Skip to content
Начало » Ауди влиза във Формула 1

Ауди влиза във Формула 1

Ауди обяви официално, че ще участва в най-елитния шампионат за автомобили – Формула 1. Това се случи на специална пресконференция преди състезанието за Голямата награда на Белгия през изминалия уикенд.

Германският автомобилен производител ще влезе във Формула 1 от 2026 г. заедно с промяната на техническите правила. За момента няма официална информация за това кой ще бъде партньора на Audi, но вероятно става дума за тимът на Sauber. Официално ще бъде обявено преди края на годината.

„Моторният спорт е неразделна част от ДНК-то на Audi – са думите Маркус Дюйсман, председател на Управителния съвет на компанията. Германците виждат огромен маркетингов потенциал във F1, тъй като тези спортни са сред най-популярните в света. Само през 2021 г. повече от 1,5 млрд зрители са гледали състезания по телевизионните екрани, като популярността продължава да расте на пазари като САЩ и Китай.

Задвижващият агрегат на болида на Audi за Формула 1 ще се произвежда в Audi Sport’s Competence Center Motorsport в Нойбург, Германия. Съоръжението вече е оборудвано с тестови стендове за изпробване на F1 двигатели.