Skip to content
Начало » 2022 Mercedes-AMG SL

2022 Mercedes-AMG SL

Една от най-дългогодишните табелки в портфолиото на Mercedes, SL съществува от близо 70 години. Моделът от поколение R232 най-накрая е тук и представлява голямо отклонение от остарелия си предшественик, тъй като основно всичко се е променило. От платформата и дизайна до технологията и луксозния интериор 2+2, новият Sport Leicht преосмисля формулата на роудстъра за 2022 г.

Служейки и като заместител на GT Roadster, новият SL вече не е модел с марката Benz, тъй като ще се продава като AMG. Стилът следва най-новия дизайнерски език на трилъчевата звезда с по-остър екстериор, включващ заплашителната решетка Panamericana с вертикални ламели, оградени от ъглови фарове, подобни на тези на CLS.

Елегантният страничен профил включва изскачащи електронни дръжки на вратите, както при най-новата S-класа, а чрез преминаване от метален покрив към трислоен платнен покрив, инженерите намалиха теглото от около 21 килограма. Той може да се похвали с отопляем заден прозорец, изработен от стъкло, а горната част може да се сгъне или повдигне за 15 секунди при скорости до 50 км/ч. Значителното олекотяване на покрива понижава центъра на тежестта, което трябва да доведе до по-добро управление.

Четворни ауспуси, обграждащи дифузьор, означават, че имаме работа с AMG модел с висока производителност. Широките задни светлини придават внушителен външен вид.

Разкрит през юли, облицованият с кожа интериор с четири места използва най-новата информационно-развлекателна система MBUX, включваща голям портретно ориентиран дисплей. С размери 11,9 инча, сензорният екран се накланя напред (наклон от 12° до 32°) за по-лесна употреба и се присъединява към 12,3-инчов напълно цифров инструментален панел, както и head-up дисплей.

Обновеният SL ще се предлага в Съединените щати във варианти SL 55 и SL 63, като и двата разполагат с 4,0-литров V8 двигател с двойно турбо. Базовият модел предлага 469 конски сили и 700 нютон-метра въртящ момент, докато по-горещия вариант набира мощност до 577 к.с. 800 Нм.

За първи път SL се предлага със задвижване на всички колела, по-специално настройката 4Matic+ с променливо разпределение на въртящия момент и електромеханично контролиран съединител, свързващ постоянно задвижвания заден мост с предните колела. Мощността на двигателя се насочва към пътя чрез деветстепенна автоматична скоростна кутия.

Като опция за SL 55 и стандартно за SL 63, електронно контролираният диференциал с ограничено приплъзване отзад увеличава сцеплението и стабилността на съперника по време на високоскоростно завиване. Роудстърът също се възползва от управлението на задните колела, за да се намали кръгът на завой.

Mercedes-AMG не желае да говори за цени и наличности на този етап, но очакваме новия SL за моделната година 2022.

Галерия: