Skip to content
Начало » Porsche: “Следващият ни хиперавтомобил се нуждае от задвижване на всички колела!” Ето защо.

Porsche: “Следващият ни хиперавтомобил се нуждае от задвижване на всички колела!” Ето защо.

Ако бъде одобрен за производство, водещият модел ще избегне настройката на концепцията със задвижване на задните колела.

Porsche казва че следващият му хиперавтомобил се нуждае от задвижване на всички колела

Пътуването на Porsche в царството на хиперавтомобилите е белязано от емблематични, но редки записи, всяка от които е крайъгълен камък в автомобилното инженерство и дизайн. Родословието започва с революционния 959 през 1986 г. – модел, който поставя нови стандарти за технология и производителност. Това беше последвано от Carrera GT през 2004 г., която плени ентусиастите със своята сурова мощност и зашеметяваща естетика. 918 Spyder, представен през 2013 г., продължи това наследство чрез смесване на най-модерната хибридна технология със спираща дъха производителност, демонстрирайки фокусът на Porsche към иновациите.

През 2023 г. Porsche намекна за бъдещето на своето наследство от хиперавтомобили с разкриването на концепцията Mission X по време на празненствата по случай 75-ата годишнина. Тази концепция не само послужи като доказателство за славното минало на Porsche, но и като смело изявление за неговата визия за бъдещето. Mission X, първоначално представен със задно задвижване, символизира смесица от традиция и напредничаво мислене. И все пак съобщението, че решението за производството му ще дойде по-късно през годината, предизвика очакване и спекулации сред ентусиастите и наблюдателите в индустрията.

Porsche mission x concept24

Ако Mission X премине от концепция към производство, той е готов да претърпи значителна трансформация – преминаване от задвижване на задните колела към задвижване на всички колела (AWD). Тази промяна обаче не е само за подобряване на производителността в традиционния смисъл. Porsche има за цел да предефинира какво означава производителност за електрически хиперавтомобил. Чрез приемането на AWD конфигурация фокусът се измества към максимизиране на ефективността, а не само към скорост или ускорение. Този подход може да изглежда нетрадиционен, когато се има предвид сегментът на хиперавтомобилите, където акцентът обикновено е върху суровата мощност и чистата скорост. И все пак, той подчертава стратегическо насочване към устойчивост, без да прави компромис с високопроизводителните характеристики на автомобила.

Обосновката зад тази голяма хардуерна промяна е дълбоко вкоренена в механиката на електрическите превозни средства (EV). Настройката на AWD в EV, подобно на предложената версия на Mission X, може значително да подобри възстановяването на енергията по време на спиране. Този процес, известен като регенеративно спиране, позволява на превозното средство да рекуперира енергията, която иначе би била загубена, и да я пренасочи обратно към батерията. Резултатът е увеличаване на обхвата на превозното средство, критичен фактор за широкото приемане и практичност на електрическите превозни средства. Освен това тази стратегия е в съответствие с ангажимента на Porsche за иновации, производителност и опазване на околната среда, поставяйки нов стандарт за това какво може да бъде един хиперавтомобил в електрическата ера.

Porsche mission x concept124

Потенциалното завъртане към AWD в концепцията Mission X не само отразява адаптивния подход на Porsche към технологичния напредък, но и неговата отдаденост да разшири границите на възможното в автомобилния дизайн. Това решение, ако бъде реализирано, може да отбележи важен момент в еволюцията на хиперавтомобилите, предефинирайки представянето в контекста на ефективност и устойчивост.

В разговор с Which Car, австралийско автомобилно издание, Майкъл Бер, ръководител на проекта за Mission X, хвърли светлина върху стратегическото решение да се обърне към система за задвижване на всички колела (AWD) за предстоящия електрически хиперавтомобил. Обосновката зад тази значителна промяна е дълбоко вкоренена в преследването на подобрени възможности за рекуперация на енергия, присъщи на електрическите превозни средства (EV). Behr подчертава необходимостта от AWD конфигурация за максимално възстановяване на енергията, което от своя страна допринася за значително разширен обхват на шофиране. Тази технологична стратегия е особено фокусирана върху осигуряване на представянето на автомобила на предизвикателни писти като Nordschleife, където издръжливостта е също толкова критична, колкото и скоростта.

Porsche mission x concept23456

Прозрението на Behr разкрива нюансиран подход към дизайна на електрически хиперавтомобили, подчертавайки важността на ефективността и устойчивостта наред с традиционните показатели за ефективност. Като позволява на превозното средство да рекуперира значително количество енергия обратно в батерията по време на шофиране, особено на строги участъци като Nordschleife, системата AWD не само подобрява ефективността на автомобила, но също така гарантира, че той може да поддържа своите високопроизводителни способности в множество обиколки без значително влошаване на обхвата или мощността.

Това стратегическо решение отразява по-широката визия на Porsche за бъдещето на електрическата мобилност, където акцентът се простира отвъд простото ускорение и максимална скорост, за да включва ефективност, издръжливост и цялостно изживяване при шофиране. Чрез оптимизиране на Mission X за разширена производителност на една от най-взискателните писти в света, Porsche демонстрира своя ангажимент да разшири границите на EV технологията и да предефинира какво могат да постигнат електрическите хиперколи.

Porsche mission x concept34

Диалогът около концептуалния автомобил Mission X на Porsche разкрива прецизно балансиране между производителност, ефективност и дизайн. Коментарите на Michael Behr подчертават съществен аспект от разработването на електрически хиперавтомобили: постигане на висока производителност на взискателни писти като Nordschleife без непропорционално увеличаване на теглото на автомобила с голям пакет батерии. Фокусът върху показателя за представяне в три обиколки за пилот в пика на своите способности подчертава философията на дизайна на Mission X, като дава приоритет на рекуперацията на енергия и ефективното използване на мощността пред обикновеното разширяване на капацитета.

Този подход, въпреки че води до нещо, което може да изглежда като скромен пробег от приблизително 39 мили при интензивни условия на шофиране, отразява по-дълбока стратегия. Това предполага, че при нормални условия на шофиране обхватът на Mission X ще се простира далеч отвъд това, демонстрирайки двойствената природа на автомобила като машина с висока производителност и потенциално по-практичен EV, отколкото може да предполага фокусираният върху пистата обхват.

Porsche mission x exterior sketch

Решението на Porsche да не разширява значително батерията за увеличаване на обхвата е умишлено, повлияно както от физическите ограничения на дизайна на автомобила, така и от желанието да се поддържа оптимално разпределение на теглото и характеристики на управление. Сравнително компактните размери на Mission X, с концептуална дължина от 177,1 инча и междуосие с размери 107,5 инча, поставят присъщи предизвикателства пред размера и разположението на батерията. Въпреки тези ограничения, концепцията умело позиционира батерията си централно зад седалките, като използва директно охлаждане на маслото, за да управлява температурата и да гарантира ефективна работа.

Допълнително отличаващо Mission X е възприемането на 900-волтова архитектура на електрическата система, отразяваща ангажимента на Porsche за иновации и подобряване на производителността. Тази система улеснява скоростите на зареждане приблизително два пъти по-бързи от тези на Taycan Turbo S, отбелязвайки значителен скок напред в EV технологията. С възможността да поддържа 320 киловата мощност за зареждане, в сравнение с 270 киловата, Mission X обещава да намали значително времето за престой, предлагайки бързо презареждане от 10 до 80 процента само за 18 минути.

Porsche mission x exterior sketch13

Тази комбинация от усъвършенствана технология за батерии, стратегически дизайнерски решения и иновативно инженерство не само демонстрира визията на Porsche за бъдещето на електрическите хиперавтомобили, но също така поставя нови еталони в индустрията за производителност, ефективност и използваемост. Следователно концептуалният автомобил Mission X служи като доказателство за трайното наследство на Porsche за пионерско автомобилно съвършенство, като същевременно посочва пътя напред за електрическите превозни средства в сектора с висока производителност.

Майкъл Бер сподели няколко критични прозрения относно философията на дизайна и показателите за ефективност, които ще оформят производствената версия на електрифициращата концепция Mission X на Porsche. Един забележителен детайл е решението автомобилът да се предлага изключително в конфигурация с ляв волан. Този избор, насочен към опростяване на производствения процес и намаляване на сложността, подчертава фокуса на Porsche върху прецизното инженерство и оптимизирането на производителността спрямо специфичното за пазара персонализиране.

Porsche mission x interior sketch

Друга важна характеристика на дизайна, която Behr подчерта, е увеличеното пространство за главата в сравнение с 918 Spyder, задоволяване на практическите нужди на шофьорите, които носят каски, особено в дни на писта или състезателна среда. Това подобрение става възможно чрез иновативния дизайн на вратите, които ще се отварят нагоре и напред, напомняйки на емблематичния състезателен 917 Le Mans. Това не само отдава почит на богатото състезателно наследство на Porsche, но също така служи и на функционална цел, като улеснява по-лесното влизане и излизане за шофьори в пълна състезателна екипировка. Освен това, включването на извито стъкло, простиращо се върху покрива, допълнително усилва усещането за пространство вътре в пилотската кабина, като същевременно подобрява аеродинамичния профил на автомобила.

Ангажиментът на Porsche да постави нови стандарти за производителност с Mission X е очевиден в строгите критерии, които трябва да изпълни, за да получи одобрение за производство. Очаква се хиперавтомобилът да надмине нивата на притискаща сила на 911 GT3 RS, постигайки съотношение мощност/тегло 1:1, което би го поставило сред елита по отношение на ефективност и възможности за ускорение. В допълнение, автомобилът има за цел да удвои скоростта на зареждане на настоящия Taycan Turbo S, подчертавайки отдадеността на Porsche към напредването на технологията за електрически превозни средства и намаляване на времето за престой, свързано с презареждането.

Porsche mission x interior sketch123

Може би най-амбициозната цел за Mission X е да постави нов рекорд за обиколка за автомобил, разрешен за улично производство около Nürburgring, постижение, което не само ще демонстрира неговите превъзходни възможности за представяне, но и ще затвърди наследството на Porsche като лидер в автомобилното съвършенство. Настоящият рекорд се държи от Mercedes-AMG One с време от 6 минути и 35,18 секунди, показател, който Mission X цели да надмине. Тази цел повтаря историческото постижение на Porsche с пистовия 919 Hybrid Evo, който държи категоричния рекорд около „Зеления ад“ с време от 5:19.55, демонстрирайки несравнимия опит на марката в инженерните превозни средства, които преминават границите на скоростта и пъргавината .

Чрез тези подробни прозрения от Behr става ясно, че Porsche не просто търси да представи друга хиперкола на пазара, но се стреми да предефинира параметрите на производителността на електрическите превозни средства, комбинирайки своето богато наследство от моторните спортове с авангардни технологии, за да създаде превозно средство, което се отличава с ефективност, бързина и иновации.