Skip to content
Начало » Lamborghini пуска 789HP Twin-Turbo V-8, обороти до 10 000 RPM

Lamborghini пуска 789HP Twin-Turbo V-8, обороти до 10 000 RPM

Автомобилният производител пусна първите подробности за задвижването на наследника на Huracán. Звучи необикновено.

Lamborghini пуска 789HP Twin-Turbo V8 обороти до 10 000 RPM

Докато завесата пада над производството на Huracán, Lamborghini се сбогува с емблематичния си V-10 двигател. Италианският автомобилен производител обаче остава твърдо в играта за създаване на вълнуващи двигатели. Този ангажимент беше очевиден в понеделник, когато Lamborghini разкри предварителните подробности за двигателя на наследника на Huracán – V-8 с двойно турбо, който обещава да постави нови стандарти в автомобилния свят.

Отличителната характеристика на този нов задвижващ механизъм е неговата забележителна червена линия от 10 000 оборота в минута, рядко постижение за двигатели с турбокомпресор и такова, което го поставя сред елита. Той превъзхожда повечето двигатели в своята категория, като само няколко автомобила с висока производителност като Mercedes-AMG One, Aston Martin Valkyrie и T.33 и T.50 на Gordon Murray Automotive могат да се похвалят с по-високи граници на оборотите.

New lamborghini v8

Този новаторски двигател разполага с 4,0-литров работен обем и осигурява максимална мощност от 789 конски сили между 9000 и 9750 RPM, заедно с въртящ момент от 538 фунта-фут между 4000 и 7000 RPM. За отбелязване е, че той въвежда първата по рода си V-8 конфигурация с плоска равнина на Lamborghini, интелигентно проектирана с настройка „hot-vee“, която позиционира турбокомпресорите в долината между редовете цилиндри. Този избор на дизайн оптимизира отзивчивостта и ефективността на двигателя. Освен това, двигателят включва система за смазване със сух картер за поддържане на потока и налягането на маслото при всички условия на шофиране и използва директно впръскване на гориво за подобрена производителност при горене.

Постигането на такава висока граница на оборотите изискваше използването на изключително леки компоненти във въртящия се механизъм на двигателя. Следователно този V-8 е оборудван с титаниеви биели. Освен това, Lamborghini изостави традиционните тласъци с кофа и подложка за задействане на клапаните, избирайки вместо това твърди пръстови последователи. Този избор, обикновено запазен за състезателни двигатели и мотоциклети с висока производителност, позволява по-бързо отваряне и затваряне на клапаните, което позволява по-високи обороти на двигателя. Тази технология на разпределителния механизъм се използва и от Ferrari в неговите V-12 двигатели, Porsche в неговите 4.0-литрови двигатели и Ford в някои от неговите Mustang V-8, подчертавайки неговата ефикасност и състезателно родословие.

Lamborghini пуска 789HP Twin-Turbo

Подобряването на този механичен шедьовър е хибридна система, която отразява настройката, открита в новия модел Revuelto на Lamborghini. V-8 е съчетан с електрически мотор, който осигурява допълнителни 147 конски сили и въртящ момент от 221 фунта фута. Този мотор е стратегически разположен между двигателя и напречно монтираната осемстепенна трансмисия с двоен съединител – конфигурация, споделена с Revuelto, въпреки че в този модел електрическият мотор е монтиран по различен начин. Избраният двигател е тип аксиален поток, който е значително по-компактен от традиционните електрически двигатели, дизайн, предпочитан и от McLaren и Ferrari в последните им хибридни предложения.

New lamborghini пуска 789HP Twin-Turbo

Lamborghini също така намекна за усъвършенствана хибридна конфигурация с три двигателя за наследника на Huracán, вероятно с двигател за всяко предно колело, подобно на разположението в Revuelto, въпреки че спецификите остават в тайна.

В момента Lamborghini тества този V-8 в прототипа SC63 LMDh, където той измества 3,8 литра и е съчетан с различна хибридна система. Автомобилният свят очаква с нетърпение официалния дебют на наследника на Huracán този август, който трябва да покаже изцяло тези иновативни технологии.