Skip to content
Начало » 2019 Chevrolet Corvette C8 Stingray

2019 Chevrolet Corvette C8 Stingray

Може би най-чаканият автомобил на 2019 г. – Chevrolet Corvette C8 Stingray, беше официално демонстриран от американския производител. Никога досега моделът не е бил със средно разположение на двигателя, като идеята на концерна GM е той да може да се съревновава по-успешно на европейските си конкуренти от Porsche и Ferrari.

Осмото поколение на модела е наименовано Stingray, което можем да проследим като поява още до 1963 г. Базовият модел на новия Corvette ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди, като това се дължи на 6,2-литровия V8 мотор, развиващ мощност от 495 к.с.

Преместването на двигателя по средата е причина купето да е по-дълго със 137 мм – до 4630 мм. Широчината е 1933 мм (+56 мм в сравнение с предишния C7), но пък колата е по-ниска – 1234 мм. Разстоянието между двете оси е 2723 мм, а теглото е 1 тон и 527 кг. – със 166 кг. повече.

Дизайнът на новия Corvette съхранява някои от елементите на предишните модели, но като цяло е “по-глобален” и оприличава последните двуместни модели на McLaren и Ferrari. Производителите се заричат той да бъде с още „по-ориентиран към водача“ интериор с къс преден капак, който да гарантира по-добра видимост.

Осмата серия на модела е първата в историята на спортния модел, която е без механичната скоростна кутия. Всички версии ще бъдат оборудвани с 8-степенна автоматична такава с два съединителя. Тя разполага и с ръчен режим, който позволява на водача да сменя предавките от кормилото при шофиране.

Новият C8 Corvette има стъклен капак на мотора, който на свой ред е с 40 к.с. по-мощен от този на предишния флагман. Максималният въртящ момент при агрегата вече е 637 Нм, като увеличението в сравнение с C7 e 13 Нм.

Както и предишният C7, така и C8 Stingray ще се предлага с шаси Magnetic Ride Control, което дава възможност за бърза смяна на настройките на амортисьорите.

Както и всички последни поколения на Corvette, така и C8 ще се произвежда в завода в Боулинг Грийн (Кентъки). Цените ще бъдат обявени в началото на 2020 г., когато ще бъдат показани и останалите версии на модела. Предвижда се най-мощната да развива 1000 к.с.

Технически данни:

[one_third]

{{percmaxnr}}
куб. см.
Обем на двигател
[/one_third]

[one_third]

{{percmaxnr}}
к.с.
Мощност
[/one_third]

[one_third]

{{percmaxnr}}
Нм
Въртящ момент
[/one_third]

.

[five_sixth]

Ускорение 0-100 км/ч
{{perc-decimal}} сек.
[/five_sixth]

.

[five_sixth]

Максимална скорост
{{percmaxnr}} км/ч
[/five_sixth]

Галерия:

Видео: