Skip to content

Новото Porsche 911 GT3 R бе официално разкрито. Това е вторият състезателен автомобил от поколението 992 след GT3 Cup, който се появи през 2020 г.

Пистовата машина е силно вдъхновена именно от GT3 Cup, както и от 911 RSR. Клиентите ще могат да използват новия GT3 R от сезон 2023.

От Porsche се се фокусирали главно върху управляемостта на новия болид, правейки го бърз и способен да издържи по-дълги състезания. Двигателят е увеличен от 4.0 до 4.2 литра обем и мощност 565 конски сили.

Разпределението на теглото е било от ключово значение, а двигателя е наклонен напред с 5,5 градуса, за да освободи място на задния дифузьор. Генераторът и компресора на климатика са преместени напред и сега се намират пред скоростната кутия, която е 6-степенна секвенциална с лостчета за превключване на предавките. Мощността се предава към задните колела.

Окачването на новото Porsche 911 GT3 R разполага с двойни носачи на предната ос, докато отзад има многораменна конструкция. Спирачките AP осигуряват необходимата сила, като шест бутала с алуминиеви накладки са монтирани отпред върху прорезни и вентилирани стоманени дискове. Отзад има четири бутални спирачки. Общата маса на колата е 1250 кг, благодарение композитния материал, използван по купето.

Галерия: