна автоматична
0-60 MPH: 3,2 секунди (приблизително)
Цена / Тествано: $423 686 / $506 305

Окачване и управление

Окачване и управление

Неравните улици на Ню Йорк предоставиха перфектен тест за усъвършенстваната система за окачване на Purosangue. Амортисьорите True Active Spool Valve (TASV), проектирани от Multimatic, използват електрически двигатели за независимо управление на хода и височината на возене. Тази настройка, която се отказва от традиционните стабилизатори, позволява значителен диапазон между меки и твърди режими на окачване.

В най-меката си настройка Purosangue остава спокойна. Докато кабината наистина съобщава за несъвършенствата на пътя, возията далеч не е смущаваща, поддържайки баланс, който подчертава спортната му природа.

Разположените 22-инчови предни и 23-инчови задни колела, заедно с широките 315 милиметра задни гуми ясно показват, че този SUV не е предназначен за офроуд приключения. Контролът при спускане по наклон и режимът на задвижване „Лед“ допълнително подчертават неговия ориентиран към производителността дизайн.

Интериор и инфотейнмънт

Интериор и инфотейнмънт

Интериорът на Purosangue изглежда луксозен, с висококачествена кожа, поддържащи седалки и просторно оформление. Въпреки това, информационно-развлекателната система, до голяма степен непроменена от спортния автомобил 296 GTB, се управлява чрез клъстера с цифрови измервателни уреди и сензорен капацитивен D-pad на волана, което може да бъде разочароващо.

Интегрирането на Apple CarPlay е лесно, но показва само основна информация, което ограничава нейната полезност. Климатичните контроли, центрирани около монтиран на таблото въртящ се диск със сензорен екран, също изискват търпение за овладяване.

Движението на празен ход сред градския трафик предостави възможност за изследване на вътрешното пространство на четиривратия автомобил. Информационно-развлекателната система, макар и до голяма степен непроменена от спортния автомобил 296 GTB, се управлява основно чрез клъстера с цифрови измервателни уреди и сензорен капацитивен D-pad на волана. Въпреки че има някои малки промени в контролите в сравнение с 296, настройката остава вбесяваща за използване.

2025 ferrari purosangue review

Сензорни капацитивни бутони като тези не трябва да имат място в колите; те са непостоянни и често се нуждаят от деликатно докосване, за да функционират правилно – трудно за постигане, когато се движите по пътя.

Apple CarPlay се активира лесно, но тъй като няма централен екран на информационно-развлекателната система, той се показва в клъстера на измервателните уреди, скривайки жизненоважна информация. Когато CarPlay работи, Purosangue не показва нищо освен скорост, позиция на предавката и ниво на гориво.

Дори не получавате оборотомер. Това изглежда като последваща мисъл, освен че Ferrari използва тази система от години, без да има никакво намерение да се променя.

Ferrari purosangue review

Климатичните контроли са изцяло нови за Purosangue, центрирани около монтиран на таблото въртящ се диск със сензорен екран в средата. Използването му е също толкова трудно, колкото сензорните капацитивни контроли на волана.

С достатъчно време можете да научите кои бутони какво правят, но не трябва да се учите отново как да регулирате скоростта на вентилатора на толкова скъпа кола.

Плюсове: По-скоро спортен седан, отколкото кросоувър

Ferrari Плюсове

За разлика от 296, Purosangue има сензорен екран за пътника, който може да контролира много от развлекателните и климатичните функции. Открих, че най-лесният начин да коригирам нещата е просто да попитам човека, който се вози на дясната седалка. За щастие, все още има физически колела за превъртане и клавишни бутони на волана съответно за контрол на звука и пропускане на песни.

Когато не крещите активно на контролите, кабината на Purosangue е хубаво място. Кожата е мека, тапицерията изглежда и се усеща с високо качество, а седалките са поддържащи и много регулируеми. Налични са и функции за отопление, охлаждане и масаж. Да, масажирщи седалки във Ferrari. Невероятно.

Шофиране

Шофиране

На открити пътища Purosangue блести. Двигателят V-12 е сърцето на този SUV, осигуряващ вълнуващо изживяване при шофиране със своята незабавна реакция и висока нотка на отработените газове. Въпреки теглото си от над 4700 паунда, Purosangue изисква високи обороти, за да разгърне пълния си потенциал, правейки изживяването при шофиране ангажиращо и завладяващо.

Мултиматичното окачване, когато е настроено на твърд режим, минимизира накланянето на каросерията, подобрявайки нейната пъргавина в завоите. Прецизното кормилно управление, подобно на това на спортните автомобили на Ferrari, и мощните карбоново-керамични спирачки допринасят за неговата динамична мощ. Осемстепенната трансмисия с двоен съединител, заедно с двустепенна автоматична единица за предните колела, осигурява безпроблемно предаване на мощността, подобрявайки характеристиките му за представяне.

Всички негативи за Purosangue избледняват, след като го пуснете на добър път. Тази кола е в собствен клас. Това е най-доброто превозно средство с форма на SUV, което някога съм карал. Най-близките му конкуренти не са кросоувъри, те са ракети с четири врати като Cadillac CT5-V Blackwing или BMW M5 CS. Въпреки че тези коли са невероятни, Ferrari предизвиква повече радост на извит асфалт с две ленти.

2025 ferrari purosangue review

Голяма част от това е благодарение на V-12. Ferrari можеше да удари своя twin-turbo V-8 в носа на Purosangue, а Modena щеше да продаде също толкова коли. Решението му да запази 12-цилиндровия е основната причина Purosangue да е толкова специален. Незабавната реакция на двигателя, червена линия от 8250 об./мин., великолепен висок писък, идващ от четворните накрайници. Това са неща, които няма да намерите никъде другаде, освен в други Ferrari-та.

Purosangue тежи над 4700 паунда, а пиковият въртящ момент от 6,5-литровия двигател не достига до много далеч в оборотния диапазон. Purosangue не е X5 M Competition; трябва да увеличите оборотите на това нещо, за да усетите тласъка напред. И изживяването при шофиране е още по-добро за това, защото можете да чувате двигателя по-често.

Ferrari purosangue review

В завоите Purosangue е откровение. Задайте Multimatic окачването на твърд режим и той блокира амортисьорите, елиминирайки голяма част от накланянето на каросерията на SUV. Тъй като двигателят се намира зад линията на предната ос, а главното предаване (има две) е трансмисия, която седи отзад, разпределението на теглото е 49/51 отпред към задната част – по-скоро в съответствие с най-добрите спортни седани, отколкото SUV.

Минуси: Вълнуващи сензорни капацитивни контроли, нулеви офроуд възможности

В резултат на това предният край на Purosangue е изненадващо заострен. Очевидно не е 812 Superfast, но тук има много пъргавина за кола с такъв размер. Кормилното управление е забележително леко и изтръпващо. Най-близкото нещо, с което мога да го сравня, е 296 или Superfast. Стандартните въглеродно-керамични спирачки ми напомнят за 296 с незабавното им захващане и относително къс ход на педала.

Минуси

Осемстепенната трансмисия с двоен съединител е светкавично бърза, както е във всяко друго модерно Ferrari, с гигантски лостчета, монтирани на колони, които осигуряват задоволително щракване. Втората трансмисия, двустепенна автоматична единица, монтирана в предната част на двигателя, задвижва предните колела. Кутията е безпроблемна в доставката си, като осигурява въртящ момент до 130 мили в час. Той получава мощност директно от предната част на коляновия вал, но никога не се усеща, че твърде много отива напред. Странно? да Ефективно? Също така да.

Гумите Michelin също не са направени от безумно лепкава гума, което означава, че можете да достигнете техните граници, без да се налага да изминавате милиарди мили в час. Управлението на задните колела, което изглежда малко неестествено при нормални условия на шофиране, тук се усеща нулево и полезно. С десния си крак на педала на газта ще се появи презавиване. Това и звукът са доказателството, от което се нуждая, че това е истинско Ferrari.

2025 Ferrari Purosangue

2025 ferrari purosangue

ДВИГАТЕЛ: 6,5-литров V-12
МОЩНОСТ: 715 конски сили / 528 паунд-фута
ТРАНСМИСИЯ: Осемстепенна с двоен съединител / Двустепенна автоматична
ТИП ЗАВИВАНЕ: Задвижване на всички колела
СКОРОСТ 0-60 MPH: 3,2 секунди (прибл.)
МАКСИМАЛНА СКОРОСТ: 192 мили в час
ТЕГЛО: 4,784 паунда
ЕФЕКТИВНОСТ: 11 град / 15 магистрала / 12 комбинирано
МЕСТА: 4
ТОВАРЕН ОБЕМ: 16,7 кубични фута
БАЗОВА ЦЕНА: $423 686
ТЕСТВАНА ЦЕНА: $506 305

Заключение

С начална цена от $423 686 за 2025 г. и тестова цена от $506 305 за модела от 2024 г. Дори средният купувач на Purosangue да има три G-Wagena и Lamborghini Urus в гаража си, SUV от този калибър трябва да може да направи всичко лесно за повечето хора.

Вбесяващите вътрешни контроли и оформление могат да бъдат простени на кола като 296, където средностатистическият собственик кара колата най-много веднъж седмично. Но в кола като Purosangue, където полезността и гъвкавостта насърчават собствениците да я използват всеки ден, това просто не е достатъчно.

Това може да е най-добрият SUV на планетата, но без да са измислени основни вътрешни контроли, е трудно да се препоръча. Ако обаче цените шофирането пред всичко останало във вашия многофункционален автомобил с четири врати, няма алтернатива.