Skip to content
Начало » 2022 Ferrari Purosangue

2022 Ferrari Purosangue

Ferrari разкри своя първи автомобил с четири врати и задвижване на всички колела. Автомобилът е наречен Purosangue, и се появява точно, когато компанията навършва 75 години.

Досега никога не е имало Ferrari кросоувър в серийно производство. През 1980 г. основателят на компанията Енцо Ферари поиска от Pininfarina да проектира прототипа на Pinin, но пазарът не беше готов, характеристиките на шофиране не бяха задоволителни. Султанът на Бруней има няколко модела с четири врати, създадени на базата на 456 GT, но те никога не са пуснати в продажба официално.

Ferrari не иска Purosangue да се възприема като SUV, въпреки формата и височината. Основната цел е да бъде по-спортен дори от Lamborghini Urus. Красивия дизайн е изпълнен с необичайни форми и детайли, като аеродинамични характеристики на каросерията са поразителни.

Вратите са с електрическо задвижване, а задните портали се отварят напред. За да се създаде усещане за истински спортен автомобил отзад, индивидуалните седалки са единствената опция там. Карбоновият покрив значително намалява теглото и центъра на тежестта. Няма да има теглич за ремарке или защита на дъното, но ще има аксесоари за задържане на велосипеди. Задните седалки могат да се сгъват, а багажникът побира средно 473 литра.

Предните седалки осигуряват добра опора, дизайнът е тънък и футуристичен. Пространството за главата е много добро отпред, но е малко тясно отзад, а седалките отзад са необичайно твърди. Изработката е отлична, с кожа, видим карбон и истинска алкантара вместо заместващи материали. Волана, педалите и седалката са идентични със спортните модели, а воланът на практика е пренесен от SF90, както и големите лостчета за смяна на скоростите.

Ferrari Purosangue се задвижва от V12 атмосферен двигател с кодово име F140IA. Работният обем е нараснал до 6,5 литра, разпределителният вал е нов, всмукателната зона е ревизирана. Производителността е изключителна: 725 к.с. (при 7750 об/мин) и максималният въртящ момент от 716 Нм при 6250 об/мин.

Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 3,3 секунди, а само 7,3 секунди по-късно вече сте на 200 км/ч. Purosangue може да развие максимална скорост доста над 300 км/ч. Неговата осемстепенна трансмисия с двоен съединител е разположена на задната ос, като има 7 къси спортни предавки и дълга осма предавка за Autostrada.

Галерия: