Skip to content
Начало » McLaren P1 счупи рекорда на “Нюрбургринг”

McLaren P1 счупи рекорда на “Нюрбургринг”

Легендарната писта Нюрбургринг вече има нов властелин! McLaren P1 LM успя да се превърне в най-бързия сериен автомобил дръзнал да завърти гуми по пистата с време от 6:43.2 минути. Това е с близо 10 секунди по-малко от предишния рекорд, поставен от Lamborghini Huracan Performante миналата есен – 6:52.01 минути.

Най-близо до върховното постижение на LM се е доближавал електромобилът NIO EP9, който за жалост не отговаря на изискванията за сериен автомобил и времето му от 6:45.9 минути не се зачита.

Кени Брак, победител от Indy 500 за 1999 г., е мъжът поставил рекорда на McLaren. В интерес на истината миналата година той постави друг рекорд със същия модел – за планинско изкачване в Гудууд.

Официално McLaren P1 LM е сериен автомобил, появил се след като от Lanzante Motorsport създават специален пакет, с помощта на който McLaren P1 GTR може да бъде квалифициран като уличен и следователно сериен модел.

След представянето му в Гудууд се конструират цели 5 разновидности на Р1. От Pirelli съдействат със създаването на високоскоростни гуми с нужното за поставяне на рекорд сцепление.

Носят се слухове, че след поставянето на рекорда, супер мощният автомобил се е прибрал в Англия самостоятелно.

Автор: Емануила Гавраилова