Skip to content
Начало » 2017 Jaguar XE SV Project 8

2017 Jaguar XE SV Project 8

Престижната британска марка Jaguar създаде най-мощния си автомобил досега – XE SV Project 8, подобрена версия на седана ХЕ. Официалният дебют на колата ще се състои по време на Фестивала на скоростта в Гудууд.

По официални сведения само 25% от конструкцията ще съвпада с тази на стандартния модел. Алуминий е използван при направата на част от каросерията, докато карбон изгражда предната и задната броня и капака на двигателния отсек. Изпускателната система също е карбонова, а 20-инчовите джанти – алуминиеви. Всичко това забележимо е смъкнало теглото на автомобила.

Новият Jaguar може да се похвали и с електронноуправляем диференциал с карбоново-керамични спирачни механизми, а също и с преработена динамика с преден сплитер, заден дифузьор и голямо антикрило. Той е обут в гуми Michelin Pilot Sport Cup 2.

Вътре в колата откриваме спортни седалки с 4-точкови предпазни колони, уникален спортен волан, луксозна алкантара и карбонови елементи. Каркас е поставен за безопасност на мястото на задните седалки.

Jaguar XE SV Project 8 се задвижва от 5.0-литров V8 с компресор, осигуряващ мощност от 600 коня. Агрегатът се комбинира с 8-степенна скоростна кутия Quickshift, която сменя предавките само за 200 милисекунди и насочва 75% от въртящия момент към задната ос. Автомобилът развива максимално 321 км/ч, а ускорението до 100 км/ч отнема едва 3.3 секунди.

За разработката на двигателя ръкави са запретнали специалистите от Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations. Той е съчетан и със система за 4х4, която предоставя на водача три възможни режима – Normal, Default и Track. При Track електрониката сама включва оптималните параметри на силовия двигател, трансмисията и кормилното управление за максимално бързо возене.

Моделът ще излезе в лимитирана серия от само 300 броя. Цената му е 149 995 британски паунда.

2017 Jaguar XE SV Project 8 – фотогалерия:

Автор: Емануила Гавраилова