Skip to content
Начало » 2022 BMW 3.0 CSL

2022 BMW 3.0 CSL

Може да се каже, че 2022 г. беше добра за почитателите на BMW, тъй като те не само получиха дългоочакваното M3 Touring, но и M4 CSL, както и новото M2. Запазвайки най-доброто за накрая, кулминацията на честванията на 50-ата годишнина на M е възраждането на една икона – 3.0 CSL. Отдавайки почит на Coupe Sport Lightweight от 1970 г., съвременният E9 е рекламиран като „най-ексклузивният специален модел“ в историята на M.

Отличителната бъбрековидна решетка е подобна на тази при концепцията 3.0 CSL Hommage от 2015 г., но сега има диамантена структура. Големи вдлъбнатини в предната престилка напомнят за оригиналния 3.0 CSL, като същевременно изпълняват функционална роля, охлаждайки двигателя и спирачките. Монтираните на капака въздушни перки напомнят за модела от 70-те години.

Лазерните фарове са иззети от M4 CSL и идват със същите жълти акценти като знак на почит към състезателните автомобили от миналото и съвременния M4 GT3. Страничният профил разкрива изпъкнали калници и ковани джанти с централно заключване с размери 20 инча отпред и 21 инча отзад. Те са обвити в поръчкови гуми Michelin с щамповано „50“, за да отбележат половин век от спортното подразделение на германската марка.

Най-очевидната връзка с класическия модел се забелязва отзад, където е монтирано изпъкнало крило в стила на емблематичния Batmobile. С ретро лого на M Power, крилото е толкова широко, колкото цялата дериера на 3.0 CSL и има затворени страни, точно както оригиналът преди 50 години. Големият аеро елемент е допълнен от монтиран на покрива спойлер, подобен на модела E9.

Новото BMW 3.0 CSL използва най-мощния редови шестцилиндров двигател, монтиран някога от баварците. 3.0-литровият туин-турбо е с мощност от 553 к.с. и 550 Нм. Интересното е, че стойността на въртящия момент всъщност е със 100 Нм по-малко, отколкото при M4 Competition и M4 CSL. Това вероятно е така, защото ексклузивното издание използва шестстепенна ръчна скоростна кутия, която не може да се справи с пълния въртящ момент. Трансмисията с три педала изпраща мощността към задните колела.

Въглеродно-керамичните спирачки са стандартни, както и фокусираното върху пистата адаптивно М окачване с електронно контролирани амортисьори. Вътре има изцяло карбонови седалки и CFRP тапицерия.

BMW ще направи само 50 индивидуално номерирани автомобила 3.0 CSL в рамките на около три месеца. Всеки автомобил ще преминава през не по-малко от осем цикъла на сглобяване в точно толкова производствени станции по време на сложен процес, който отнема до 10 дни.

Галерия:

Видео:

д