Skip to content
Начало » 2023 Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae

2023 Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae

Lamborghini представи последната версия на модела Aventador. Подходящо наречен “Ultimae” (латински за “последен”), суперавтомобила с V12 от Sant’Agata Bolognese пристигна, повече от десетилетие след като оригиналният LP700-4 беше представен през февруари 2011 г. на автомобилното изложение в Женева. Разяреният бик със средно разположен двигател натрупа много мускули през годините и това последно ура е най-мощното в конюшнята.

Ultimae LP 780-4 разполага с познатия 6,5-литров V12, настроен да достава мощност от 780 к.с. при 8500 об/мин и 720 Нм въртящ момент при 6750 об/мин. Общото тегло на колата е 1550 кг, което го прави с 25 кг по-лек от Aventador S.

Основната идея зад лебедовата песен на Aventador е да се комбинират елегантният стил и луксозните нотки на S с допълнителната производителност, предоставена от модела SVJ. Предлага се във варианти купе и роудстър със задвижване на четирите колела и управление на задните колела.

Що се отнася до представянето, Ultimae ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди, до 200 км/ч за 8,7 сек., по пътя към максимална скорост от 355 км/ч. Роудстърът ще бъде малко по-бавен поради по-тежката си каросерия, вследствие на подвижния покрив, но това едва ли ще се забележи особено.

Налични са не по-малко от 18 стандартни цвята, плюс повече от 300 нюанса чрез програмата за персонализиране Ad Personam на компанията. Lamborghini ще продава Ultimae с 20- и 21-инчови ковани джанти с различни покрития, в комплект с гуми Pirelli P Zero Corsa и спирачни апарати в различни цветове. Отвътре ще бъде също толкова изискан като Aventador S. Ще бъдат произведени само 350 купета и 250 роудстъра.

Lamborghini ще покаже и двата стила на каросерията по-късно тази седмица на фестивала на скоростта в Гудууд. Ultimae е умираща порода, тъй като италианската марка за суперавтомобили обяви планове да хибридизира всички автомобили до 2024 г. и да пусне EV през втората половина на десетилетието. Към Urus SUV, както и към заместителите на Huracan и Aventador ще се присъедини четвърти модел.

Технически данни:

[one_third]

{{percmaxnr}}
куб. см.
Обем на двигател
[/one_third]

[one_third]

{{percmaxnr}}
к.с.
Мощност
[/one_third]

[one_third]

{{percmaxnr}}
Нм
Въртящ момент
[/one_third]

.

[five_sixth]

Ускорение 0-100 км/ч
{{perc-decimal}} сек.
[/five_sixth]

.

[five_sixth]

Максимална скорост
{{percmaxnr}} км/ч
[/five_sixth]

Галерия:

Видео: