2022 McLaren Solus GT

Дебютирал за първи път през 2017 г. като част от серията Ultimate Vision GT на играта Gran Turismo Sport, McLaren Solus GT вече се превърна в истински автомобил. Официалното представяне се състоя по време на тазгодишната седмица на автомобилите в Монтерей. 25 късметлии ще имат възможността да шофират футуристичното състезателно купе.

Дизайнът на Solus GT е почти същия като виртуалната версия, напомнящ на едноместен болид от Формула 1. Купето е изцяло от карбон и изглежда свито, за да пасне на шасито възможно най-плътно, което не позволява да има неизползван въздушен поток.

Добавени са някои части, необходими за охлаждане на двигателя и отвеждане на въздуха като предните отвори и сплитер, арките на калниците и фиксираното задно крило с висока притискаща сила.

За да направят Solus GT истински, McLaren са използвали техния комбиниран опит и технологии от своите екипи по моторните спортове. Въпреки че е съсредоточен върху пистата, автомобила не е направен според никакви спортни разпоредби. Той използва 5,2-литров V-10 двигател с атмосферно пълнене и мощност повече от 829 конски сили. Скоростната кутия е седемстепенна секвенциална и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч0 за по-малко около 2 секунди, а  максималната скорост на движение надхвърля 200 м/ч.

Галерия: