Skip to content
Начало » История на марката BMW

История на марката BMW

BMW е немска компания, една от най-големите производители на автомобили и двигатели в света. Фирмата е активен и постоянен участник в популярни моторни спортове като Шампионата за туристически автомобили DTM, Superbike и други.

BMW-logo

Всеки модел на BMW е означен с три цифри и една или няколко букви; Първата цифра е свързана с принадлежността на автомобила към съответната серия, следващите две с обема на двигателя, а буквите показват типа на горивото и други спецификации. Единствено моделите с обозначение M правят изключение, тъй като те са разработвани от спортното поделение – BMW Motorsport.

Историята на BMW започва още през 1913 г. когато в северната част на Мюнхен, Германия, Карл Фридрих Рап (на снимката в ляво) и Густав Ото създават две малки фирми за производство на самолетни двигатели. Поради началото на Първата световна война стартират голям брой поръчки и това кара двамата собственици да се обединят в един авиационен завод. По този начин на 21 юли 1917 г. в Мюнхен е регистрирана компания за производство на самолетни двигатели под името „Баварски моторни заводи” (Bayerische Motoren Werke – BMW). За директор на фабриката е назначен австрийският предприемач Франц Йозеф Поп. Създадената по това време бяло-синя и кръгла емблема се използва и до днес. Тя представлява стилизирано изображение на въртящо се самолетно витло, а самото синьо-бяло лого изобразява част от Баварския флаг.

Емблема на BMWПрез 1916 г. новосъздадената BMW сключва договор за производство на V-образни 12-цилиндрови двигатели, предназначени за Австро-Унгария. Фирмата е преустроена в Bayerische Motoren Werke GmbH. Година по-късно Карл Рап напуска, като неговия дял е поет от австриеца и тогавашен директор Франц Йозеф Поп. През 1918 г. наименованието е променено на BMW AG.

След края на Първата световна война производството на самолети в Германия се забранява и BMW се насочва към производството на влакови спирачки.

През 1923 г. компанията създава първия си мотоциклет, обозначен R32, с обем 500 куб. см. и въздушно охлаждане.

През 1927 г. с желание да навлезе в автомобилния бизнес, BMW закупува Айзенахската фирма „Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.”, която е произвела леката кола Dixi. По този начин Dixi се превръща в първият автомобил на BMW.

BMW-Dixi
BMW Dixi

В следващите години фирмата разширява значително своето производство, като създава 6-цилиндрови двигатели за спортни коли и седани. Произвеждат моделите: 327 купе и кабрио, 328 роудстър, и 335 седан.

282По време на Втората световна война мотоциклетите на BMW – R12 и R75, са значително употребявани от германската армия. При моделът R75 колело на коша е задвижвано с помощта на диференциал, с цел постигане на висока проходимост.

В края на войната заводите на BMW са сериозно бомбардирани обекти. Тези, намиращи се в източна Германия са превзети от Съветския съюз, а завода в Мюнхен е изцяло унищожен.

BMW IsettaСлед Втората световна война, в периода от 1955 г. до 1962 г. голям успех носят различни модели на микроколата – BMW Isetta (на снимката в дясно), която е препроектиран модел на италианския оригинал – Isetta, но с интегриран BMW двигател. От този автомобил са произведени общо 161,728 екземпляра.

В следващите няколко години от BMW насочват своите усилия основно върху производство на луксозни автомобили от висок клас, които се отличават със своята спортна визия, динамика, добро управление и мощни двигатели. Моделите, които се произвеждат са задължително или със задно предаване, или 4×4. Изграждането на моделната гама на компанията BMW е започнало през 60-те години на 20 век с представянето на модела – BMW 02, а настоящите моделни означения са въведени през 70-те години.

BMW 02
BMW 02

Отделните категории модели на BMW са кръстени „Seria“ и се означават с една цифра. Първата представена серия е 5-та през 1972 г. Три години по-късно се появява и по-малката 3-та серия, която представлява компактен семеен автомобил. През 1977 г. дебютира и първата луксозна лимузина от Серия 7. Само година след това е създаден и първият проект на спортното подразделение BMW Motorsport GmbH – свръхмашината BMW M1, произведена на базата на прототипа E25 Turbo от 1972 г.

BMW M1
BMW M1 от 1978 г.

Екстравагантен дизайн, централно-разположен v6 двигател, и мощност от 273 конски сили са само част от впечатляващите качества на автомобила за този времеви период.

През 1989 г. е представена култовата 8-ма серия – луксозно спортно купе с V12 двигател и 6-степенна механичена скоростна кутия.

BMW 8 серия
BMW 8 серия от 1989 г.

90-те години бележат разширяването на моделната гама на BMW с появата на първите поколения компактни купета Серия Z и високопроходими SUV-ове Серия X. Новоразработената XDrive технология в последствие става най-продаваната 4х4 система.

BMW Z3 от 1995 г.
BMW Z3 от 1995 г.
BMW Z8 и Пиърс Броснан в ролята на Джеймс Бонд
BMW Z8 и Пиърс Броснан

Днес BMW е един от абсолютните лидери в производството на автомобили, двигатели и мотоциклети. Компанията произвежда голямо разнообразие от модели – луксозни, спортни, високопроходими, хибридни, все по-модерни и икономични. Фабриката на фирмата се намира в град Мюнхен, Германия, а непосредствено близо до нея е и неповторимият музей, където и до днес могат да се видят всички технически творения от историята на BMW.

Зародила се в Мюнхен още през далечната 1913 г., днес компанията BMW се е превърнала в една истинска икона, отразяваща света на превозните средства, и запазила своята емблема – баварското знаме.

Всички спортни модели на BMW, техните технически характеристики, снимки и видеоклипове, можете да разгледате в съответната BMW категория.

BMW-Headquarters