Skip to content
Начало » Вижте как Audi S3 вдига 149 MPH по аутобана, преди да издуха интеркулера

Вижте как Audi S3 вдига 149 MPH по аутобана, преди да издуха интеркулера

Внезапните, тревожни звуци, идващи изпод капака, винаги са причина за безпокойство, особено когато шофирате на път, който няма ограничение на скоростта.

Гледайте това Audi S3 да вдига 149 MPH по аутобана, преди да издуха тръбата на интеркулера

Търсите да подобрите остротата на слуха си? Помислете дали да не вземете кола и да се задълбочите в нейната механика. Няма по-добър начин да развиете остър слух от това да притежавате модифициран автомобил. Всеки незначителен шум – било то дрънкане, щракане, тупване или свирене – се превръща в основна грижа, усилена от страха от потенциални проблеми. Понякога тези звуци са достатъчно силни, за да ги забележат всички в автомобила.

AutoTopNL имаше възможността да кара Audi S3 8L, произведено между 1999 и 2003 г., по неограничените пътища на германския аутобан. Този модел разполага с турбо 1,8-литров 20-клапанов четирицилиндров двигател, който първоначално доставя до 222 конски сили във фабричната си конфигурация. Според видеото конкретният тестван автомобил е бил по-ранна версия с 207 к.с., но модификациите са повишили мощността му до солидни 300 конски сили и 325 паунда фута въртящ момент.

Първоначалният тест за ускорение на магистралата показва, че S3 ускорява от 62 мили/ч (100 км/ч) до 134 мили/ч (215 км/ч) само за 18 секунди. Въпреки че не се конкурира с Bugatti Chiron, за компактен хечбек, който е на повече от две десетилетия, представянето е впечатляващо. Ревът на двигателя е приятен за ухото, подсилен от острия, писклив звук на издухващия клапан по време на смяна на предавките. Последвалите опити бяха възпрепятствани от трафика, но в крайна сметка чистият участък позволи на скоростомера да достигне 240 км/ч (149 мили/ч). Трябва да се отбележи, че колата все още набираше скорост, когато шофьорът реши да намали газта, което показва, че Audi има още мощност за отприщване.

Точно когато водачът е на ръба да разгърне пълния потенциал на този S3, ситуацията взема неочакван обрат. Следващият опит за ускорение е внезапно спрян от силен трясък. Видеото не показва ясно източника на шума, но водачът бързо реагира, като отпусна педала на газта, превключи на по-висока предавка и след това се движи по инерция към пътя на неутрална скорост. Бърз сигнал за помощ води до пристигане на BMW, за да изтегли колата от магистралата. Проверката идентифицира проблема: тръбата на междинния охладител се е отделила от монтажната си точка.

За щастие, решението на проблема е просто, сценарий, който вероятно е добре известен сред ентусиастите на двигатели с турбокомпресор. Видеото завършва с използването на гаферна лента, за да закрепи маркуча като временна мярка. Въпреки че силна експлозия на аутобана винаги е тревожна, това конкретно събитие можеше да има много по-страшен резултат.