Skip to content
Начало » Aston Martin Valhalla с актуализиран дизайн в началото на тестовете

Aston Martin Valhalla с актуализиран дизайн в началото на тестовете

Aston Martin наскоро разкри снимки на прототип за предстоящия си Valhalla, plug-in хибриден суперавтомобил с освежен дизайн.

aston-martin-valhalla-prototype_100910424_h

Производството на Valhalla ще започне през 2024 г. и ще има ограничена серия от 999 купета. Въпреки че Aston Martin не са потвърдили никакви вариации извън купето, възможността за други стилове, като роудстър, остава открита, както се вижда при предишния им модел Valkyrie.

Първоначално представен като концепция, наречена AM-RB 003 на автомобилното изложение в Женева през 2019 г., Valhalla има за цел да бъде по-достъпна и практична версия на Valkyrie.

Прототипните изображения показват значителна еволюция на дизайна спрямо оригиналната концепция и се различават от ревизирания дизайн, показан през 2021 г.

Забележителните промени в дизайна включват актуализирани вътрешни части на фаровете, наподобяващи тези на DB12, заедно с нови дизайни за страничните всмукателни отвори, задните калници, задните светлини и дифузьора.

Много промени вероятно ще подобрят аеродинамиката на автомобила, като отборът на Астън Мартин във Формула 1 играе ключова роля. Консултантският отдел на екипа на F1, Aston Martin Performance Technologies, също допринася за развитието на материалите и динамиката на автомобила за Valhalla.

aston-martin-valhalla-prototype_100910427_h

Първоначално Valhalla трябваше да включва собствено разработен V-6 двигател като част от неговата plug-in хибридна система. Въпреки това, поради въздействието на пандемията, Aston Martin премина към надежден 4,0-литров V-8 с двойно турбокомпресор от Mercedes-Benz, който вече се използва в повечето от техните модели.

Очакванията за производителност на суперавтомобила се повишиха с планове за комбиниране на V-8 с три електрически мотора, увеличение от предварително планираните два. Тази настройка включва два двигателя на предната ос и трети двигател, интегриран със задно монтираната трансмисия, създавайки система за задвижване на четирите колела.

aston-martin-valhalla-prototype_100910425_h

Общата мощност на Valhalla сега се очаква да бъде 998 к.с., скок от предишните 937 к.с.

Освен това Aston Martin разкри концепция за суперавтомобил Vanquish със средно разположен двигател на същото изложение в Женева през 2019 г. с първоначални планове за производство. Въпреки това, тези планове за Vanquish оттогава са преустановени.

Преминаването на Aston Martin към хибридна технология с Valhalla бележи значителна стъпка в ангажимента на компанията към иновациите и устойчивостта. Интегрирането на електродвигатели е не само знак за загриженост за околната среда, но и стратегически ход за подобряване на производителността. Този подход е в съответствие с по-широкото преминаване на индустрията към електрификация, подчертавайки отдадеността на Aston Martin да остане в челните редици на автомобилните технологии.

aston-martin-valhalla-prototype_100910423_h

Интериорният дизайн на Valhalla, макар и все още в тайна, се очаква да съчетава лукс с функционалност. Следвайки богатото наследство на Aston Martin за изработване на елегантни, но фокусирани върху водача кабини, Valhalla се очаква да включва най-съвременни технологии заедно с първокласни материали. Фокусът вероятно ще бъде върху създаването на завладяващо шофиране, като същевременно се гарантира комфорт и удобство както за водача, така и за пътниците.

По отношение на пазарното позициониране Valhalla ще се конкурира с други хибридни суперавтомобили от висок клас. Неговата комбинация от производителност, лукс и авангардни технологии го поставя в пряка конкуренция с утвърдени имена в сектора на суперавтомобилите. Този ход е показателен за амбицията на Aston Martin не просто да участва, но и да води в развиващия се пейзаж на високопроизводителното автомобилно инженерство.

И накрая, спирането на концепцията Vanquish подчертава динамичния характер на автомобилната индустрия и адаптивната стратегия на Aston Martin. Решения като тези отразяват отзивчивостта на компанията към пазарните тенденции и финансовата предпазливост, като гарантират, че фокусът и ресурсите са разпределени към проекти с най-голям потенциал за успех. Акцентът върху Valhalla е ясна индикация за стратегическата посока на Aston Martin за близкото бъдеще.

aston-martin-valhalla-prototype_100910422_h

Разработването на Aston Martin Valhalla също подчертава способността на компанията за сътрудничество, особено със стратегическото й партньорство с Mercedes-Benz. Това сътрудничество не само внася доказаното представяне на V-8 двигателите с две турбини на Mercedes-Benz, но също така позволява на Aston Martin да използва авангардни технологии и опит от един от лидерите в индустрията. Такива партньорства са все по-жизненоважни в автомобилния сектор, където споделянето на технологии може да доведе до значителни подобрения в производителността и ефективността на превозните средства.

Очаква се функциите за безопасност във Valhalla да бъдат първокласни, в съответствие с традицията на Aston Martin да дава приоритет на безопасността на шофьора и пътниците, без да прави компромис с производителността. Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача (ADAS), структурните компоненти с висока якост и използването на иновативни материали вероятно ще бъдат ключови елементи в арсенала за безопасност на Valhalla. Тези функции не само осигуряват спокойствие, но също така демонстрират ангажимента на Aston Martin да интегрира модерни технологии в дизайна на своите автомобили.

Изборът на името „Valhalla“ е символичен, резониращ с традицията на марката да именува колите с инициали „V“ и също така сочи към амбициозния статус на автомобила. В скандинавската митология Валхала е величествена, огромна зала, разположена в Асгард, яздена от Один. Тази асоциация придава на автомобила усещане за величие и стремеж към превъзходство и триумф, съответстващи на престижния имидж на марката.

aston-martin-valhalla-prototype_100910426_h

В бъдеще се очаква пускането на пазара на Valhalla да окаже значително влияние върху имиджа на марката и финансовите резултати на Aston Martin. Тъй като автомобилният свят все повече се насочва към електрификация и устойчивост, успешното представяне на хибриден суперавтомобил като Valhalla може да укрепи репутацията на Aston Martin като новатор. Освен това има потенциала да привлече нов сегмент от клиенти, съзнателни за околната среда, но същевременно ориентирани към ефективността, като по този начин разширява пазарния обхват на марката.