Skip to content
Начало » 2018 Mercedes-Benz EQ Silver Arrow Concept

2018 Mercedes-Benz EQ Silver Arrow Concept

Mercedes възроди един от класическите си модели! Завръщането на „Сребърната стрела“ се състоя по време на конкурса за дизайн в Пебъл Бийч, Калифорния, като германците показаха концептуална електрическа модификация на култовата машина от 1937 г.

Едно време пилотът Рудолф Карачола постави рекорд за скорост с култовия модел W 125 Rekordwagen. Постижението от 437 км/ч бе подобрено чак през 2017 г. от Koenigsegg.

Дизайнът на наследника на Стрелата е силно вдъхновен от оригинала – запазени са формата на балонестия кокпит, вертикалната задна перка и големият преден капак. Разбира се, влиянието на новия век е също толкова значително. Например, светодиодната лента на предните светлини или карбоновият сплитер ни пренасят в днешни дни.

На мястото на страничните аупуси сега има емблема на EQ (новата електрическа гама на Mercedes), a отзад – два подвижни спойлера, които също така могат да влязат в ролята на въздушна спирачка. На предните колела са сложени 24-инчови, а на задните – 26-инчови джанти.

Вътре в автомобила ни очаква една състезателна седалка. Воланът е четириточков, а техниците са запазили „въздушния шал“, който завърта топъл въздух към врата на пилота. В салона са съхранени редица кожени и дървени компоненти, които ни препращат към миналия век. Един бърз поглед към предното стъкло ни пренася в бъдещето, тъй като в него е инсталирана AR система.

Новият Silver Arrow се задвижва от електромотор, генериращ 745 коня. Той се захранва от батерия с капацитет 80 кВт/ч, като едно зареждане осигурява пробег от 400 км.

Прототипът ни позволява да надникнем в плановете за развитието на Mercedes. Явно германците все повече ще залагат на високодинамични електрически спортисти.

Галерия:

Автор: Емануила Гавраилова