Skip to content
Начало » Дизайнерът на Mazda Iconic SP говори за вдъхновението зад модела RX-7 и изскачащите фарове

Дизайнерът на Mazda Iconic SP говори за вдъхновението зад модела RX-7 и изскачащите фарове

Защо фаровете изскачат? Защото изглеждат готино!

1990 mazda mx-5

Рядък случай е да срещнете някой, който не смята роторно-електрическата спортна кола на Mazda за шедьовър на дизайна. Брилянтния ум, отговорен за създаването на концепцията Iconic SP – Масаши Накаяма, уважаваният главен дизайнер на Mazda, известен със своя етос „Увеличаване-увеличаване“, сподели прозрения за творческия процес, който подхранва създаването на дизайна.

Дизайнерът разкри, че RX-7, легенда сам по себе си, стои като основно вдъхновение зад дизайна на новия спортен автомобил. На въпрос за избора да се включат изскачащи фарове – функция, която ни напомня за една отминала ера на автомобилния дизайн, отговорът на Накаяма беше оцветен със смесица от причудливост и убеденост: „Защо не? Изглежда страхотно, нали?“

Това капсулира авантюристичната дизайнерска философия на Mazda, която не се придържа стриктно към конвенционалната мъдрост. Накаяма разви идеята, че не всеки аспект от дизайна на автомобила трябва да се корени в практичността.

Mazda, обясни той, се стреми да постигне естетика на дизайна, която надхвърля обикновената логика, с цел да предизвика емоция и вълнение чрез форми, които може не винаги да имат смисъл на пръв поглед, но са безспорно завладяващи.

Този подход е доказателство за ангажираността на Mazda с иновациите и желанието й да разшири границите на традиционния автомобилен дизайн, гарантирайки, че техните превозни средства не само се представят изключително, но и притежават несравнима визуална привлекателност.

Mazda Iconic SP Concept

Mazda iconic sp concept232w

Дизайнерският екип на Mazda, под ръководството на нейния главен дизайнер, таи амбицията, че концепцията Iconic SP не само ще отдаде почит на легендарния RX-7, но и ще проправи пътя за иновативен производствен модел, който улавя същността на прочутото дизайнерско наследство на Mazda .

Iconic SP, със своята спираща дъха форма на купе, вече завладя въображението на автомобилните ентусиасти по целия свят, загатвайки какво може да крие бъдещето на спортните автомобили.

Това вълнение е допълнително подсилено от ангажираността на специализиран екип от 36 инженери на Mazda, посветен на изковаването на превозни средства, които не само вълнуват душата с представянето си, но и пленяват с естетическата си привлекателност.

Mazda iconic sp concept

Дебатът около това дали това предвещава завръщането на линията RX или означава нова глава за MX-5 Miata беше подпален от проницателни разкрития в скорошно интервю. Въпреки склонностите към първото, Масаши Накаяма, творческата сила зад Iconic SP, намекна през октомври 2023 г., че размерите на концептуалното спортно купе могат да бъдат модифицирани, за да съответстват на тези на Miata.

Това стратегическо решение да се представи автомобилът в голям формат, беше умишлен ход за доминиране под светлините на прожекторите на световната му премиера на Japan Mobility Show, демонстрирайки амбицията и иновативния дух на Mazda.

Размерите на Iconic SP са значително по-големи от настоящите предложения на Mazda, като се простират на 164,6 инча на дължина, 72,8 инча на ширина и 45,2 инча на височина, с разпределение на теглото, което идеално балансира между двете оси, въпреки неговата рамка от 3197 паунда.

Този умишлен избор на размер и тегло подчертава способността на Mazda да се адаптира и да представи хардуера на спортен автомобил, който съответства на компактността на ND Miata, въпреки първоначалното по-голямо представяне.

Mazda iconic sp conceptdd

Преминавайки към производство, Mazda предвижда модел, който се отклонява от традиционния път, последван от предшественици като RX-7 или RX-8. В тази нова визия ротационният двигател преминава от директен източник на енергия към колелата към ролята на генератор, зареждайки батерия и отбелязвайки значителна еволюция в подхода на Mazda към хибридната технология.

Този концептуален автомобил, оборудван да работи с бензин, възобновяеми горива и водород, представлява скок към устойчива производителност, въплъщавайки plug-in хибриден модел с неуточнена батерия.

Инициативата отразява прогресивната позиция на Mazda по отношение на екологичната отговорност, както се демонстрира от кросоувъра MX-30 e-Skyactiv R-EV, който също разполага с ротационен двигател без механична връзка с колелата.

Mazda iconic sp concept exterior rear view

Iconic SP със задно предаване може да се похвали с впечатляващите 365 конски сили, предлагайки значително увеличение на мощността спрямо текущото поколение Miata и илюстрирайки амбицията на Mazda да съчетае производителността с екологичното съзнание.

Тъй като автомобилната индустрия е на прага да посрещне 13-ия мощен модел на Mazda, оборудван с роторен двигател, бъдещето на емблематични дизайнерски характеристики като изскачащи фарове виси на косъм.

Регулаторните предизвикателства превърнаха традиционните изскачащи светлини в рядкост, но Mazda може да почерпи вдъхновение от иновативни решения като Daytona SP3 на Ferrari, която използва плъзгащи се „клепачи“, за да постигне подобен ефект.

Тази адаптация подсказва, че Mazda все още може да включи отличителни и запомнящи се светлинни дизайни в своите бъдещи модели, като се ориентира в регулаторните пейзажи, като същевременно запази характерната си естетическа привлекателност.

Mazda iconic sp concept interior cockpit

Заключителни мисли!

Докато Mazda върви напред, изплитайки богатия гоблен на своето историческо минало с живите нишки на бъдещите иновации, концепцията Iconic SP стои като доказателство за непоколебимата ангажираност на марката към красотата, производителността и устойчивостта.

Очакването около следващите стъпки на Mazda е осезаемо, като автомобилният свят настойчиво следи зелената светлина, която може да превърне Iconic SP от мечта в реалност.

Този момент представлява нещо повече от потенциалното раждане на нов модел; това означава продължаващия стремеж на Mazda да предефинира границите на това, което може да бъде един спортен автомобил в съвременната епоха.

Mazda iconic sp concept interior steering wheel

Диалогът между традицията и иновацията, въплътен от изследването на Mazda на ротационната технология в рамките на хибридна рамка, обещава бъдеще, в което вълнуващото представяне не идва за сметка на отговорността към околната среда.

Докато спекулираме с дизайнерските белези, технологичния напредък и самата душа, която Mazda ще влее в следващия си мощен модел, е ясно, че наследството на RX-7, чарът на MX-5 и пионерският дух на всички Iconic SP ще изиграят своята роля в оформянето на пътуването на Mazda към този вълнуващ хоризонт.

В тази ера на автомобилна еволюция, където дизайнът среща устойчивостта, историята на Mazda далеч не е приключила. Всъщност навлиза в една вълнуваща нова глава, обещавайки да достави не само превозни средства, които завладяват и вълнуват, но и модели, които вдъхновяват и водят пътя към едно по-екологично, по-вълнуващо бъдеще.

Докато очакваме разкриването на следващия шедьовър на Mazda, едно нещо е сигурно: пътищата пред нас са готови да бъдат също толкова вълнуващи, колкото и превозните средства, които ще ги украсяват, благодарение на иновативния дух на Mazda.