Skip to content
Начало » Вижте изключително рядко Bentley Turbo R Wagon, поръчано ново от кралското семейство на Бруней

Вижте изключително рядко Bentley Turbo R Wagon, поръчано ново от кралското семейство на Бруней

Това е последният от 11 произведени в света.

Bentley turbo r wagon

В царството на ултра-богатите, където съществуващата гама от луксозни превозни средства не успява да задоволи уникалните вкусове, концепцията за поръчкови автомобили, превръща личните капризи в своеобразно изкуство. Тази практика е наложена от султана на Бруней по време на зенита на екстравагантните разходи през 80-те и 90-те години на миналия век. Султанът, заедно с кралското си семейство, се впуснаха в несравнимо автомобилно вълнение, натрупвайки автопарк от над 7000 автомобила, като наливаха милиарди долари в персонализирани поръчки. Сред тази впечатляваща колекция имаше един особен скъпоценен камък: Bentley Turbo R Wagon.

Това начинание не е проста поръчка – кралското семейство поръчва серия от 11 от тези поръчкови модели, като представеният син екземпляр е последният шедьовър, който излиза от работилницата. Изработен е от ръцете на Robert Jankel Design, фирма, известна със своя опит в трансформирането на луксозни превозни средства в още по-ексклузивни издания. Този конкретен Bentley Turbo R не само претърпя трансформация за по-дълъг покрив, но също така беше подобрен със система за задвижване на всички колела, значително отклонение от оригиналния му дизайн. Завършен през 1992 г., кръстен Val-d’Isère като реверанс към френската алпийска община, известна със своите ски съоръжения от световна класа, намеквайки за смесица от лукс и приключения.

Изключително рядко Bentley Turbo R Wagon

Финансовият аспект на тази персонализация е зашеметяващ; комбито струваше 12 пъти повече от базовия модел Turbo R, цифра, която подчертава чистия разкош на автомобилните амбиции на султана. Под предния капак комбито запази здравия 6,75-литров V-8 двигател с турбокомпресор, способен да достави 296 конски сили и 487 lb-ft въртящ момент, сега ефективно разпределен към четирите колела, подобрявайки неговата производителност и гъвкавост.

Наскоро това Bentley Turbo R комби беше подложено на щателно ревю, подчертаващ безупречното му състояние както отвътре, така и отвън. Говори се, че интериорът му, поразителна двуцветна тема, черпи вдъхновение от хотел Empire, пищно заведение, построено от принц Джефри Болкиах, брат на султана. Този специфичен избор на дизайн демонстрира персонализираната природа на тези превозни средства, като всеки от 11-те броя разполага с уникален интериорен дизайн, вариращ от сдържана елегантност до смели, живи теми.

Разкошът се простира отвъд зоната за сядане, като всеки сантиметър е окъпан в първокласна кожа и дърво, въпреки че това специфично комби жертва част от задното товарно пространство за персонализирана аудио система, компромис между лукса и практичността. Независимо от това, включването на релси на покрива, взаимствани от Mercedes W123 комби, добавя нотка функционалност към луксозния му профил.

Bentley Turbo R Wagon, поръчано от кралското семейство на Бруней

Този Val-d’Isère се отличава с това, че е единствената единица от своята серия, която вече не е в колекцията на кралското семейство на Бруней и е стигнала до Обединеното кралство. Но приказката за поръчковите Bentley не свършва с комбито Turbo R. Колекцията на султана включваше и Dominator, предшественик на модерните луксозни SUV автомобили като Bentayga, както и множество други поръчкови Bentley, всеки по-неуловим и интригуващ от предишния, олицетворяващи период, когато лукса и персонализирането бяха безмилостно прокарани до техните граници.

Bentley Turbo R Wagon, за кралското семейство на Бруней
Tags: