Skip to content
Начало » Автомобилите с най-късо междуосие спрямо техния размер

Автомобилите с най-късо междуосие спрямо техния размер

По-дългите междуосия, с разтегнато разстояние между предния и задния мост колкото позволява шасито, е най-добрата основа за възхитителна динамика на шофиране.

Автомобилите с най-късо междуосие спрямо техния размер

Просто погледнете оригиналното Mini: 66,72% от общата му дължина е междуосие. Подобна е историята и с 205 GTI на Peugeot с 65,32% съотношение между междуосието и дължината.

Събрахме селекция от автомобили, които е малко вероятно да са се появявали в списък заедно преди, като всички се отличават с особено къси междуосия в сравнение с общата им дължина.

17. Plymouth Superbird: 52,91% от дължината е междуосие

Plymouth Superbird

С любезното съдействие на своите екстремни варианти на каросерията, Plymouth Superbird от 1970 г. отбеляза впечатляващите осем победи в дебютния си сезон.
Използвайки мускулестия автомобил Plymouth Road Runner за своя основа, Superbird последва своя много подобен на вид братовчед на Chrysler Corporation, Dodge Charger Daytona, но тъй като носът на Plymouth беше малко по-различно оформен, той е по-късият от двата. Тази еволюция можеше да направи Superbird по-успешен на пистите, но го затруднява с пропорциите между междуосието и дължината, което му носи съотношение от 52,91%.

Както ще откриете, Dodge е доста по-високо в този списък.

16. Audi Sport quattro: 52,88%

Audi Sport quattro

Въпреки че незабавно беше почитан като еталон за управление на пътни автомобили, ur-quattro на Audi не успя да превърне своята мощ в степента на сръчност, необходима, за да бъде напълно доминиращо оръжие за рали. Неудобният Sport quattro изгря на сцената през 1984 г.

Използвайки черупката на 80 като отправна точка – по-изправеното му предно стъкло, което създава по-малко отражения на таблото в сравнение с по-лъскавото quattro, базирано на Coupé – това беше още едно специално хомологиране в малък обем, с произведени само 224.

Не само, че мощността беше увеличена до 302 к.с., по-късата и по-широка каросерия на Sport quattro го направи да изглежда брутално, поне докато не го видите отстрани. След това 320-те мм, които бяха изрязани от междуосието – намалявайки съотношението на дължината до 52,88% – станаха неудобно очевидни.

15. Chevrolet Corvette (C3): 52,87%

Chevrolet Corvette

В третото си поколение, спортният автомобил на Chevy с композитна каросерия се отличава с пищен стил, който постепенно става все по-буен, докато производството му продължава в началото на 80-те години.

Това са тези по-късни издания на Y-серията на C3 ‘Vette, вече лишени от суфикса Stingray, допълнени с изпъкнала брадичка за подобрен въздушен поток към масивните V8 под предния капак. Междуосието му представлява 52,87% от неговата ширина, като уютната кабина е разположена точно пред задната ос.

Производството приключва през 1982 г., белязано от специално колекционерско издание, завършено в метално бежово, като C4 дебютира през следващата година. Той — и всички следващи Corvette — са проектирани да се харесат в по-глобален мащаб, като по-дългите междуосия са нормализирани в процеса.

14. Nissan 300ZX и Fairlady Z (Z31): 52,61%

Nissan 300ZX и Fairlady Z

Гамата на Nissan днес е доминирана от ориентирани към семейството SUV, но това не винаги е било така, с широк набор от спортни автомобили, произлизащи от японската марка, включително годините й, маскирани като Datsun. Като оставим настрана Skyline GT-R, една от по-известните гами беше линията Z-автомобили, като фокусът тук беше итерацията Z31 с остри ръбове от 80-те години на миналия век.

Добре, това не беше висока точка за Nissan, тъй като беше по-скоро бърз круизър, отколкото забавен спортен автомобил, но със съотношение между междуосието и дължината от 52,61%, обновените двуместни версии на Fairlady Z – или 300ZX извън родината си – се вмества в нашия списък.

13. Porsche 911 GT2 (997): 52,58%

Porsche 911 GT2

Доказателство, че междуосието, пропорционално малко спрямо дължината, и отличната динамика не са взаимно изключващи се, е умело демонстрирано от различни поколения на вечнозеленото 911 на Porsche. В нашия списък с 52,58% е поколението 997 911, по-специално във формата GT2 от 2007 г. . Неговият 3,6-литров плосък шестцилиндров двигател с двоен турбокомпресор избутва 523 к.с. през задните колела, позволявайки максимална скорост от 204 мили в час (328 км/ч), при условие че се намирате на подходящ участък от аутобана без ограничения.

И все пак това не е лодка с драгстрип, тъй като тест пилотът на Porsche Валтер Рьорл доказа, че прави обиколка на Нюрбургринг за 7 минути 32 секунди. Защо 911 е с такива пропорции? По същество те са много компактни автомобили, но тъй като двигателят е разположен толкова далеч назад, задната ос е избутана по-близо до предната.

12. Buick Electra и LeSabre Estate Wagons: 52,96%

Buick Electra и LeSabre Estate Wagons

Пуснати като Electra и LeSabre Estate Wagons, тези етикети най-накрая бяха премахнати от тези багажници със задно задвижване през 1990 г., въпреки че имената бяха приложени и към по-модерни, по-малки седани с предно предаване в продължение на четири години.

Само 52,96% от дължината на Buick Estates се дължи на междуосието му и никакво количество изкуствена дървена ламперия не може да прикрие това. Ако Buicks са твърде непропорционални за вашия вкус, другите комбита на GM B-платформа, а именно Chevrolet Caprice, Oldsmobile Custom Cruiser и Pontiac Safari, имат почти идентични каросерии, но с незначително по-малки краища.

11. Mercedes-Benz 300 SL Roadster (W198): 52,52%

Mercedes-Benz 300 SL Roadster

Докато изданието Roadster на емблематичното първо поколение 300 SL на Mercedes-Benz се справи без вратите на купето, механично едва ли е по-различно – гърлен 3,0-литров редови шестцилиндров двигател, който се оказва още по-звучен при круиз по булевард отгоре надолу.

Детайлните промени правят мекия покрив малко по-дълъг от твърдия покрив, което го помества в нашия списък с междуосие, което е 52,52% от общата дължина. Стилни елементи, като силно изпъкналите арки на калниците, заедно със сложната шарка на вентилационните отвори на предните калници добавят така необходимата визуална дължина на W198. По-късните серии SL са с по-конвенционални пропорции.

10. Ford Pinto и Mercury Bobcat Wagons: 52,51%

Ford Pinto и Mercury Bobcat Wagons

Докато европейските клиенти на Ford имаха преработен Mk2 със задно задвижване Escort, който държеше крепостта, докато актуалният му заместител на предното задвижване пристигна в края на 1980 г., в Северна Америка Pinto изпълняваше подобна работа.

Особено интересна за нас е нишата на Pinto Wagon с три врати, който след фейслифта от късния жизнен цикъл, с по-плосък, по-правоъгълен нос вместо по-късия оригинал, е единствената версия, която попада в нашия списък. В този вид междуосието представлява 52,51% от дължината на Pinto.

Търговците на Mercury продаваха почти идентична версия с емблемата Bobcat, а Ford можеше да бъде поръчан с отличителен Cruising Package. Не само, че клиентите са направили смели ивици по каросерията, но също така са закрили почти изцяло задните странични прозорци, с изключение на илюминаторите отзад.

9. Porsche 356 (B и C): 52,40%

Porsche 356

Имайки предвид няколко повторения на Porsche 911, можеше да влезе в този списък, ако се третира индивидуално; не е голяма изненада, че неговият предшественик, 356, също присъства тук. Това, което обаче няма да намерите другаде тук, е Volkswagen Beetle, върху който в крайна сметка е създаден 356. В стремежа на Porsche да постигне производителност, неговият по-елегантен стил увеличи дължината си в сравнение с VW.

Малко са автомобилите с толкова визуална свръхкаросерия, колкото дебютния сериен модел на Porsche. Не само, че междуосието изглежда твърде късо за дължината си – и при 52,40%, това е – самите колела изглеждат хлътнали в арките, създавайки впечатлението, че каросерията също е твърде широка.

8. Ford Thunderbird (седмо поколение): 52,62%

Ford Thunderbird

Висококачествената, спортна линия Thunderbirds на Ford се предлага от 1955 до 2005 г., обхващайки 11 поколения в процеса, но това е краткотрайното седмо от края на 70-те, което ни интересува най-много. Mk7 T-Bird е в крак с времето си, като е една от последните огромни моделни линии на Ford преди намаляването на размерите. Това, съчетано с изключително V8-конфигурирана гама двигатели и стил на купе с твърд покрив с две врати, генерира любопитни пропорции, със съотношение междуосие и дължина 52,37%.

Струва си да се отбележи почетно обновеното издание на деветото поколение Thunderbird на Ford, тъй като неговата цифра от 52,62% се разглежда по много по-елегантен начин.

7. Continental Mark V: 52,31%

Continental Mark V

Малко коли са пример за излишък по начина на Continental Mark V. Продаван чрез търговци на дребно на Lincoln, но не и продаван с препратка към конкурентната марка на Cadillac на Ford, това е архетипният „личен луксозен“ автомобил; остро като бръснач купе с две врати с дължина 5850 мм, но междуосието му заема само 52,31% от това.

Със 7,5-литров V8 – това не е двигател по избор, ако се притеснявате за количеството безоловен газ който изгаряте, което е точно това което Mark V, собственикът, би искал да помислите.

Особено търсени са версиите от дизайнерската серия на Mark V. Цветовите схеми и покритията на покрива бяха специфични за всеки от екземплярите на Bill Blass, Cartier, Givenchy и Emilio Pucci, всеки от които включваше 22-каратова златна плоча, монтирана на арматурното табло. По-скоро каза, че това беше един от по-сдържаните елементи.

6. Lincoln Continental (девето поколение): 52,28%

Lincoln Continental

Споделяйки изложбено пространство с по-ексклузивната серия Continental „Mark Series“ – и без съмнение създавайки известно объркване на клиентите в процеса – беше Lincoln Continental, отделна гама от още по-големи модели, насочени към тези, които възнамеряват да превозват пътници по-редовно.

Докато по-рано Continentals бяха луксозните коли, предпочитани от държавните глави на Северна Америка, до началото на хилядолетието голяма част от този блясък беше изчезнал, както е олицетворение на седана от девето поколение. Разбира се, той все още беше задвижван от V8, сега с по-скромен капацитет от 4,6 литра, но въпреки уникалната си каросерия, меката извивка на стила имаше същата добре използвана естетика, която бихте забелязали на съвременния Ford и Модели Mercury.

Линкълн се опита да поправи това за моделите от 1998 г., с фейслифт, въвеждащ по-смел нос и връзки с хромирана облицовка. Благодарение на този удължен нос, той попада в нашия списък, като междуосието на Continental използва само 52,28% от наличната дължина.

5. Chevrolet Camaro (четвърто поколение): 52,25%

Chevrolet Camaro

За четвъртото въплъщение на линията спортни автомобили Camaro, Chevy произвежда дизайн, който изглежда като изцеден. Дълъг и елегантен със сигурност, но междуосието изглеждаше комедийно. Любопитно е, че докато фейслифтът на модела от средата на живота от 1998 г., с неговата по-изправена решетка и по-смели, фъстъчено оформени фарове, промени това малко във визуално отношение, новата предна скоба всъщност направи Camaro малко по-дълъг с 4915 mm, намалявайки коефициента на междуосие до 52,25%.

И все пак, най-евтиният начин да станеш собственик на V8 – използвайки 5,7-литровия LS1 агрегат на Corvette, не по-малко – когато GM официално започна вноса в Обединеното кралство преди края на 90-те години. Жалко, че остана с ляв волан. Докато се занимаваме с Camaro, третото поколение също получава одобрение, благодарение на късната си промяна, която му дава 52,45% резултат.

4. Toyota Model-F Space Cruiser: 52,21%

Toyota Model-F Space Cruiser

Кога колата не е кола? Използването на търговско превозно средство, в този случай Liteace, като основа за MPV днес е нещо обичайно, но когато Toyota дебютира своя Model-F Space Cruiser в началото на 80-те години, малцина го погледнаха и си помислиха „Ще имам един от тези над Renault Espace.

Не че микробусите не могат да бъдат изключително просторни, насърчавайки гъвкавостта на интериора в процеса, по-скоро Space Cruiser не е базиран на такъв ван. Както е типично за Япония, където малките автомобилни отпечатъци се ценят, пътниците на първия ред на Toyota седяха над предните колела, като двигателят и трансмисията бяха притиснати между тях, изяждайки пространството на задната кабина в процеса.

Това разположение на предния контрол гарантира пропорционално късо междуосие – само 2240 mm за тези, които си водят бележки – въпреки че с 52,21% не е толкова малко, колкото предполага външният му вид.

3. Volkswagen Type 183 Iltis: 52.06%

Volkswagen Type 183 Iltis

Поради силно специализирания си характер, Iltis – това на немски означава пор, ако сте любопитни – е един от по-малко известните продукти на VW, което изглежда несправедливо предвид важността му за компанията като цяло.

Първоначално проектиран като военно превозно средство с гъвкавост за пътуване навсякъде, Type 183, се продаваше в цивилен уличен вид от 1979 г., но само в малки количества. Като пътнически автомобил той беше твърде груб и елементарен, особено в сравнение с тогавашния нов, по-изтънчен, но и много по-скъп Geländewagen на Mercedes-Benz.

Като подходящо за армията превозно средство обаче той превъзхождаше. Въпреки че надвесите на 183 са изненадващо дълги за превозно средство с висока проходимост, както се вижда от съотношението на междуосието от 52,06%, крайните части са високо монтирани, което позволява стръмните промени в ъгъла на рампата да се справят с лекота.

По-важното е, че развитието на системата за задвижване на четирите колела на Iltis формира градивните елементи на това, което беше използвано за quattro на Audi.

2. Dodge Charger Daytona: 51,66%

Dodge Charger Daytona

Малко специални хомологационни продукти се превеждат толкова лесно между пътя и пистата като Dodge Charger Daytona от 1969 г. Създадена специално, за да навакса загубените позиции в серията NASCAR, Daytona се различаваше от „по-малките“ Chargers с подобрена механика, но по-очевидно чрез ревизираната си каросерия.

Основната сред тези модификации беше удълженият носов конус, предназначен да разделя въздуха с по-голяма ефективност – при условие, че изскачащите фарове бяха прибрани – нещо, което направи успешно като първата кола от серията, която преодоля бариерата от 200 мили в час.

Тази доказана в състезанията муцуна разшири Dodge до 5753 мм, което доведе до цифра от 51,66%. Както видяхте по-рано, малко по-късият променен клюн на Plymouth Superbird evolution изкривява процента му, класирайки го със 17 позиции по-долу.

1. Amphicar Модел 770: 49,14%

Amphicar Модел 770

Фактът, че победителят в този списък е превозно средство с две роли – като кола и лодка – далеч обяснява защо съотношението му междуосие към дължина е удивително ниското 49,14%. Да, разбира се, имаме предвид Amphicar 770 — или Wetseven в зависимост от това как се продава в различни части на света.

Подобно на Volkswagen Iltis, тъй като крайните му части са високо монтирани, Amphicar е така позициониран не за офроуд в общоприетия смисъл, а за навлизане във вода и връщане към terra firma през кейове, без да заземява корпуса в процеса.

Визията на Hans Trippel и подкрепена от семейство Quandt – Amphicar беше възхитителен малък кабриолет, блестящ с живи схеми на боя и далеч от рудиментарни задни перки.

Отдолу обаче определено изглеждаше необичайно, което не беше подпомогнато от удължаването на задната част на калниците.