Skip to content
Начало » Първото електрическо Ferrari ще произвежда „автентичен“ шум

Първото електрическо Ferrari ще произвежда „автентичен“ шум

Но какво остава след като премахнем двигателя с вътрешно горене? 😮

Първото електрическо Ferrari ще произвежда „автентичен“ шум

Изминаха малко повече от три години, откакто Ferrari направи новаторско съобщение, което разтърси света на автомобилите: те се впуснаха в територията на електрическите превозни средства (EV). Емблематичната марка, известна със своите мощни двигатели и безпогрешен рев, сега е готова да представи първия си модел с нулеви емисии, планиран да бъде пуснат в края на 2025 г. Това превозно средство не само се очаква да привлече вниманието – очаква се то да направи значително звуково въздействие като добре.

Докато преминава от традиционния двигател с вътрешно горене, новото електрическо предприятие на Ferrari в Маранело е предназначено да запази легендарната същност на марката. За разлика от някои електрически автомобили, като Hyundai Ioniq 5 N, които имитират традиционните шумове от горенето и симулират превключване на скоростите, Ferrari изследва уникално слухово изживяване.

В дискусия с австралийското списание Drive, Емануеле Карандо, директор на продуктовия маркетинг и маркетинговото разузнаване на Ferrari, подчерта, че звукът ще бъде „винаги автентичен във Ferrari“. Той увери, че предстоящият модел ще резонира с отчетливия дух на истинско Ferrari, въпреки че подробностите относно точния характер на звука остават неразкрити.

Има спекулации, че автентичният звук може да произлиза от естествения хленч на електрическия мотор, вероятно подсилен от високоговорителите на автомобила. Въпреки че този метод може да повдигне въпроси относно автентичността, Ferrari се ангажира да предостави звуков пейзаж, който допълва новия електрически формат, като гарантира, че той все още предизвиква различни емоции в сравнение с традиционната им гама.

Преминаването на Ferrari към електричество е монументална стъпка за марката, поради което детайлите за колата, включително нейния дизайн и спецификации, остават строго пазени. Новият модел ще се произвежда в новосъздадена производствена база в Маранело, която в момента е в процес на разработка. Прогнозите предполагат, че този неназован EV ще допринесе за приблизително пет процента от общите продажби на Ferrari през 2026 г., първата му пълна година на пазара.

Electric Ferrari

Това преминаване към електричество не е сигнал за края на V-12 двигателите на Ferrari, които ще продължат да се предлагат, докато регулациите позволяват. Carando уверява ентусиастите и потенциалните купувачи на Ferrari, че ще имат избор между традиционните бензинови двигатели, plug-in хибридите и новите електрически модели.

Освен това представянето на електрическо превозно средство от Ferrari ще предшества това на неговия главен съперник, Lamborghini, чийто електрически модел, Lanzador – 2+2 grand tourer – е планиран за пускане на пазара през 2028 г. До края на това десетилетие Ferrari изчислява, че 40 процента от годишните му продажби ще идват от моделите с двигатели без вътрешно горене, отбелязвайки значителна промяна в стратегическата посока на компанията и нейното адаптиране към развиващите се автомобилни тенденции и екологични стандарти.